FOTO VIDEO Al doilea cel mai longeviv festival de muzică uşoară din ţară îşi deschide porţile la Focşani. Organizatorii anunţă două seri de excepţie
0Aflat la cea de a 44-a ediţie, Festivalul de Muzică Uşoară Românească „Florentin Delmar" va debuta în această seară la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia", la ora 19.00 şi se va încheia joi seara, cu o gală a laureaţilor.
Festivalul de Muzică Uşoară Românească "Florentin Delmar" a ajuns la ediţia cu numărul 44 şi este unul dintre cele mai longevive evenimente de acest gen din ţară, după cel de la Amara, care şi-a derulat nu de mult a 52 ediţie.
Ediţia din acest an, care se doreşte şi a fi şi internaţională, prin participarea unor concurenţi din alte ţări, înregistrează şi un record din punct de vedere al numărului concurenţilor.
Astfel, 11 tineri artişti vor interpreta melodii ale compozitorilor români la categoria 14-17 ani, iar 8 concurenţi se vor lupta pentru marele trofeu la categoria 18-25 de ani.
La conferinţa de presă organizată cu doar câteva ore înaintea debutului oficial al Festivalului, membrii juriului, printre care s-au aflat compozitorii Horia Moculescu, Viorel Gavrilă sau Marius Ţeicu, i-au încurajat pe cei 19 concurenţi, prezenţi toţi în sală, să dea tot ce au mai bun din ei, aceştia apreciind că pe scenă se vor afla cei mai în formă concurenţi din ultimii 20 de ani.
Au mai vorbit la conferinţa de presă Teodora Fîntînaru, fosta directoare a Bibliotecii Duiliu Zamfirescu, care în anii ‘80, în calitate de interpretă, a obţinut un premiu în cadrul Festivalului, dar şi directorul Teatrului Municipal, Sorin Francu, care a adunat o sumedenie de poveşti de la ediţiile trecute la care a participat în calitate de prezentator.
Anul acesta, rolul de prezentator îl va juca Alexandru Munteanu, focşănean la origini, în prezent realizator al unei emisiuni la un cunoscut post de radio din Bucureşti. Şi solistul trupei Provincialii, formaţie care va susţine un recital în această seară, a promis un spectacol pe cinste, cel de-al doilea recital, de joi seara, urmând să-i aparţină lui Marcel Pavel.
Organizatorii evenimentului, prezenţi la conferinţa de presă prin Marilena Şerbănuţ, directorul Ateneului şi Cristi Misăilă, primarul municipiului, au ţinut să menţioneze că ediţia din acest an se bucură de un buget consistent, cel mai mare de până acum, respectiv 170.000 de lei, iar câştigătorii vor fi recompensaţi cu premii pe măsură. Astfel, câştigătorul marelui Trofeu va fi premiat cu 10.000 de lei, iar pentru locurile I, II şi III vor fi recompensate cu 5.000 de lei, 4.000 de lei, respectiv 3.000 de lei. De asemenea, pentru prima dată nu s-au mai pus bilete în vânzare, ci s-a decis distribuirea de invitaţii gratuite celor interesaţi să participe, invitaţii epuizate în doar câteva ore.
Cum s-a născut Festivalul Delmar
În anul 1973 a luat fiinţă, sub coordonarea Casei de Cultură a Municipiului Festivalul "Să Cînte Tinereţea", titlu păstrat până în 1990. Evenimentul a demarat ca un festival judeţean, cu un juriu autohton din care făceau parte secretari de partid din întreprinderi, preşedinţi ai comitetelor de sindicat, şi prezidat de compozitorul Aurel Giroveanu. Prima ediţie a fost câştigată de Paula Lupu (actriţa Teatrului Municipal al zilelor noastre, Paula Grosu).
Acompaniamentul concurenţilor era asigurat de formaţii instrumentale, la începuturi, formaţia "Ozi" condusă de Puiu Usturoi, apoi o formaţie condusă de Mircea Grosu urmând ca din 1981 până în 1991 (exceptând anul 1984 când formaţia "POLIFONIC" a asigurat acompaniamentul) acopmapniamentul să fie asigurat de grupului "Stelele".
Din 1979, la iniţiativa compozitorului Horia Moculescu, edilii au propus restructurarea şi reorganizarea manifestării, oferindu-i un caracter "interjudeţean” în care să fie interpretată numai muzică uşoară românească. Festivalul rămâne cu titulatura iniţială, avându-l ca preşedinte al juriului până în prezent pe Horia Moculescu, devenit cetăţean de onoare al municipiului Focşani în 2017.
Tot la sugestia sa (n.a. în conferinţa de presă Horia Moculescu a spus că ideea îi aparţine artistului Liviu Topală) manifestarea îşi schimbă titulatura, luând numele compozitorului focşănean Florentin Delmar, începând cu anul 1991. În juriul concursului au fost personalităţi ale vieţii muzicale româneşti ca: Ion Cristinoiu, Dumitru Lupu, Temistocle Popa, Eugen Rotaru.
Pe scena festivalului focşănean au urcat concurenţi ce mai târziu au devenit nume de referinţă în muzica uşoară românească: Carmen Rădulescu, Ovidiu Cernăuţeanu (OVI), Denis Roman, Mioara Feraru, Anda Adam, Daniela Görfy, Marcela Buruian, Mihai Trăistariu, Romeo Zaharia, Ionuţ Ungureanu.
Cine a fost Florentin Delmar
Florentin Delmar s-a născut la Focşani, pe 8 aprilie 1917, numele său real fiind Florian Milea. A studiat pianul din copilărie cu Elena Nagel şi N. Handman. În 1935 se înscrie la Consevatorul din Cluj. Începe să scrie muzică pe versuri proprii, continuând să studieze arta cântecului cu C. Stroescu şi tenorul T. Spătaru. În decembrie 1938 debutează la Radio într-un program de muzică vocală, acompaniat de orchestra S.R.D.E. sub pseudonimul Florentin Delmar, nume pe care-l va păstra toată viaţa.
În 1947 devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor iar în anul 1950 îşi înfiinţează la Radio propria orchestră "Steaua". Funcţionează ca solist instrumentist, corepetitor şi lector (pian) la Teatrul Constantin Tănase. Florentin Delmar sugerează autorităţilor focşănene înfiinţarea în oraşul său natal a unui festival de muzică uşoară care să lanseze tinere talente.
A scris muzică uşoară, de film şi a fost unul dintre primii şi importanţii promotori ai muzicii uşoare româneşti, alături de Ion Vasilescu, Henry Mălineanu şi Edmond Deda. Multe dintre melodiile sale – "La cabana Trei brazi”, "Poem", "Brezuţa", "Te caut", "Serenada Bucureştiului", "Focşăneanca" etc. – stau ca temelie la baza muzicii uşoare româneşti, avînd o muzicalitate şi o candoare greu de redat printr-un glas obişnuit. Se stinge din viaţă la Bucureşti la 31 martie 1983.