Unirea Dobrogei cu România, dezbătută de istorici şi teologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O seamă de istorici şi teologi specialişti în istoria Dobrogei se reunesc la Constanţa, într-o conferinţă naţională care deschide luna noiembrie, în care este serbată Ziua Dobrogei, la 14 noiembrie, în amintirea zilei de 14 noiembrie 1878 când Dobrogea a intrat în componenţa României.

Conferinţa Naţională „140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“ este organizată joi, 1 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, de Facultatea de Teologie a Universităţii Ovidius din Constanţa, sub patronajul Î.P.S. Prof.Univ.Dr. Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului.

La eveniment vor conferenţia: Radu Ştefan Vergatti, Universitatea Valahia din Târgovişte, despre Basarabia - Dobrogea - România Mare; Ion Constantin, istoric - „Basarabia şi Dobrogea la interferenţa marilor interese. Câteva repere istorice“; Claudiu Constantin Cotan, Universitatea Ovidius din Constanţa - Contribuţia clerului ortodox la lupta pentru independenţa României (1877-1878); dr. Andreea Maria Croitoru-Athanasiu, Marina Militară Română în Primul Război Mondial - despre sacrificii şi eroi; Dumitru Carabaş, Universitatea Ovidius din Constanţa - Biserici dobrogene construite în preajma Războiului de Independenţă al României (1877-1878).

Conferinţa se va încheia cu un recital al Coralei Armonia, cel mai bun cor bărbătesc din lume, dirijat de preotul Iulian Dumitru, care va interpreta un buchet de cântece tradiţionale cu specific românesc şi creştin-ortodox.

La data de 14 noiembrie 1978, la finele Războiului de Independenţă, Majestatea Sa Carol I a proclamat revenirea Dobrogei la patria-mamă.

„După trecerea Dunării cu trupele române în această zi pentru a prelua administraţia noii provincii, Regele Carol I a făcut următoarea declaraţie către populaţia dobrogeană multi-etnică: <Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea desbătută şi încuviinţată de naţiune hotăreşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirei: viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituţiuni pe care ne-o râvnesc multe naţiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legiuita pedeapsă>. Aceste cuvinte s-au adeverit în timp. Dobrogea, deşi un mozaic multi-cultural, a dobândit renumele mondial de regiune exemplară pentru paşnica şi buna convieţuire a locuitorilor săi“, arată organizatorii, prof.univ.dr. Gheorghe F. Anghelescu şi asist.univ.dr. Ionuţ Gh. Chircalan. 

Pe aceeaşi temă: 

Consolarea lui Carol I pentru pierderea Basarabiei în 1878: „Dobrogea este despăgubire de război, nu ne este dată ca o compensaţie“

Cum a trăit Carol I zilele de dinaintea luării în stăpânire a Dobrogei. Monarhul a trecut Dunărea doar când armata a dat undă verde

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite