Primarul din Corbu: „Cel mai probabil vegetaţia s-a autoaprins!“
0Un incendiu de mirişte a izbucnit, sâmbătă, în jurul orei 16.00, în localitatea Vadu din judeţul Constanţa. Mai multe autospeciale ale pompierilor s-au luptat cu flăcările şi vântul ore întregi. Circa 300 de hectare de stuf au fost afectate de flăcări.
UPDATE
11.30 Primarul localităţii Corbu, Marian Gălbinaşu, prezent la faţa locului, a spus că pompierii încearcă să stingă ultimele focare. „Pe o parte sunt pompierii, iar pe cealaltă parte mlaştina. După aproximările mele sunt afectate 40 - 50 de hectare de teren“, a spus edilul.
El a adăugat faptul că în zonă nu există turişti. „Aceştia, de regulă, campează la unul - doi kilometri distanţă. Nici nu au cum să stea turiştii într-o zonă mlăştinoasă, cu smârcuri“, spune el.
Edilul exclude varianta incendierii stufului de către turişti. Cel mai probabil este vorba de autoaprindere.
Nu este pentru prima dată când zone din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării sunt afectate de incendii. În urmă cu trei ani, o zonă aflată în apropierea mării a luat foc. Nici până acum nu s-a aflat cauza izbucnirii incendiului.
10.50 Incendiatorul de la Vadu riscă o amendă de maxim 500 de lei!
Incendiul ce a avut loc în zona Vadu nu a afectat semnificativ fauna, zona fiind una economică, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu din cadrul Comisariatului Deltei Dunării.Cu toate că e greu de crezut că sursa incendiului va fi identificată, dacă va fi descoperită riscă doar o amendă infimă. Mai multe detalii aici.
9.00 Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ Grigore Baboianu a declarat pentru Adevărul că păsările nu au fost afectate. „Ne aflăm spre sfârşitul sezonului estival, când toate păsările sunt aproape adulte şi unele se pregătesc de migraţie, iar celelalte de iernat. Doar accidental este posibil să fie afectate păsările“, a spus guvernatorul.
În ceea ce priveşte broaştele ţestoase şi alţi amfibieni, aceştia sunt protejaţi de stratul de apă care acoperă solul.
În zonă nu sunt plante protejate. Locul unde a izbucnit incendiul face parte din zona economică a rezervaţiei. Stuful care creşte în zonă a fost concesionat societăţii „Stuf Delta Production“. „Eu nu ştiu dacă această societate a reuşit să recolteze stuful. În acea parte, dat fiind stratul de apă de pe sol, recoltarea stufului se poate face numai iarna, când apa îngheaţă foarte bine“, a a dăugat Baboianu.
Zona va fi survolată
În scurt timp, conducerea rezervaţiei va lua legătura cu colegii din cercetare din cadrul organizaţiilor neguvernamentale pentru evaluarea pagubelor. „Vom survola zona şi vom vedea care sunt pagubele şi ce măsuri putem lua pentru a preveni astfel de evenimente neplăcute“, a a dăugat guvernatorul rezervaţiei Delta Dunării.
08.35 Incendiul a fost, în sfârşit, stins. Pompierii au precizat că pericolul a trecut, dar rămân în continuare la faţa locului pentru supraveghere.
07.55 Focul nu a putut fi stins nici până la această oră
05:00 Zona face parte din Rezervaţia Biosfera Delta Dunării. Pompierii nu au putut decât să izoleze focul, nu să şi-l stingă, din cauza terenului mlăştinos.
00:02 Focul continuă să se extindă. Până în prezent, aproximativ 300 de hectare de stuf sunt afectate de flăcări, care pe anumite porţiuni, ajung şi la 10 metri înălţime, potrivit pompierilor.
Se pare că operaţiunea autospecialelor este îngreunată de vântul care suflă cu putere, determinând ca flăcările să se extindă cu repeziciune. Pompierii se luptă de câteva ore să stingă incendiul, care nu poate fi controlat, potrivit Antena 3.
Revenim cu mai multe detalii