Bani aruncaţi de o primărie pe apa sâmbetei pentru un eveniment care nu va avea loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestări cu mii de oameni la Focşani, de 24 ianuarie, nu sunt posibile în 2021 FOTO: Ştefan Borcea
Manifestări cu mii de oameni la Focşani, de 24 ianuarie, nu sunt posibile în 2021 FOTO: Ştefan Borcea

Chiar dacă Primăria Focşani s-a gândit că va umple Piaţa Unirii de 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Ziua Unirii Principatelor Române, pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile edililor.

Primăria Municipiului Focşani a pus la bătaie o sumă de 50.000 de lei pentru organizarea manifestărilor dedicate împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

De altfel, ziua de 24 ianuarie, când a avut loc actul istoric de la 1859, este şi zi de sărbătoare naţională, stabilită prin lege.

Jumătate din bani alocaţi de Consiliul Local au fost folosiţi pentru achiziţionarea a 1.000 de cocarde tricolore, pentru care s-au plătit 6.300 de lei şi 2.000 de steguleţe tricolore care au costat 2.520 de lei.

Vor mai fi confecţionate două mesh-uri personalizate cu o valoare de 3.361 de lei, 50 de păpuşi artizanale tip ornament, care au costat 1.008 lei şi 35 de replici în miniatură reprezentând Monumentul Unirii din Focşani, care au costat 8.235 de lei.

seap focsani

Comanda a fost lansată pe SEAP în 14 ianuarie şi a fost finalizată o zi mai târziu, pe 15 ianuarie, toate materialele comandate urmând să fie puse la dispoziţie de firma SC Caspro. Graba cu care municipalitatea a acţionat pentru achiziţionarea materialelor este însă de neînţeles, având în vedere situaţia sanitară a ţării, care a dus la prelungirea stării de alertă din cauza pandemiei de coronavirus.

„Facem nişte cheltuieli aiurea”

Prin urmare, manifestările cu mii de persoane gândite de autorităţi nu vor avea loc, întrucât legea interzice adunările publice cu mai mult de o sută de participanţi. Acest lucru a fost anticipat de câţiva aleşi locali în momentul în care s-a propus Consiliului Local alocarea banilor necesari achiziţionării materialelor de care vorbim.

„Facem nişte cheltuieli aiurea, blocăm nişte bani în steguleţe şi alte lucruri de care nu avem nevoie, pe care nu o să le folosim şi pe care o să le împrăştiem în nişte şcoli închise, Nu o să putem să facem manifestări cu mii de oameni în stradă. Haideţi să fim realişti”, a spus consilierul Corina Atanasiu.

Primarul oraşului, Cristi Misăilă, susţine însă că, chiar dacă s-au alocat nişte bani, steguleţele şi cocardele tricolore nu se vor pierde. „Aceste materiale vor fi nepersonalizate, astfel încât în situaţia în care nu le putem utiliza pe 24 ianuarie măcar să le putem folosi pe 1 Decembrie”, a spus edilul.

Firma care va executa cocardele şi steguleţele, SC Caspro,  este aceeaşi care în anul 2013 a fost în centrul unui imens scandal, după ce a stricat cocardele tricolore puse în piept autorităţilor din Vrancea şi focşănenilor, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

seap focsani

Cocardele au fost realizate într-o ordine curioasă pentru ceea ce numim culorile drapelul naţional, respectiv albastru, roşu şi galben, în condiţiile în care ordinea este total diferită, respectiv albastru, galben, roşu.

Vă mai recomandăm:

Gafă de proporţii a autorităţilor locale din Focşani, care au greşit ordinea culorilor tricolorului pe insignele puse în piept oficialilor şi localnicilor

Primăria Focşani se pregăteşte de operaţiunea „tricolorul” pentru data de 24 ianuarie

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite