Oierii, încurcaţi de faptul că Paştele e prea devreme şi mieii nu au timp să crească. Nici programul lui Daea nu a provocat o cerere mare de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că sărbătorile pascale au loc anul acesta în prima săptămână din luna aprilie, crescătorii spun că mieii nu vor creşte la greutatea optimă.

În anul 2018, sărbătoarea Paştelui ortodox va fi pe 8 aprilie, mai devreme ca de obicei. În ceea ce-i priveşte pe catolici, aceştia vor sărbători mai devreme cu o săptămână. Din acest motiv, planurile crescătorilor de ovine de a face profit din vânzarea de miei sunt încurcate, aceştia plângându-se că nu vor avea timp să îngraşe animalele pentru a ajunge la o greutate optimă de aproximativ 20 de kilograme.

“Ciobanii au început să vină la circumscripţiile veterinare să crotalieze miei, altfel nu o să o să-i poată comercializa. Totodată, cumpără tot mai multe furaje concentrate, pentru a ajuta miei să se dezvolte. Este limpede că până la Paşte nu vor fi multe comenzi, pentru că nu este timp. Un miel bun pentru export trebuie să aibă 20 de kilograme. Mai au varianta vânzării pe piaţa internă, cu bucata sau să-i ducă la sacrificare, în abatoare săpecializate”, ne spune Marcel Vidreanu, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale “Poarta Vrancei”.

Crescătorii de ovine spun că o altă problemă care îi încurcă în această primăvară la comercializarea mieilor este faptul că perioada montei a fost întârziată.

“Deşi nu a fost iarnă grea, anul acesta oile au fătat mai târziu şi nu o să avem cu ce ieşi la interval de Paşte. Cam în prima jumătate a lunii martie miei ar trebui să fie numai buni de dat, dar nu văd să reuşim aşa cum ne-am propus”, ţine să precizeze fermierul Gheorghe Nedelcu.

Potrivit preşedintelui celei mai mari asociaţii profesionale din Vrancea, “Mioriţa”, nu doar comercializarea mieilor la export va fi o problemă în preajma sărbătorilor, ci şi preţul de valorificare.

“Se aude că preţul nu va depăşi 8-9 lei kg/viu, ceea ce ne creează probleme la desfacere. Anul trecut, de Paşte, am dat 28.000 de miei la export, iar anul acesta anticipăm undeva la 10.000 de miei”, ne-a precizat Ion Avram, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Mioriţa Vrancea (foto jos).

image

Potrivit acestuia, situaţia se va reglementa după sărbători şi până în luna octombrie, când se speră că aproximativ 80.000 de capete de ovine vor lua calea străinătăţii. Principala piaţă de desfacere este zona arabă, în ţări precum siria, Iordania, Egipt şi chiar Turcia.

Cât priveşte programul guvernamental „Alege oaia“, iniţiat de ministrul agriculturii Petre Daia, pentru a stimula consumul de carne de oaie, şeful crescătorilor de ovine spune că nu se vede încă o cerere mai mare pe piaţa internă de carne de oaie.

"Românii sunt tradiţionalişti. Mănâncă carne de oaie la Paşte şi pastramă - toamna. Ar fi fost bine dacă s-ar fi simţit o cerere mai mare, dar situaţia este la fel ca înainte", mai spune Ion Avram.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite