UPDATE VIDEO Demonstraţii spectaculoase de Ziua Marinei. Sărbătoarea verii a adunat mii de oameni pe faleza Constanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane sunt prezente miercuri la manifestaţiile prilejuite de Ziua Marinei, care au loc pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa. Cei prezenţi vor putea urmări, în cadrul programului de aproximativ două ore şi jumătate, diverse exerciţii militare.

UPDATE ORA 11.00. Au început exerciţiile spectaculoase de Ziua Marinei după o slujbă religioasă ţinută de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi un sobor de preoţi. 

Nava-şcoală Mircea defilează prin faţa miilor de spectatori prezenţi pe faleza Constanţei, dar şi nava-şcoală Palinuro a Marinei Militare din Italia. 

La parada militarilor de pe faleză particpă marinari din Ucraina, SUA, Marea Britanie şi Italia. 

Tot pe uscat, are loc o paradă a costumelor de epocă a forţelor navale, care face deliciul publicului prezent. 

După defilarea navelor, dintr-o ambarcaţiune rapidă au fost lansaţi la apă patru scafandri de luptă, care au fost recuperaţi de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului scafandrii au salutat publicul.

A urmat un atac al infanteriei marine asupra ţărmului, atac susţinut de forţele aeriene. Atacul a fost contracarat de către navele militare fluviale.

Imagine indisponibilă
ziua marinei

UPDATE ORA 10.40. Din cauza căldurii, doi marinari au ieşit din dispozitiv, după ce li s-a făcut rău, Este vorba de un militar american şi un ucrainean. 

zua marinei

UPDATE ORA 10.10 La serbările de pe faleza Constanţei a ajuns Klaus Iohannis, preşedintele României. El este însoţit de ministrul Apărării, Mihai Fifor. Alături de celalte oficialităţi, ei vor fi spectatori la demonstraţiile.

militare.

„Bună ziua tuturor! Şi o zi frumoasă vă doresc!

Excelenţe,

Onorată asistenţă,

Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dumneavoastră aici, la Constanţa, are o încărcătură sufletească specială în această zi în care sărbătorim Marina Română şi Adormirea Maicii Domnului.

Reîntâlnirea cu oameni din toate colţurile ţării, care vin în fiecare an pe 15 august, într-un număr aşa de mare, este emoţionantă.

Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor şi simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României!

Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unităţii naţionale trebuie să reprezinte pentru noi toţi un moment de reflecţie, astfel încât, cei care gândim şi simţim româneşte, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, aşa cum ne-o dorim cu toţii. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.

Doamnelor şi domnilor,

Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are şi o importanţă strategică pentru noi, mai ales că actualul context este unul volatil şi cu un potenţial ridicat de conflictualitate.

Forţelor Navale Române le revine un rol deosebit de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securităţii Mării Negre, în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene.

De altfel, evoluţiile din această regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută.

Mai mult, la iniţiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată, o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situaţiei de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei şi Ucrainei.

 Este un succes al României, pe care l-am obţinut prin perseverenţă şi negocieri susţinute.

Atenţia acordată Mării Negre şi menţionarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanţa sa strategică pentru Alianţă şi se corelează cu obiectivele pe care România şi le-a asumat.

Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacităţii de reacţie a forţelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potenţiale situaţii sau acţiuni ostile din exteriorul Alianţei. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO.

Doamnelor şi domnilor,

Trebuie să fim realişti şi să înţelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluţie este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă şi un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut şi este fundamental să avem capacitatea, dar şi înţelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziţia de membru NATO important şi de partener strategic credibil al  Statelor Unite ale Americii.

Sunt ferm convins, iar aceasta este poziţia pe care ţara noastră o susţine cu tărie, că doar cooperarea internaţională, bazată pe respectarea normelor de drept internaţional, constituie soluţia consolidării păcii şi securităţii globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii ţărilor din sud-estul Europei, precum şi altor state interesate.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică şi spre Marea Mediterană.

România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant şi un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forţe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite şi instruite, capabile să facă faţă cu succes oricăror provocări.

Ziua marinei militare 2018 FOTO Călin Gavrilaş

Dragi marinari,

Această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de ţara căreia îi aparţin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteţi manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere.

Fie că serviţi în Marina Militară sau Civilă, reprezentaţi unii dintre cei mai buni ambasadori ai ţării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc şi ne definesc ca naţiune.

Vă felicit şi vă doresc mult succes şi sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-aţi afla!”

iohannis klaus

STIREA INITIALA

Activităţile organizate de Statul Major al Forţelor Navale se vor derula pe faleza din faţa Comandamentului Flotei şi vor începe la ora 10.00.

Organizaţia judeţeană PSD Constanţa susţine că ”nu este exclusă posibilitatea ca la ceremonii să apară "persoane incitatoare la violenţă, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernământ, ci şi administraţiilor centrale reprezentate la festivităţi".

   

”În contextul tulburărilor din ultimele zile, de pe scena politică românească, Organizaţia Judeţeană a Partidului Social Democrat Constanţa consideră că nu este exclusă posibilitatea ca, la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei, să apară persoane incitatoare la violenţă, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernământ, ci şi administraţiilor centrale reprezentate la festivităţile de mâine”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD Constanţa. 

ziua marinei foto calin gavrilas

Organizaţia Judeţeană PSD Constanţa precizează că ”se delimitează de orice potenţială atitudine antisocială, de acţiuni violente, care nu urmăresc decât destabilizare, cu menţiunea că social-democraţii nu au fost, nu sunt şi nu vor fi nicicând adepţii sau promotorii instigării la violenţă, sub nicio formă”.

Ziua marinei 2018 foto calin gavrilas

Conform programului ceremoniilor, după intonarea imnului naţional, discursurile oficialităţilor şi o ceremonie religioasă, va începe spectacolul naval. Oamenii vor putea vedea cu acest prilej nava-şcoală Mircea, cele trei remorchere ale Forţelor Navale, iar evenimentul va continua cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter şi cu o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.

Scenariul va continua apoi cu o procedură standard de căutare şi de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta "Contraamiral Eustaţiu Sebastian" şi de trei ambarcaţiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer şi de pe mare.

Un alt moment va fi legat de combaterea migraţiei ilegale pe mare, urmând să fie realizat de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare.

În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Aproximativ 250 de jandarmi de la Gruparea Mobilă Constanţa, în cooperare cu Poliţia Judeţeană Constanţa, Serviciul Poliţiei Rutiere, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Garda de Coastă şi Poliţia Locală, vor asigura ordinea publică la sărbătorirea Zilei Marinei.

Ziua marinei 2018 foto calin gavrilas

De asemenea, între orele 7.00-15.00, traficul rutier va fi restricţionat în zona peninsulară a municipiului Constanţa: intersecţia străzii Traian cu strada Termele Romane până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia străzii Traian cu Bulevardul Tomis până în Piaţa Ovidiu; prelungirea străzii Traian, pe Valea Portului, până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia străzii Traian cu strada Negru Vodă şi intersecţia străzii Negru Vodă cu strada Ecaterina Varga.

Manifestările de Ziua Marinei Române au început mai devreme în acest an, în 5 august, fiind organizate în şapte oraşe din ţară. Astfel, au avut loc spectacole susţinute de Muzica Militară a Forţelor Navale, ateliere de scufundări, prezentări de nave.

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, în 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite