Militarul care-şi caricaturizează camarazii: „La 8 ani publicam desene în revista Cutezătorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Ţiglă este extrem de talentat la grafică
Liviu Ţiglă este extrem de talentat la grafică

Liviu Ţiglă este maistru militar în Armata Română şi se pregăteşte de pensie, pe care o consideră momentul în care se va putea dedica în totalitate marii sale pasiuni: caricatura. Este celebru printre colegi pentru sutele de portrete pe care le-a lăsat în urmă pe parcursul carierei militare.

Maistrul militar principal Liviu Ţiglă, în prezent consilier al comandantului  Batalionului 81 LAROM „Mr. Gheorghe Şonţu“ din Focşani, se pregăteşte de momentul final al carierei, după 34 de ani neîntrerupţi petrecuţi în sistem. A ajuns la 52 de ani de viaţă, iar în luna noiembrie va ieşi la pensie, un moment pe care unii îl aşteaptă cu nerăbdare, cu toate că alţii îl doresc cât mai îndepărtat.

În cazul militarului nostru, faptul că peste o lună va pune ghetele de cazarmă în cui reprezintă un bun moment de a se dedica mai mult pasiunii sale din copilărie, pe care nu a abandonat-o niciodată: caricatura.

Este pasionat de grafica satirică încă de pe vremea când frecventa „Casa Pionierului“, locul unde mulţi copii şi-au descoperit talentul. Focşănean get-beget, Liviu Ţiglă a fost dus de părinţi la cercul de pictură, convinşi că are anumite abilităţi artistice.

„O mai ţin minte şi acum pe doamna profesoară Ciocan, care voia să facă din mine un mare pictor. Doar că eu nu aveam răbdare, nu mă aplecam suficient de mult asupra unei lucrări. Eram mereu în grabă, creionam ceva repede pe hârtie şi cu asta basta. Aşa am ajuns la caricatură. La vremea respectivă aveam 8 ani, iar lucrările mi-au apărut în revista «Cutezătorii». Era motiv de mândrie pentru mine“, ne spune maistrul militar.

SPECIALIST ÎN RACHETE ANTIAERIENE

Talentul în acest domeniu, pe care şi l-a cultivat de unul singur, până la vremea adolescenţei, îl îndreptăţea să urmeze o carieră în lumea artelor plastice, dar în concordanţă cu timpurile de atunci, părinţii l-au încurajat să-şi caute o profesie adevărată, din care să se poată întreţine, considerând că actul său artistic, o simplă mâzgăleală pe hârtie, nu o să-i ţină de foame şi de cald.

liviu tigla caricaturist

Prin urmare, la vârsta de 18 ani, a mers la şcoala militară din Braşov, devenind specialist în rachete antiaeriene, armă pe care o consideră marea sa dragoste.

Timp de 13 ani a activat la o unitate militară cu specific antiaerian din Medgidia, iar din 1998 s-a întors acasă, la Focşani la brigada de artilerie. În tot acest răstimp, a purtat peste tot cu el trusa de creioane şi planşele de desen. Aproape nu există coleg în unităţile militare prin care a trecut să nu deţină ca amintire de la Liviu un portret caricaturizat.

PORTRETISTUL DE SERVICIU

„Fac şi alt gen de caricatură, în funcţie de ideile care-mi vin, de evenimente, dar ceea ce mă reprezintă cel mai bine este caricatura de portret. Când iese un coleg la pensie, comandanţii sau cei care i-au fost mai apropiaţi mă solicită să-i ajut cu portretul respectivului, văzut din perspectiva mea. Este o mare plăcere pentru mine, fac lucrurile astea cu o mare uşurinţă. Nu numai colegii mei, ci şi cei ai fiicei mele, care este studentă la medicină, au primit cadou, în cazul lor la majorat, câte un portret“, ne explică Liviu Ţiglă, demonstrându-ne în timpul interviului cât de simplu este pentru el realizarea unei caricaturi.

Maistrul militar Liviu Ţiglă are la activ şi două misiuni sub egida NATO în teatrele de război din Afganistan, unde, graţie pasiunii sale, s-a făcut repede remarcat printre militarii de acolo.

A LUAT CREIOANELE ŞI ÎN AFGANISTAN

„Afganii cu care lucram nu prea apreciau caricaturile, dar americanii erau foarte încântaţi. Am fost de două ori în misiuni acolo, în două locuri diferite, şi am avut şansa să lucrez pe linie de consiliere cu acelaşi coleg afgan, fără să ştim dinainte acest lucru. Am legat cu Cher Zamman o mare prietenie, astfel că el a învăţat limba română de la mine, eu – limba paştună de la el. Îmi zice şi acum că acea caricatură pe care i-am realizat-o o ţine la loc de cinste“, adaugă pictorul-militar.

liviu tigla caricaturist

Deşi desenează de o viaţă, Liviu Tiglă nu a avut până acum nicio expoziţie personală, chiar dacă mărturiseşte că a realizat mii de planşe. Asta pentru că lucrările pe care le execută şi le dăruieşte imediat, pur şi simplu, fără niciun beneficiu. Ani la rând a trimis caricaturi la Festivalul de Umor Cazon „Podul Minciunilor“, care are loc la Sibiu.

„AM LUCRĂRI FIDELE, DAR ÎN CARE NU RECUNOŞTI OMUL“

Caricaturistul Liviu Ţiglă ştie că oameni ca el câştigă bani frumoşi din această muncă, dar pentru Liviu, caricatura înseamnă doar plăcere şi spontaneitate. Spune că atunci când va ieşi la pensie, va încerca să-şi îmbunătăţească stilul, după cum i-a sugerat un bun prieten pictor din Medgidia, care-i repetă de fiecare dată că are mână bună, dar care trebuie lucrată pentru a ajunge la un nivel ridicat.

Consideră că cea mai importantă trăsătură la o caricatură o reprezintă ochii. „O caricatură nu reprezintă aspectul fizic, ci starea omului. Am lucrări extrem de fidele, care parcă sunt în oglindă, dar în care de multe ori nu recunoşti omul, iar alte lucrări nu seamănă din punct de vedere fizic, dar îţi dai seama de la o poştă despre cine este vorba. Recent, comandantul meu mi-a spus că a fost la Bucureşti, în biroul jurnalistului Florian Bichir, pe care l -am portretizat la o acţiune a unităţii noastre, şi mi-a spus că pe peretele său era înrămată caricatura primită de la mine. Mă onorează acest lucru“, ne-a mai spus Liviu Ţiglă.

liviu tigla caricaturist

Focşăneanul care a făcut mii de desene a fost la rândul său portretizat în caricatură de două nume cunoscute în satira românească: Ovidiu Ambrozie Bortă, cunoscut sub numele de BOA, şi Leonte Nistor i-au făcut portretul, desene pe care le preţuieşte extrem de mult. ;

Celelalte talente ale caricaturistului

Militarul este considerat de colegi sufletul petrecerilor, în momentele de relaxare. Cântă foarte bine la chitară, încă din tinereţe, iar atunci când spune bancuri, nu-l întrece nimeni. De altfel, a luat parte de multe ori la emisiuni televizate de spus bancuri, fiind totodată autorul unei poveşti satirice care s-a bucurat de popularitate atunci când a fost publica tă pe site-ul „România inedită“.

Datorită spontaneităţii sale, Liviu Ţiglă este invitat adeseori în studiourile unor televiziuni locale, pe la Ploieşti sau Constanţa, unde realizează emisiuni de umor.

liviu tigla caricaturist

„Înainte de campania electorală de la locale, am fost invitat cu un prieten la Antena 1 Ploieşti pentru o emisiune de umor. Ni s-a spus că va fi o emisiune de o jumătate de oră, de satirizare a politicienilor şi că s-au pregătit să fie filmată pe parcursul a două ore, apoi să se facă un montaj. Nu a fost nevoie de niciun montaj, întrucât atât de natural a decurs totul, încât putea să fie difuzată în direct“, ne mai spune mândru Liviu Ţiglă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite