Craiova: Recoltă ratată în patria legumelor din Dolj
0Oamenii din Teasc spun că, din cauza gerului, ceapa, salata şi ridichiile au fost distruse în proporţie de 70%. Agricultorii se tem de faliment şi spun că nu-şi vor recupera nici banii investiţi, iar samsarii le oferă preţuri de nimic.
Localnicii din Teasc susţin că recolta de legume le este distrusă din cauza gerului şi încearcă să-şi recupereze o parte din investiţie. Cât este ziua de mare, stau în solarii şi au grijă ca legumele lor să nu se usuce, dar sunt conştienţi că o mare parte din produse vor ajunge mâncare la animale.Ţăranii se tem că afacerea lor de o viaţă se va duce anul acesta pe apa sâmbetei. Unii dintre ei au investit şi câte 45.000 de lei în recolta din acest an. „Nu recuperez nici măcar jumătate din bani. Agricultura este o loterie: dacă nu încerci, nu ai de unde să ştii dacă vei câştiga. Salata, practic s-a uscat, iar ridichile şi ceapa sunt arse de tot. Până acum trebuia să punem răsadurile de roşii, iar noi stăm tot cu ele în lădiţe. Ne este frică să nu vină iară frigul şi să nu ne mai alegem cu absolut nimic“, a spus Florea Ioani, de 40 de ani, legumicultor din Teasc.
Se tocmesc şi pentru un leu
Localnicii din Teasc mai spun că legumele pe care le vând sunt la un preţ de nimic. Vin samsarii le cumpără, după care le comercializează la rândul lor la un preţ dublu. „Noi am pus ban pe ban pentru a avea anul acesta o recoltă bogată. Din păcate, 2010 nu este un an bun pentru noi. Majoritatea comercianţilor spun că la noi este patria legumicultorilor, dar şi a fraierilor. Samsarii se tocmesc cu noi şi pentru un leu“, a precizat Radu Padel, de 63 de ani, din comuna Teasc.
Culturile nu sunt asigurate
80% din populaţia localităţii se ocupă cu solarii. „În momentul de faţă, culturile sunt distruse în proporţie de 70%. Din păcate, oamenii nu au asigurare pentru absolut nimic, iar acum au de suferit. Ei practic din asta trăiesc, altă ocupaţie nu au“, a spus Cristinel Banu, primarul comunei. Unii legumicultori din Teasc sunt decişi să renunţe la afacerea pe care o au de ani buni. Ei spun că nu se mai merită să investească bani şi să nu recupereze nici 50% din sumele alocate. „Am făcut împrumut la bancă anul acesta, iar acum sunt disperată. Culturile de ceapă şi salată, ce am eu, sunt distruse. Vedeţi, le ţin acoperite cu folie pentru a le crea un mediu adecvat. Degeaba, nu cred că voi mai putea salva 30% din producţie“, a precizat Aurora Oprica, de 60 de ani.