Un turist ceh a cerut ajutor să salveze vieţuitoarele captive în bazinul de Metale Rare din Vadu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vieţuitoare prinse în bazinul de la Vadu, la Întreprinderea de Metale Rare Sursa Facebook ARBDD
Vieţuitoare prinse în bazinul de la Vadu, la Întreprinderea de Metale Rare Sursa Facebook ARBDD

Un turist ceh s-a adresat autorităţilor române cerând eliberarea unor vieţuitoare prinse într-un bazin de apă din care nu mai puteau să iasă. Bazinul este în zona Vadu, în incinta fostei Întreprinderi de Metale Rare.

Un turist ceh a contactat Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) semnalându-le o situaţie întâlnită pe teren, la Vadu, în judeţul Constanţa. 

Aici, la intrarea în sat, în incinta dispozitivului industrial al fostei Întreprinderi de Metale Rare, există un bazin parţial umplut de apele pluviale în care şi-au găsit refugiu mai multe vieţuitoare: broaşte săpătoare, ţestoase de apă, şerpi etc. 

Numai că diferenţa dintre nivelul apei şi partea superioară a bazinului, precum şi pereţii verticali din ciment împiedicau ieşirea acestora.

„Ca urmare a discuţiilor dintre agenţii ecologi ai Comisariatului Regional Razim Sinoe din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, reprezentantul firmei lichidatoare şi primarul comunei Corbu, şi recomandărilor specialiştilor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, s-au găsit soluţii pentru remedierea situaţiei“, transmite ARBDD.

Specialiştii au explicat că în primă fază, apa din bazin a fost scoasă gradual cu o motopompă în paralel cu amplasarea unor planşe de scândură care să permită ieşirea în libertate a exemplarelor captive.

În zilele următoare a fost golit tot restul de apă din bazin, fiind scoasă şi mulţimea de deşeuri aflate pe fundul bazinului cu un excavator.

„În final, pentru a preîntâmpina repetarea situaţiei, întregul bazin a fost umplut şi acoperit cu pământ, eliminând astfel potenţialul său de capcană fără ieşire“, arată ARBDD.

VIDEO ARBDD

Pe aceeaşi temă: 

Cine deţinea somnul african găsit în Delta Dunării, considerat un pericol pentru fauna autohtonă 

Noul guvernator al Deltei Dunării: „Delta trebuie privită ca pe un sanctuar. În Deltă, trebuie să se intre ca într-o biserică“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite