Prima promoţie de jurişti a Universităţii Ovidius s-a întâlnit după 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii studenţi au Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa au luat din nou loc în aulă. De data aceasta nu mai aveau emoţiile examenului, ci emoţiile reîntâlnirii cu foştii dascăli şi colegi.

Vineri, primii absolvenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa s-au reîntâlnit cu foştii dascăli. Judecători, procurori, notari, jurişti, jurnalişti sau psihologi. Fiecare a ales drumul său, dar pe toţi i-a legat anii de studenţie, emoţiile primelor examene sau fericirea absolvirii, primul bal, dar şi restanţele care strigau vacanţele.

La întâlnirea cu foştii studenţi au fost prezenţi şi conf. univ. dr. Constantin Jurcă, prof. univ. dr Marin Voicu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius, prof. univ. dr. Vasile Drăghici şi lector univ. dr. Gabriel Grigore, decanul Baroului Constanţa. 

Din păcate, doi foşti dascăli, lectorul Aurel Oprea şi prof. univ. dr Dorin Clocotici, nu au mai apucat să fie prezenţi la această întâlnire întrucât au murit. În memoria lor, înainte de începerea ceremoniei s-a ţinut un moment de reculegere. 

Istoria facultăţii

Învăţământul juridic de la Constanţa a început odată cu înfiinţarea secţiei de Drept a Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie din cadrul Univeristăţii ”Ovidius” Constanţa, în anul 1992. Începând cu anul 1995, a apărut cea de-a doua specializare, Administraţie publică, de asemenea, tot ca parte componentă a unei facultăţi cu profil mixt, alături de specializarea Drept, conform site-ului Universităţii Ovidius din Constanşa. 

Din anul 1997 s-a desprins ca facultate de-sine-stătătoare Facultatea de Istorie, Drept şi Administraţie publică,cu mai multe specializări, respectiv: Istorie, Drept şi Administraţie publică. Ulterior, începând cu anul 2002, a apărut Facultatea de Drept, cu două specializări, şi anume, Drept şi Administraţie Publică.

Această nouă facultate a cunoscut, până în prezent, mai multe denumiri: Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative (2005), Facultatea de Drept, Ştiinţe Administrative şi Sociologie (2009), Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative (2013).

image

Membrii fondatori ai facultăţii

Prof. univ. dr. Marin Mincu (1944-2009), fost poet, prozator, eseist, critic literar şi profesor universitar. A publicat peste 40 de volume în România şi 20 de volume în Italia. A fost profesor titular la Universitatea Ovidius din Constanţa şi la universităţile din Torino, Milano şi Florenţa între anii 1974 şi 1994. În anul 1996 a fost laureat al Premiului Herder (Universitatea din Viena). A fost distins de asemenea cu Premiul Internaţional Eugenio Montale (Roma, 1989), Premiul literar Carlo Betocchi (Cita di Piombino, 1992) şi Premiul Naţional pentru Roman (Bergamo, 1998). 

Prof. univ. dr. Mihai Irimia (1942-2011) personalitate marcantă a cercetării arheologice şi istorice dobrogene s-a specializat în istorie veche şi arheologie, îndeosebi epoca metalelor. După obţinerea titlului de doctor, în 1985, ajunge să publice numerose cărţi şi peste 100 de studii ştiinţifice în reviste prestigioase din ţară şi din străinătate. 

În perioada 1979-1990 a ocupat funcţia de director adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, devenind, apoi, între 1990-1992, director al acestei instituţii. În timpul mandatului său de decan (1994-2004), Facultatea de Istorie constănţeană obţine calitatea de Organizatoare de Doctorat. În anul 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Ordinul “Meritul Cultural” în gradul de Ofiţer.

Prof. univ. dr. Dorin Clocotici (1936-2003) cadru didactic universitar, ctitor şi titular al Facultăţii de Drept, Ştiinţe Administrative şi Sociologie, a fost autorul a numeroase volume de referinţă în domeniul ştiinţelor juridice. Este iniţiatorul proiectului de Lege privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940,  Judecător la Curtea Supremă de Justiţie, secretar de stat în Ministerul Justiţiei în anul 1997 şi Şef de Catedră al Specializării Drept, din anul 1997 şi până în anul 2001.

Lect. univ. dr. Aurel Oprea (1951-2003) doctor în drept, procuror în cadrul Tribunalului Constanţa, a fost titularul cursurilor de Drept penal, partea generală şi Drept administrativ. A scris numeroase studii de specialitate care au adus un plus de valoare instituţiei academice universitare şi a participat la o serie de seminarii şi congrese ce au avut ca subiect de diseminare securitatea persoanelor în societatea contemporană.

Prof. univ. dr. Aurel Dincu, personalitate marcantă a lumii juridice româneşti, a contribuit la consolidarea Şcolii de Drept de la Constanţa prin prezenţa constantă şi deosebită în peisajul universitar Dobrogean. Venind din Bucureşti, profesorul Dincu a făcut nu numai eforturi fizice, dar şi materiale pentru a întării facultatea nou înfiinţată din anul 1992. Penalist desăvârşit, distinsul profesor Aurel Dincu şi-a lăsat pentru totdeauna amprenta în mediul juridic constănţean.    

image

Conf. univ. dr. Vasile Drăghici, este în prezent cadru didactic al FDSAS şi procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, fiind titularul cursurilor de drept penal, partea generală, drept penal, partea specială, criminalistică, drept penal european, având specializarea în domeniul Ştiinţelor Penale. De asemenea este şi coordonatorul Masteratului de Ştiinţe Penale.

Lect. univ. dr. Sonia Nicoleta Geagiu, a fost cadru didactic titular al FDSAS de la înfiinţare şi până în anul 2010, an în care a ales să desfăşoare numai activitatea de avocat în cadrul Baroului Constanţa. Prezenta domniei sale la catedra şcolii de Drept de la Constanţa a îmbogăţit pleiada de mari şi îndrăgiţi profesori pe care i-a avut facultatea noastră. Printre altele, doamna Lect. univ. dr. Sonia Geagiu a fost titulara cursurilor de drept administrativ, drept penal, partea specială şi procedură penală.

Lect. univ. dr. Grigore Gabriel, este în prezent cadru didactic al FDSA şi Decanul Baroului de Avocaţi din Constanţa, fiind titularul cursurilor de drept civil şi procedură civilă, având specializarea în domeniul dreptului privat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite