Inventatorii de la Palatul Copiilor fac furori la concursurile naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Mitrea (stânga) şi Ionuţ Lungu (drepta), alături de profesorul Vasile Diaconu
Ciprian Mitrea (stânga) şi Ionuţ Lungu (drepta), alături de profesorul Vasile Diaconu

Ciprian Mitrea şi Ionuţ Lungu sunt doi doi dintre tinerii vrânceni cu minţi sclipitoare, pasionaţi de ştiinţă şi progres. Membrii ai Clubului de Electronică Aplicată din cadrul Palatului Copiilor, cei doi au obţinut premii importante la concursuri interjudeţene şi naţionale de inventică.

Înzestraţi cu abilitatea de a gândi profund şi de expune idei ce pot aduce rezultate revoluţionare pentru viitor, tinerii din cadrul Clubului de Electronică Aplicată de la Palatul Copiilor Focşani reuşesc să se facă remarcaţi în rândul inventatorilor.

Ciprian Mitrea (16 ani), elev al Colegiului Tehnic „Ion Mincu", a luat pentru prima dată contact cu domeniul electronic în urmă cu şase ani şi, sub îndrumarea profesorului Vasile Diaconu, şi-a dat frâu liber creativităţii.

„De mic îmi plăcea să demontez jucării şi să aflu mecanismul de funcţionare al fiecărui aparat, însă de când sunt membru al clubului, am învăţat multe lucruri preţioase. Consider că inventica este o forţă care poate salva o naţiune din orice tip de criză", mărturiseşte tânărul.

Ciprian a început să participe la competiţiile oficiale în urmă cu un an, la Concursul Interjudeţean de Creativitate Ştiinţică şi Tehnică Inventică de la Suceava reuşind să obţină premiul doi pentru crearea unui vehicul atipic, pornind de la deplasarea unui hamster într-un cilindru. Ambiţios şi dornic să se autodepăşească, tânărul focşănean a impresionat şi juriul de la concursul naţional „Învăţăm să inventăm", desfăşurat la începutul acestei luni, la Iaşi. Ciprian a participat cu două invenţii, care l-au clasat pe prima treaptă a podiumului.

„Am realizat un multifocus, adică o lentilă căreia i-am ataşat o membrană transparentă, care pe măsură ce este umplută cu un lichid incolor schimbă distanţa focală. Această invenţie poate avea mai multe aplicaţii, în primul rând în cazul ochelarilor de vedere", precizează Ciprian. Cea de-a doua invenţie care l-a consacrat este un dispozitiv minge care se deplasează pe pereţii unei încăperi cu ajutorul unei telecomenzi.

Inventator navetist

Şi Ionuţ Lungu (18 ani), elev al Grupului Şcoalar „Simion Mehedinţi" din Vidra, a dezvoltat o pasiune aparte pentru ştiinţă şi progres şi, pentru a acumula cât mai multe cunoştinţe noi în cadrul Cercului de Electronică Aplicată, face săptămânal naveta. Însă, susţine el, acest sacrificiu păleşte în faţa premiilor obţinute la concursurile de inventică.

Citeşte amănunte în săptămânalul local "ADS Focşani".

Ziarul se găseşte la chioşcurile de difuzare a presei din oraş la preţul de 0,90 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite