Craiova: Marina Ecaterina Vlad, bursiera şcolii pentru promovarea folclorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe când era un ghem de om i se spunea că are un timbru vocal asemănător celui al Cleopatrei Stratan, melodiile căreia le-a şi fredonat o vreme, mai ales piesa „Ghiţă“.

Veselia elevei dintr-a VII-a de la Podari este molipsitoare. Zâmbeşte tot timpul şi se simte norocoasă că ştie să se bucure din plin de minunile copilăriei, dar şi că are darul de a-i face să se simtă minunat pe toţi cei din jurul său. Un plus al Marinei este vocea ei, care-i aduce deseori aplauze şi, când e bine pusă în valoare, şi un loc de top pe podiumurile festivalurilor muzicale.

În istorioara ei există un mic capitol, cel al serbărilor de la grădiniţă ce cuceresc inimile părinţilor şi ale bunicilor, făcându-le de neuitat pentru tot restul vieţii lor. Învăţase de la doamna educatoare piesa „Ana Lugojana“ şi o cânta pe la toate momentele festive pregătite cu şi pentru prichindei. Un pic mai târziu a descoperit-o pe Cleopatra Stratan şi a ei vestită piesă „Ghiţă“, pe care s-a străduit să o imite cât mai convingător, visând şi ea la gloria Cleopatrei.

Când l-a întâlnit pe profesorul Laurenţiu Damian Negoescu, a intrat în corul Şcolii cu clasele I-VIII Podari, premiat de curând la Festivalul de colinde „Dor de Sărbători“, organizat de casa de Cultură Traian Demetrescu. Este locul care îi purtase deja noroc la un alt festival, „Vreau să cânt“, unde Marina Ecaterina Vlad s-a clasat pe locul I la Secţiunea „Interpretare muzică populară“.

image

Recompensată de şcoală cu o bursă specială

„Parcă e mai specială muzica populară“, spune fetiţa, care a cochetat la un moment dat şi cu muzica uşoară, plăcându-i mult să interpreteze piese din repertoriul Mădălinei Manole. Iubeşte folclorul autentic şi ştie bine ce-i acela, căci străbunicul ei, Dumitru Stoenoiu, cânta şi compunea balade. Apoi, are în palmares interpretarea cu succes a unor piese cum ar fi „Cine iubeşte şi lasă“, „Lung e drumul Gorjului“, din repertoriul Mariei Tănase. „Când cânţi trebuie să trăieşti muzica, nu doar să memorezi versurile“, mărturiseşte Marina. Reuşitele ei de până acum, la concursurile naţionale de muzică de la Liceul de Artă Marin Sorescu, „Plai de cântec oltenesc“ sau „Cântec şi joc ca-n Lunca Jiului“, i-au adus o bursă.

„Doamna Marilena Andriescu, directoarea şcolii la care învăţ, mi-a acordat o bursă de studiu la Ansamblul Maria Tănase“, spune Marina, care va începe să ia lecţiile în momentul în care va împlini 14 ani. Până atunci desluşeşte tainele muzicii şi ale dansului popular cu dascălii de la şcoală.
Dar Marinei îi place tot ce ţine de artă. Desenează portrete şi peisaje, dar şi rochii, pe care le şi execută pentru păpuşile ei. Cochetează şi cu teatrul, jucând până acum în mici scenete. Pentru că vrea să devină nu doar cântăreaţă, ci şi actriţă, s-a înscris la un casting pentru un post de televiziune naţional.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite