FOTO VIDEO Protest inedit. Locuitorii din Sihlea dau la peşte în bălţile din craterele drumului judeţean de balast care nu a fost reparat niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătui de craterele de pe drum, sătenii din Voetin, comuna Sihlea, au ales un mod inedit de protest - au dat la peşte în bălţile formate după ploaie. Oamenii sunt revoltaţi că de ani de zile nu-i bagă nimeni în seamă şi drumul se degradează continuu.

„Vrancea are cea mai bună reţea de drumuri judeţene din ţară”, este expresia cu care preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, se laudă de fiecare dată.

Îl contrazice însă realitatea de pe drumul judeţean 202E, în lungime de 14 km, care face legătura între satele Sihlea şi Voetin, din sudul judeţului Vrancea, până la limita cu judeţul Buzău.

Drumul este de piatră dar nu a mai fost balastat de mulţi ani. Din această cauză, gropile s-au transformat în cratere şi pun în pericol circulaţia maşinilor. Iar problemele se agravează atunci când plouă. Aşa că, după fiecare ploaie, localnicii nu pot decât să facă haz de necaz şi să dea la peşte în bălţile de pe drum. Dacă tot nu pot circula civilizat, poate prind ceva de-o saramură.

„Crapul cel mare pe care o să-l prind o să-l dăruiesc lui Oprişan şi să-i spun că e din balta din groapa lui, de pe drumul judeţean”, glumesc oamenii.

"Ar trebui şi câinii să râdă de noi pe aici. Ne-am săturat. Nu sunt ei în stare să aducă cinci maşini de piatră să pună prin gropile astea aici. O noapte întreagă a stat îngropat  într-un crater din acesta adânc. Salvarea, pompierii, vai de capul lor cum vin aici”, spune un şofer supărat.

„Intră apa la rulmenţi, pentru că bălţile sunt mari. Nimeni nu are nicio treabă cu noi decât înaintea alegerilor. Atunci vin toţi, după voturi, după tot ce le trebuie şi după ce îşi văd sacii în căruţă nu mai vin deloc pe aici. Drumul acesta este aşa de ani de zile. Suntem nevoiţi să mergem aşa pe el, pentru că aici locuim, aici ne desfăşurăm activitatea”, spune un alt şofer nevoit să facă slalom printre gropi.

Localnicii sunt supăraţi pe administratorul drumului, care nu a mişcat nici un deget să rezolve această situaţie care nu este de ieri, de azi.

„E nenorocire. Oprişan, cu clica lui de la Focşani, nu vrea să vină niciodată aici. Nu mai putem să mai trăim în satul acesta. Plătim taxe, impozite, dar nu interesează pe nimeni de noi. Întrebaţi lumea din sat, au ars nişte case şi pompierii nici nu au putut să ajungă aici. Mulţi nu mai vin la ţară aici, să-şi vadă părinţii bătrâni, bolnavi, din cauza drumului, pentru că nu se poate circula”, spune un alt loclanic.


De voie, de nevoie, oamenii trebuie să circule pe acest drum, fie că merg spre Focşani fie spre Râmnicul Sărat. Alt drum nu mai au. Şi pentru că tot sunt departe de civilizaţie, localnicii scot mai mulţi bani din buzunare pentru repararea maşinilor personale.

Autorităţile locale nu pot interveni pe acest drum judeţean, dar au făcut adrese, propuneri şi proiecte.

„Demersurile au fost făcute pe parcursul anilor, dar până în prezent nu avem nici un răspuns. Dezavantajul drumului judeţean este că tot nivelându-l s-a lăsat mai jos decât terenurile agricole iar când plouă apa vine pe şosea şi se formează un fel de pârâu. Pompierii, Ambulanţa, ne-au făcut mereu sesizări, pentru că circulă zilnic pe acest drum iar noi nu ştim ce răspuns să le dăm, pentru că drumul nu-i în administrarea noastră”, spune Ion Tronaru, viceprimarul comunei Sihlea.

La rândul său, administratorul drumului nu le dă prea multe speranţe localnicilor.

„Este un drum care a fost verificat de către personalul de specialitate din cadrul direcţiei tehnice. Sunt necesare lucrări de reparaţii de îmbrăcăminte asfaltică cu plombe pe sectoarele cu bitum, iar pe sectoarele cu balast sunt necesare lucrări de balastare cu cantităţi de până la 800-1000 metri cubi pe kilometru. Într-o primă etapă lucrările sunt prinse în cadrul programului judeţean de lucrări de întreţinere curentă. Ca o măsură suplimentară, s-a dispus anul trecut verificarea tehnică a acestui drum şi totodată studierea oportunităţii de finanţare prin programe naţionale", a precizat Romeo Iordache, director Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean Vrancea.

Oamenii s-au săturat, însă, de promisiuni şi aşteaptă rezultate concrete. Până când se va rezolva, măcar parţial, problema drumului, cei 1.300 de locuitori din satul Voetin vor mai trece prin multe chinuri.

Mai puteţi citi:

Drum judeţean de toată jena între Băleşti şi Bogza. Balastul pentru 7,8 kilometri a ajuns doar pentru 2 kilometri

Consiliul Judeţean Vrancea pune la bătaie 1,2 milioane de lei pentru balastarea drumurilor judeţene


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite