Unul din vameșii reținuți la Constanța a înghițit biletul pe care erau scrise șpăgile chiar sub ochii procurorilor DNA
0Mai mulți vameşi de la Biroul Vamal din Portul Constanța Sud Agigea au fost prinşi în flagrant, joi seara, de procurorii DNA, în timp ce ar fi primit mitǎ.
În cadrul fragrantului făcut de DNA la Constanța, procurorii i-au reținut pe Marius Oprea, lucrător vamal pentru luare de mită în formă continuată, Dorel-Emanuel Petcu, fost lucrător vamal la același oficiu, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, acuzat de complicitate la luare de mită și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, precum și pe C.M., în prezent comisionar vamal al unei societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită.
Procurorii au fost șocați de gestul unui lucrător vamal, care a înghițit biletul pe care erau notate șpăgile încasate.
Anchetatorii spun că se oferea mită chiar și de 10.000 de dolari pentru un container cu marfă ilegală la Vama Constanța.
”În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud încasează sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor și pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute. Pentru a sensibiliza lucrătorii vamali de la controlul fizic, astfel încât să nu fie probleme cu mărfurile contrafăcute sau nedeclarate, sau pentru urgentarea formalităților vamale, importatorii obișnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container. Aceste sume pot urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE”, se arată în comunicatul de presă al DNA.