FOTO: Măreţul Palat Administrativ, construit în doi ani la începutul secolului XX, stă în reparaţii de 25 de ani
0
Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la punerea pietrei de temelie a somptuoasei clădiri din municipiul Focşani.
Fostul Palat Administrativ al Judeţului, poate cea mai frumoasă construcţie din Focşani, a fost ridicat pe terenul unde a existat cândva Hotelul Caramălău, unde proprietar era Manuc Caramălău.
În fostul hotel au fost instalate în 1877 Prefectura de judeţ şi Tribunalul districtului Putna şi tot acolo au funcţionat Corpul Portăreilor şi Serviciul Sanitar. Hotelul era construit în formă de U, astfel că în spate se mai întindeau pe lateral două corpuri de clădire.
În 1912, Comitetul Judeţean a decis să demoleze clădirea, pentru a ridica Palatul Administrativ, a cărui construcţie a început în 1913 după planurile arhitectului Daniel Renard, lucrarea fiind însă atribuită arhitectului S. Vasilescu.
Nici măcar războiul nu a împiedicat ridicarea construcţiei
Chiar dacă la început lucrările au mers destul de anevoios, fiind afectate de Războiul Balcanic din 1913, construcţia a fost însă recepţionată pe 26 octombrie 1915. Vorbim despre o perioadă grea pentru ţară, incomparabilă cu situaţia de astăzi şi totuşi oamenii aceia au reuşit să ofere oraşului un edificiu cu totul remarcabil, în condiţiile în care autorităţile judeţene de astăzi se chinuiesc de mai bine de două decenii să repare clădirea care anul acesta împlineşte 100 de ani.

Foto

„De departe cea mai reuşită clădire , din punct de vedere arhitectural,Palatul Administrativ, din strada Republicii reprezintă acel loc care uneşte, peste timp, oraşul vechi de cel nou. Fără a cădea în nostalgia trecutului, remarcăm că acest monument are un farmec deosebit, fiind o mărturie evidentă a seriozităţii vremurilor de demult”, spune istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.
Clădirea este amplasată pe trei paliere, respectiv demisol, parter şi etaj, cele peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe.
După cel de-al Doilea Război Mondial a avut de suferit de pe urma unui incendiu, fapt care a condus la schimbarea acoperişului şi modificarea arhitecturii.
La Palat au venit Nicolae Iorga şi Nicolae Titulescu
„După anul 1950 aici s-a instalat Sfatul popular al raionului Focşani, iar din anul 1968, când s-au reînfiinţat judeţele, în acest loc şi-au desfăşurat activitatea unele compartimente ale Consiliilor Populare Locale: Judeţean si Municipal. După cutremurul din 1977, clădirea fiind şubrezită, a intrat într-un proces de restaurare - consolidare care, cu mici întreruperi , nu este încheiat nici în prezent. Să sperăm că anul acesta va fi momentul dării în folosinţă a acestui monument, şi mai ales să sperăm că lucrările efectuate mai bine de 3 decenii nu au fost de mântuială”, îşi exprimă speranţa istoricul Florin Dîrdală.
În ceea ce priveşte arhitectura acestei clădiri, este vorba despre stilul tradiţional românesc specific clădirilor ridicate în secolul XX.
Poate cel mai atrăgător şi mai interesant element de construcţie este desenul de pe ţigla acoperişului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava.
Deocamdată, autorităţile ţin secret destinaţia pe care o va avea clădirea după inaugurare, dar ar fi de preferat ca destinaţia reală a acestei bijuterii urbane să fie una pe măsura notorietăţii şi somptuozităţii acestui vechi edificiu judeţean vizitat în urmă cu decenii de Nicolae Iorga sau Nicolae Titulescu.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Casele monument ale fostelor personalităţi din Focşani zac în uitare
Savanţii Vrancei, ignoraţi în continuare de autorităţi





