FOTO Au apărut urzicile de la bulgari pe piaţă românească. Vecinii noştrii au înfiinţat adevărate crescătorii şi le fac concurenţă ţăranilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urzicile româneşti la concurenţă cu cele bulgăreşti. Vecinii noştrii au culturi specializate de urzici, iar unii şi-au pus pe picioare adevărate crescătorii.

Reprezentanţii Producătorilor de Legume din România susţin că piaţa de la noi a ajuns să fie bulversată din cauza sacilor de urzici care se aduc din ţara vecină. „Nu pot să spun dacă bulgarii s-au specializat pe cultivarea urzicii din cauza faptului că în această perioadă a anului la noi sunt foarte consumate, însă nu pot să îmi dau seama cum sacii de urzici ce vin de la ei sunt extrem de curaţi, urzica nu are iarbă în ea aşa cum se întâmplă în cazul celor pe care le vând bătrânii la piaţă şi sunt culese din flora spontană. Nu pot să-mi dau seama de unde le adună bulgarii sau cum au făcut rost de ele, pentru că ei nu sunt aşa de harnici să stea în genunchi şi să adune urzici în cantităţi aşa de mari. Acum aşa cum vine ridichea şi ceapa verde ambalată la folie, tot aşa vin urzicile la sac“, a declarat Gigi Vlad, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume din România. 

image

Ţăranii din Dolj susţin că bulgarii şi-au făcut de cinci ani crescătorii de urzici. „Cum mamă să fie din Bulgaria. Ale mele sunt de la mine din grădină. În spatele curţii cresc ele aşa. Nora le strânge şi eu stau aici în piaţă. E muncă multă că te şi pişcă şi bani puţini. Vindem cu 1 leu grămada, poate şi mai puţin dacă ia mai mult cineva, dar n-avem încotro. Anul trecut este adevărat că au fost pe piaţă şi urzici din Bulgaria. Vin şi le vând la noi cu sacul”,  adeclarat Dumitra Năstase din Işalniţa. 

Fermierii se jură că au cules urzicile cu mâna lor din grădină sau de pe câmp. „De mult vin bulgarii la noi să vână urzici. Şi-au făcut crescătorie, dar anul ăsta au luat ţeapă. Am avut iarnă blândă şi au ieşit ale noastre. Eu le-am cules cu mâna mea din grădină”, a spus Maria Ioniţă.

image

Oraşul Calafatul a fost unul dintre punctele unde bulgarii veneau să îşi vândă marfa. „Taxa de pod este de 12 euro dus-întors. Nu-şi mai permit să vină să vândă la noi. În anii trecuţi era plin de producători din Bulgaria, dar acum s-au rărit”, a declarat Mircea Guţă primar Calafat.

Mesele din piaţă sunt pline de verdeaţă spanac, ceapă şi usturoi verde, morcovi, ridichii, dar şi urzici şi lobodă.  Primăvara se mănâncă multă verdeaţă. Urzicile şi loboda le luăm din spatele grădinii sau din pădure. E plin peste tot. De ce am lua de la Bulgari? Sunt foarte bune ale noastre şi pentru mâncare şi pentru ceai. Sunt pline de vitamine. Legumele le creştem în solarii. Totul e românesc.Şi vecinii noştrii bulgari au crescătorii de câţiva ani, dar tot mai bune sunt ale noastre”, ne-a spus Vasile Nicolae.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite