Producătorii agricoli care şi-au făcut o asociaţie: Poiana lui Ovidiu. „Oamenii vor avea produse agricole de calitate, la un preţ echitabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poiana lui Ovidiu - asociaţia producătorilor locali din Ovidiu, Poiana şi Culmea Sursa poianaluiovidiu.ro
Poiana lui Ovidiu - asociaţia producătorilor locali din Ovidiu, Poiana şi Culmea Sursa poianaluiovidiu.ro

Producătorii agricoli din oraşul Ovidiu şi din satele arondate Poiana şi Culmea s-au reunit în Asociaţia Poiana lui Ovidiu, înfiinţată de Primăria Ovidiu. Acest parteneriat public-privat este o premieră la nivel naţional.

„Poiana, Culmea şi Ovidiu sunt renumite pentru produsele lor agricole din fermele de păsări, livezile de fructe şi culturile de legume. Ne dorim să relansăm agricultura locală şi să promovăm fermierii şi produsele de calitate. Oamenii vor să consume produse româneşti, cu gustul de odinioară. Pentru noi sunt costuri minime, dar pentru comunitate va fi un căştig enorm. Vom avea un jurist în asociaţie care va oferi consultanţă pentru atragerea de fonduri europene, vom merge la târguri şi vom dezvolta comunitatea prin gospodarii săi“, arată primarul George Scupra. 

Asociaţia, înfiinţată de Consiliul Local Ovidiu 

Iniţiativa a trecut prin ultima şedinţă de consiliu local, din septembrie, a fost aprobată şi astfel s-a trecut la cooptarea membrilor. În Poiana lui Ovidiu s-au înscris 51 producători agricoli locali, dintr-un total de 77. Prioritatea lor este construirea de hale pentru depozitarea mărfii pe timp de iarnă, pentru continuitatea livrării şi intrarea pe piaţa supermarketurilor, precum şi un punct permanent de desfacere sau un târg săptămânal de weekend pentru cererea şi oferta de produse proaspete. 

Unde-s mulţi, puterea creşte

„Alta este puterea unor producători când merg să negocieze un preţ din partea unei asociaţii, pentru o cantitate mai mare. Eu singur, ca mic producător, nu pot avea anvergura unei asociaţii care poate reprezenta interesele unei comunităţi la un nivel ridicat. Iar prin proiecte europene am cumpăra utilaje de recoltare, tractoare, pluguri, ceea ce ar rezolva problema forţei de muncă“, afirmă Suliman Sesnur, legumicultor din Poiana. 

Prima ieşire în lume

Prima ocazie de ieşire în lume a Asociaţiei Poiana lui Ovidiu ar fi INDAGRA (25-29 octombrie), cel mai important târg agricol din România, unde sunt prezenţi cele mai mari firme din domeniu. Primăria Ovidiu testează oportunitatea de a merge la manifestare, pentru a face legătura asociaţiei cu marii clienţi. Poiana lui Ovidiu are deja materiale de promovare: site (poianaluiovidiu.ro) cu toate datele de contact şi descrierea fermelor, broşură tipărită cu prezentarea membrilor şi a produselor. 

Mircea Ovezea şi Suliman Sesnur, producători agricoli din Poiana lui Ovidiu Constanţa Foto arhivă personală

Mircea Ovezea şi Suliman Sesnur - producători agricoli din Poiana lui Ovidiu Constanţa Foto arhivă personală

„Avem tot interesul să funcţioneze asociaţia. În 1990 s-a greşit renunţându-se la toate structurile asociative, care dau roade în agricultura europeană. Cuvântul <cooperativă> este greu pentru România pentru că duce cu gândul la colectivizare.

Noi plecăm acum nu de la zero, ci de la minus. Trebuie să reconstruim totul, să refacem, să schimbăm mentalităţi. Piaţă pentru consum al produselor de calitate există, oamenii vor un pui bun, alimente nestropite“, spune Mircea Ovezea, crescător de păsări din Ovidiu. 

Ce au produsele din Poiana lui Ovidiu în plus?

„Vă spun ce au în minus, la mine: furajarea din industrie. Păsările noastre sunt hrănite astfel doar în primele 3 săptămâni de viaţă, pentru că le trebuie acel premix cu antibiotic şi stimulator de creştere, altfel ar muri - ca un copil la naştere care trebuie hrănit cu lapte şi vaccinat, nu îndopat cu sarmale.

În rest, hrănim păsările cu un preparat gospodăresc pe care-l pregătesc cu mâna mea. Nu punem concentrate sau premixuri, ci doar grăunţe măcinate în gospodărie, echilibrate cu mazăre şi floarea-soarelui. În 4 luni (nu în 40 zile, cum fac alţii), un pui de găină ajunge la 2 kilograme, unul de bibilică - la 4 kg, iar cel de raţă şi de gâscă - la 3 kilograme, maximum.

Dacă asociaţia va creşte afacerile şi cu 10%, tot este foarte bine pentru început“, mai spune Mircea Ovezea. 

Edilii din Ovidiu au precizat că înscrierea în asociaţie este gratuită, iar cotizaţia este 0 lei. 

George Scupra, primarul din Ovidiu, alături de producători la Târgul recoltei 2017 Sursa Primăria Ovidiu

George Scupra primarul din Ovidiu cu producători la târgul recoltei Sursa Primăria Ovidiu

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Magazin de produse tradiţionale, deschis de Ţăranii Dobrogeni

Târgul ţărănesc de pe Facebook. „Ţăranii dobrogeni“, piaţa virtuală cu produse naturale, direct de la producători

Toamna în bucate. Bunătăţile după care românii se dau în vânt să-şi umple cămara

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite