Despăgubire de 2.160 de euro pentru Marius Iorga, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, după ce a dat statul în judecată la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Iorga a fosr condamnat la şapte ani de închisoare în dosarul devalizării Bancorex şi a reclamat durata lungă a procesului penal.


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a scos de pe rol cauza Marius Iorga împotriva României, după ce Guvernul a cerut pe cale amiabilă soluţionarea conflictului.

Marius Iorga este fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean în perioada 1997 - 2000, ales din partea Convenţiei Democrate-PNŢCD.

Acesta a fost condamnat în anul 2008 la 7 ani de închisoare pentru înşelăciune, fiind acuzat că ar fi împrumutat ilegal bani de la Bancorex prin intermediul firmei pe care o conducea, Spaţial International Trading. Marius Iorga a executat pedeapsa la Penitenciarul Focşani şi a fost eliberat condiţionat, la sfârşitul anului 2012, după patru ani. Nemulţumit de durata lungă a procesului penal, cae a durat aproape nouă ani şi jumătate, Iorga a dat statul român în judecată, la CEDO, solicitând daune morale şi materiale. Plângerea a fost trimisă şi Guvernului României, care a încercat să negocieze soluţionarea pe cale amiabilă, procedură eşuată, Guvernul solicitând în ianuarie 2014 scoaterea cererii de pe rolul CEDO.

Declaraţia era redactată după cum urmează:

"Guvernul declară - prin intermediul prezentei declaraţii unilaterale - că recunoaşte durata excesivă a procedurii interne care face obiectul prezentei cereri în faţa Curţii. Guvernul se declară dispus să plătească reclamantului Iorga Marius, cu titlu de satisfacţie echitabilă, suma de 2.160 EUR, sumă pe care o consideră rezonabilă în raport cu jurisprudenţa Curţii. Această sumă, care va acoperi orice prejudiciu material şi moral, precum şi cheltuielile de judecată, va fi scutită de orice impozit. Aceasta va fi plătită în lei româneşti, la rata de schimb aplicabilă la data plăţii, în contul bancar indicat de reclamant, în termen de trei luni de la data comunicării deciziei Curţii, pronunţată în conformitate cu art. 37, al. 1 din Convenţia europeană a drepturilor omului", se arată în cererea Guvernului.

Deşi reclamantul nu a fost de acord cu termenii declaraţiei unilaterale, CEDO a decis să scoată cauza de pe rol.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite