Sevil Shhaideh, nr.2 în noul Guvern PSD. Ea ocupă postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale. Turismul este condus de Mircea Dobre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constanţa a trimis 2 miniştri în noul Cabinet: Sevil Shhaideh - nr. 2 în Guvern, ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale. Mircea Titus Dobre este ministru al Turismului.

Sevil Shhaideh a primit, în compensaţie pentru eşecul desemnării ca prim-ministru, postul de vicepremier al Guvernului PSD condus de Sorin Grindeanu. Ea va avea şi funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale.

Sevil Shhaideh, mâna dreaptă a premierului Sorin Grindeanu

Shhaideh este încă activă în Guvernul României, în calitate de consilier la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), for pe care l-a condus ca secretar de stat şi ulterior ca ministru (succesor al lui Liviu Dragnea, devenit vicepremier) în Cabinetul Ponta. Soţul ei, sirianul Akram Shhaideh, este angajat la două regii de stat: RAJDP şi RAJA, după ce a fost şi el consilier la MDRAP. În noua sa declaraţie de avere şi de interese, depusă la 21 noiembrie 2016, Sevil Shhaideh menţionează că este acţionară la firma portuară Coremar din Constanţa (cu un cupon gratuit) şi la Rosyr International SRL, radiată din aprilie 2016. Ea este vicepreşedinte în Asociaţia Dispeceratul Civic din Bucureşti şi este proprietara din 1994 a unui apartament de 47 metri pătraţi în Constanţa, de pe vremea când o chema Sumanariu, după primul soţ.

Actualul ei soţ Akram Shhaideh deţine trei apartamente (dintre care unul în construcţie) în ţara sa, Siria. Imobilele cu suprafeţe între 93 şi 180 metri pătraţi sunt deţinute în proporţie de 50-100% de el, fiind dobândite în perioada 1993-2013. Sevil Shhaideh nu are drept de proprietate, după cum specifică în declaraţie, asupra apartamentelor din Siria, deoarece soţul ei are proprietate exclusivă, conform legislaţiei siriene.

Viitorul prim-ministru al României are trei conturi bancare, toate deschise în 2011. Unul are sold zero, iar celelalte două cumulează soldul de 600.000 lei. Are un împrumut acordat în nume personal de 20.000 euro şi a avut un credit de 60.000 lei, contractat în 2012, care are scadenţa în noiembrie 2017. Ca venituri a avut anual circa 200.000 lei, din posturile de secretar de stat, ministru şi membru în consiliul Eximbank. Soţul ei este salariat la două societăţi de stat din Constanţa, RAJDP şi RAJA, având un venit de 36.000 lei pe an. Postul de la RAJA este nou, deoarece anterior sirianul Akram Shhaideh lucrase, de asemenea, consilier la ministerul condus de soţia sa.

Constănţeanca Sevil Shhaideh (52 ani) a fost succesoarea lui Liviu Dragnea ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Sevil Shhaideh este primul ministru român de religie musulmană, născut în România. La depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, ea a ţinut mâna pe Coran, cartea sfântă a musulmanilor. Numele ei apare în dosarul Tel Drum instrumentat de DNA, în care un ofiţer DNA din Constanţa a fost arestat pentru că-i furniza informaţii clasificate lui Valentin Preda, secretarul de stat de la Ministerul Transporturi, alt „băiat bun“ al echipei Mazăre & Constantinescu. 

Ea s-a afirmat în cariera administrativă cu numele primului ei soţ, Sumanariu, de profesie medic. Pe numele de fată Geambec, Sevil s-a născut la 4 decembrie 1964 la Constanţa, într-o familie de turco-tătari, Muezel (mama) şi Sadein (tatăl), din lumea teatrului. Mama lui Sevil este nepoata istoricului Kemal Karpat, consultantul pe probleme de Orient al administraţiei de la Washington. Sevil Shhaideh, în vârstă de 52 ani, este absolventă a Liceului Mircea cel Bătrân - promoţia 1983 şi a Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti - promoţia 1987. 

Sevil Shhaideh este membră PSD Constanţa, din iunie 2015 - după cum a specificat Liviu Dragnea. Pesediştii de la malul mării sunt mândri că premierul a fost ales din rândul lor. „Sunt mândru că judeţul Constanţa dă premierul. Sevil este o profesionistă în tot ce înseamnă administraţie publică şi centrală. A demonstrat asta pe unde a fost - fie că a lucrat în absorbţie de fonduri europene, fie la un minister pe care l-a lăsat funcţional. Va face treabă foarte bună şi ca premier şi va aplica în mod concret programul PSD de guvernare 2017-2020“, a declarat în decembrie Mircea Titus Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD Constanţa, după nominalizarea lui Shhaideh, înainte ca aceasta să fie respinsă de preşedintele Klaus Iohannis. 

Mircea Dobre şi-a exprimat atunci convingerea că preşedintele Klaus Iohannis o va desemna pe Shhaideh prim-ministru. „Eu sunt un simplu deputat PSD, nu ştiu cum va gândi preşedintele, dar cred că dacă a desemnat-o o dată ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, o va desemna şi ca premier. Motive să nu o numească în funcţie nu ar fi“, considera el. 

Fina lui Liviu Dragnea şi Nicuşor Constantinescu

Economista de origine turco-tătară este mai cunoscută în mediul public drept fina lui Liviu Dragnea şi a lui Nicuşor Constantinescu. Cei doi demnitari PSD sunt părinţii spirituali ai lui Sevil, care s-a măritat în 2011 cu un sirian, Akram Shhaideh. 

În tradiţia musulmană, la căsătoria religioasă oficiată de un imam (preot musulman), mirii au doi martori, ambii bărbaţi, care au legături de sânge - unul cu mirele, unul cu mireasa. Este obligatoriu ca tatăl spiritual (sau „vechil baba“, cum i se spune) să fie de religie musulmană. Cei de altă religie - creştină, mozaică etc - care doresc să intre în familia proaspetei familii au posibilitatea de a fi naşi, aşa cum se obişnuieşte la români. Şi tot ca la români, părinţii spirituali aleşi de miri au rolul major în serbarea populară a nunţii. Obiceiul este foarte întâlnit în Dobrogea, acolo unde etniile trăiesc laolaltă, iar familiile mixte sunt numeroase. Surse oficiale au confirmat pentru „Adevărul“ faptul că Sevil şi Akram Shhadeih au fost cununaţi astfel - nu religios - de perechile de naşi Dragnea (Liviu şi Bombonica) şi Constantinescu (Nicuşor şi Codruţa). 

Onoarea - şi excepţia totodată - a fost acceptată de familia tradiţionalistă a mirelui din Siria, date fiind relaţiile strânse dintre naşi şi fini. Arabii s-au asigurat însă că restul cutumelor musulmane sunt îndeplinite ca la carte. Familia Shhaideh a ţinut ca mireasa Sevil să fie de aceeaşi credinţă cu fiul lor. Sevil Shhaideh a revenit aşadar la tradiţia religioasă, după prima căsătorie cu medicul român. 

Actualul ei soţ, Akram Shhaideh, este născut în Damasc, capitala Siriei. Cu o diplomă în Agricultură obţinută în 1984 la Universitatea Tishreen din Siria, cu o carieră de succes în administraţia siriană şi cu două doctorate obţinute în 2010, în Dezvoltare rurală şi în Management de resurse naturale, la Universitatea Bucureşti, Akram Shhaideh era plătit, până nu demult, din 3 surse: Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa (regie subordonată Consiliul Judeţean Constanţa, forul condus de Nicuşor Constantinescu, unde Akram era angajat şi retribuit cu un venit anual de 41.536 lei), Universitatea Ovidius din Constanţa (profesor, 3.608 lei) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (consilier la cabinetul secretarului de stat, 4.120 lei).

Cine este Mircea Titus Dobre, noul ministru al Turismului

Mircea Titus Dobre, vicepreşedintele şi purtătorul de cuvânt PSD Constanţa, este noul ministru al Turismului. Constănţeanul este deputat din 2012. Ultima sa declaraţie de avere, depusă la 14 iunie 2016, arată că Dobre deţine, printre altele, o colecţie de ceasuri de 18.000 euro, procurate în perioada 2008-2012. Ca imobile posedă un teren intravilan de aproape 1.200 metri pătraţi, dobândit în 2007, un apartament şi o casă - toate în Constanţa. Dobre mai are un credit de 107.000 lei la Banca Transilvania, contractat în 2010 şi scadent în 2041. Are acţiuni şi dividende la Dobre şi Fiii SRL, brutăria înfiinţată de tatăl său.

Iată fişa de date personale ale lui Mircea Titus Dobre, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor: 

Nationalitate: romana Data nasterii: 20 Decembrie 1978 Locul nasterii: Constanta, Romania Casatorit, un copil  

Experienta profesionala

Septembrie 2005 - Iunie 2011 - S.C. Dobre & Fiii S.R.L. Constanta  Director Marketing  coordonarea vanzarilor din cadrul companiei  intocmirea si urmarirea contractelor cu clientii mari
Noiembrie 2001 - Septembrie 2005 - S.C. Dobre & Fiii S.R.L. Constanta  Director calitate  responsabil cu managementul calitatii si a sigurantei produselor alimentare

Educatie

2007-2008 Certificat absolvire in Leadership eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei  Certificat absolvire in Negociere eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei  Certificat absolvire in Comunicare eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei  Certificat absolvire in Managementul Inovarii si Transferului Tehnologic eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei  Certificat absolvire in Managementul Ciclului de Proiect eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei  Certificat de absolvire in Managementul IT al Sarcinilor de Lucru eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei  Certificat absolvire in Managementul Relatiilor cu Clientii eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei  Certificat absolvire in Atitudine fata de Clienti eliberat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei
2004-2005 - Scoala Europeana din cadrul Consiliului Europei Bucuresti - Strasbourg Diploma in studii politice europene
2004 (Februarie - Iulie) Diploma de Management in specialitatea Turism, Hotel si Restaurant
2002 - 2003 - Institutul “ Ovidiu Sincai “ Bucuresti Diploma de Master in Management politic
1999 - 2000 - Universitatea “Marc Bloch” Strasbourg, Franta Cursuri limbi straine (engleza si franceza)
1997 - 2001 - Universitatea “Spiru Haret” Bucuresti  Facultatea de Management Financiar Contabil Diploma: economist  Materii principale : Finante , Analiza economica
1993 - 1997 - Liceul “Decebal” Constanta Diploma de bacalaureat   Alte cunostinte Operare calculator: Windows XP , MS Office Certificat Managementul Calitatii si Sistemul de Siguranta Alimentara Certificat Audit Intern conform ISO 9001:2000 Certificat Sistemul de Management al Sigurantei Alimentare ISO 22000:2005 Carnet de conducere ( categoria B )   LIMBI STRAINE Engleza : bine , vorbit , scris si citit Franceza : bine , vorbit , scris si citit

Lista miniştrilor:

Premier. Sorin Grindeanu (PSD)

VicepremieriSevil Shhaideh ( PSD) şi Daniel Constantin (ALDE)

Ministerul de InterneCarmen Dan - PSD. A fost prefect de Teleorman şi juristă la CJ Teleorman timp de 8 ani, sub mandatul lui Liviu Dragnea. 

Ministerul Apărării: Gabriel Leş - PSD. Este secretar de stat în MAPN.

Ministerul de Externe: Teodor Meleşcanu - ALDE. Fost ministru de Externe în 2014, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, în plin scandal cu votul românilor din diaspora. 

Ministrul pentru afaceri europene: Ana Birchall - PSD. Deputat PSD, preşedinte al comisiei de afaceri europene din Camera Deputaţilor. 

Ministerul pentru diaspora- Andreea Păstârnac - PSD. Amabsadorul României în Israel. 

Ministerul Economiei: Alexandru Petrescu -PSD. Directorul Poştei Române. 

Ministerul Justiţiei: Florin Iordache - PSD. Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. 

Ministerul Sănătăţii: Florian Bodog- PSD. Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea,

Ministerul Energiei- Toma Petcu - ALDE. A condus administraţia Apelor Române, preşedintele ALDE Giurgiu. 

Ministerul Dezvoltării - Sevil Shhaideh -PSD. Prima propunere a PSD pentru funcţia de premier. Fost ministru al Dezvoltării în 2015, după ce Dragnea a demisionat ca urmare a condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare. 

Ministerul delegat pentru Fonduri Europene- Mihaela Toader - PSD. Director în Ministerul Fondurilor Europene. 

Ministerul Transporturilor - Răzvan Alexandru Cuc - PSD. Fost secretar de stat în Ministerul Transporutilor, în prezent deputat PSD de Giurgiu. 

Ministerul Agriculturii: Petre Daea -PSD. Fost parlamentar PSD, iniţiatorul legii pensiilor speciale pentru parlamentari. „Dacă a făcut acea crimă, cu legea pensiilor speciale, a fost iertat de către partid“, a motivat Liviu Dragnea. 

Ministerul CulturiiIonuţ Vulpescu -PSD. Deputat PSD şi fost ministru al Culturii în guvernarea Ponta

Ministerul Educaţiei: Pavel Năstase - PSD. Profesor universitar, fost rector al ASE, apropiat de Viorel Hrebenciuc. 

Ministerul Cercetării: Şerban Valeca -PSD. Fost ministru delegat pentru Cercetare în Guvernul Năstase

Ministerul Finanţelor: Viorel Ştefan - PSD. Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. 

Ministrul Comunicaţiilor: Augustin Jianu- PSD. Director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică ( CERT-RO). 

Ministerul Muncii - Lia Olguţa Vasilescu, fost primar al Craiovei. 

Ministerul Mediului - Daniel Constantin - ALDE. Copreşedinte ALDE şi fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta. 

Minsiterul Apelor şi Pădurilor: Adriana Petcu - PSD: Directorul Direcţiei Apelor Buzău

Ministerul Tineretului şi SportuluiMarius Dunca - PSD.  Fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, demis de Victor Ponta după tragedia de la Colectiv. 

Ministerul Turismului: Titus Dobre- PSD. Deputat PSD.

Ministerul pentru dialog social: Gabriel Petrea. Preşedintele tineretului social-democrat. 

Ministerul pentru mediul de afaceri: Florin Jianu - PSD. Fost ministru pentru IMM-uri în guvernarea Ponta. 

Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul - Graţiela Gavrilescu - ALDE. Fost ministru al Mediului în guvernarea Ponta. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite