Bilanțul incendiului din Craiova: 26 locuințe distruse total. Autoritățile au pregătit 100 locuri de cazare VIDEO

0
Publicat:

Din cele aproape 200 de locuințe aflate în blocurile cuprinse de flăcări din cartierul Craiovița Nouă, 26, situate la mansardă, au fost distruse total. Autoritățile din Craiova au pregătit 100 locuri de cazare pentru sinistrați.

Incendiul a fost lichidat, însă în urmă a rămas un dezastru. S-a făcut totul scrum pe aproximativ 1.000 m.p.. În cele trei blocuri cuprinse de flăcări sunt peste 180 locuințe, afectate în grade diferite.

Cele 26 locuințe de la mansardă au ars în totalitate, conform bilanțului autorităților. Este vorba de nouă locuințe din primul bloc cuprins de flăcări, cinci din cel de-al doilea și alte 12 în al treilea bloc, cele trei blocuri fiind lipite între ele. Există autorizații pentru aceste mansarde, au precizat autoritățile, blocurile fiind date în folosință în 2008.

Flăcările au distrus complet locuințele de la mansardă FOTO: martor
Flăcările au distrus complet locuințele de la mansardă FOTO: martor

Au fost evacuate și s-au autoevacuat în timpul intervenției, în total, 80 de persoane. Patru au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind vorba de o persoană cu arsuri la mâini, transportată la spital, și de alte trei persoane care au făcut atac de panică și care au fost asistate medical la fața locului. 

La locul incendiului au fost angrenați aproximativ 200 de pompieri, jandarmi și polițiști, iar în ajutor au venit și alte forțe de ordine. Apelul inițial a venit la ora 8,09, primii pompieri ajungând la 8,20, mai precizează ISU Dolj. Primele forțe de intervenție au fost două autospeciale de stingere și două autoambulanțe. Ulterior, acestea au fost suplimentate.

„Avem disponibile peste 100 locuri de cazare”

Blocurile au autorizație la incendiu, precizează de asemenea autoritățile din Dolj într-un comunicat. 

„Au fost în jur de 80 de persoane autoevacuate și evacuate, dintre care patru au fost cu probleme, una este la spitral cu arsuri minore la nivelul membrelor superioare, se fac investigații, din ce am vorbit cu directorul spitalului a fost sugerat faptul ca persoana să rămână peste noapte la spital, pentru a  continua investigațiile. Alte victime nu sunt în momentul de față. Avem disponibile la momentul actual peste 100 locuri de cazare pentru a reuși să relocăm persoanele care au fost afectate”, a precizat Dan Diaconu, prefectul județului Dolj.

Șeful ISU Dolj Bogdan Vlăduțoiu a explicat cum a decurs acțiunea din momentul recepționării apelului prin 112.

„Apelul prin sistemul 112 a fost primit prin dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență în această dimineață la ora 8,09. În urma informațiilor primite de la apelant, la locul intervenției s-a dispus să fie trimise forțele de la subunitatea de intervenție de raion, este vorba despre Secția de Pompieri Craiova, localizată pe platforma Doljchim în zona Ișalnița. Forțele de intervenție au ajuns la locul evenimentului la ora 8,20. Primele forțe de intervenție: două autospeciale de stingere și o autoambulanță. Deja deplasându-se către locul intervenției, asta însemnând mai devreme de 8,20, observând degajarea importantă de fum de la locul intervenției, comandantul forțelor de intervenție a luat legătura cu dispeceratul și a solicitat suplimentarea forțelor de răspuns“, specifică Vlăduțoiu.

În total, la locul intervenției, ISU a utilizat nouă autospeciale de stingere cu apă și spumă, trei autospeciale de lucru la înălțime (trei autoscări), dintre care una de la ISU Olt, de asemenea ambulanțe, autospeciale de descarcerare grea și alte autospeciale-suport.

„Prima noastră grijă, odată ajunși la locul intervenției, a fost aceea să identificăm posibile victime și să-i protejăm pe oameni. De aceea s-a recurs la evacuarea asistată a persoanelor care erau în imobil și totodată la executarea acțiunilor de căutare-salvare astfel încât să ne asigurăm că nicio persoană nu mai este în imobilul afectat de incendiu”, a declarat șeful ISU Dolj, Bogdan Vlăduțoiu, care a precizat că intervenția a fost una „deosebit de complicată, deosebit de dificilă”

O altă grijă, a subliniat șeful ISU, a fost asigurarea securității personalului de intervenție. 

Am intervenit din exterior, dar și din interior, atât pentru protecția locului, astfel încât incendiul să nu se extindă, cât și pentru stingere. La acest moment ne apropiem de acel moment al intervenției în care putem spune că incendiul este lichidat, însă vrem să ne asigurăm că totul este în regulă. Urmează să trecem prin fiecare apartament din fiecare imobil astfel încât să ne asigurăm că lucrurile sunt în regulă, că nu există eventuale victime și că imobilul poate fi apoi redat locatarilor”, a mai spus Vlăduțoiu.

Șeful ISU Dolj nu a putut preciza posibila cauză a incendiului, menționând că se fac în continuare cercetări. Hidranții au funcționat, însă nevoia de apă a fost foarte mare, a mai precizat Bogdan Vlăduțoiu, răspunzând astfel unor întrebări legate de modul cum s-a intervenit. 

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite