Bugetul primăriilor doljene, în cădere liberă. 111 comune şi oraşe au primit 20 milioane de lei pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile locale din judeţ ar putea ajunge anul acesta într-o situaţie financiară fără precedent, după ce fondurile alocate Consiliului Judeţean pentru investiţiile din comunele şi oraşele doljene au fost reduse drastic.

Potrivit unei situaţii prezentate ieri de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, dacă în 2008, cele 111 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului au primit în total aproape 87 milioane de lei pentru investiţii şi asigurarea cofinanţării unor proiecte europene, în 2012, fondul destinat primăriilor este de doar 20 milioane de lei. „Chiar dacă s-ar da câte un miliard pentru fiecare localitate nu ar ajunge. Ce ar putea să facă o localitate cu un miliard de lei? Ar putea pune câteva basculante de pietriș pe o uliță, ar putea să dea cu var pe Căminul Cultural, altceva nu pot să facă”,a spus preşedintele Prioteasa, acesta declarând că situaţia cea mai dificilă o vor avea de înfruntat primăriile care au reuşit să obţină finanţare prin Măsura 322 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. „Sunt 17 localităţi din Dolj care au câştigat proiecte pe Măsura 322 în valoare de 2,5 - 3 milioane de euro. Aceşti oameni, atunci când vor pune în operă aceste proiecte, vor trebui să susţină din banii lor TVA-ul, care este foarte mare. Probabil că ar trebui să se împrumute la bancă. Însă pentru a face o creditare trebuie să pună un gaj, iar acest gaj ar însemna probabil chiar sediul primăriei”,a  mai spus şeful administraţiei doljene.
Pentru a prioritiza banii, autorităţile nu vor elimina de la împărţeală acele localităţi care reuşesc să asigure venituri mari din afacerile dezvoltate pe teritoriul lor. Patru localităţi doljene, Cârcea, Pieleşti, Podari şi Işalniţa se autofinanţează în prezent.
Bugetul total aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Dolj în acest an ajunge la 114,7 milioane de lei, faţă de 132,4 milioane în 2011, ceea ce un procent de 86% din cât a primit administraţia judeţeană anul trecut.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite