Pomelnicul gesturilor de sfidare a pandemiei de către ÎPS Teodosie. „Porunca“ din trăsură: „Nu ne temem de boală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teodosie, în procesiune pe străzile Constanţei - 10 februarie 2021
ÎPS Teodosie, în procesiune pe străzile Constanţei - 10 februarie 2021

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Teodosie, nu ratează niciun prilej de a demonstra că pentru el pericolele pandemiei de COVID-19 nu există. De data aceasta, urcat într-o trăsură, ierarhul s-a aflat în fruntea unei procesiuni religioase desfăşurate pe bulevardul Tomis din Constanţa

Zeci de credincioşi, majoritatea purtând mască de protecţie, l-au aşteptat pe arhiepiscop la intrarea în municipiul Constanţa, apoi, în urma trăsurii acestuia au mers pe jos până la biserica Sfântul Haralambie din oraş, unde s-a ţinut slujba de hram.

Procesiunea religioasă a reuşit să-i enerveze pe şoferii care au stat bară la bară până ce preoţii şi pelerinii au eliberat un sens al bulevardului pe care mărşăluiau.

La eveniment şi la slujbă era anunţat şi un invitat, episcopul Ilarion de la Arhiepiscopia Sibiu, însă acesta nu a mai ajuns la Constanţa.

Dacă la Liturghie majoritatea credincioşilor purtau mască, în clipa când aceştia au ajuns la raclele cu moaşte instalate în curte le-au sărutat fără nicio măsură de protecţie împotriva COVID-19. „Nu ne este frică de boală”, au spus oamenii.

Pentru a putea organiza o adunare publică/eveniment religios, Arhiepiscopia a cerut acordul Primăriei Constanţa. Edilul Vergil Chiţac a semnat acest aviz, menţionând faptul că organizatorul trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru respectarea regulilor impuse de pandemie.

„Pentru că au apărut prin presă voci care acuză presupuse ilegalităţi în pandemie, la procesiunea religioasă de Sfântul Haralambie, se aduce la cunoştinţă avizul favorabil al Primăriei Constanţa, căreia Arhiepiscopia Tomisului îi mulţumeşte în mod public”, au ţinut să menţioneze preoţii.

Procesiune religioasa Constanta

                Preoţii şi credincioşii îl aşteaptă pe ÎPS Teodosie, înainte de începerea procesiunii

Biserică ridicată ilegal, preot condamnat penal

Biserica Sfântul Haralambie a fost instalată pe acel teren (bulevardul Tomis 301), pe marginea unui trotuar, în anul 2010, fiind iniţial o construcţie de tip modular - „container”, aşa cum mai sunt câteva prin oraşul Constanţa. Părintele Ciprian Stanca a fost numit paroh şi în câţiva ani s-a apucat să construiască o biserică peste cea de tip modular. Construcţia a fost realizată fără niciun fel de autorizaţie, preotul neavând nici măcar lămurită situaţia terenului respectiv.

Deoarece locaşul de cult nu are autorizaţie de construire, autorităţile au cerut sistarea lucrărilor. Preotul paroh Ciprian Stanca a ignorat acest aspect, iar procurorii Parchetului de pe Lângă Judecătoria Constanţa au deschis un dosar penal şi l-au trimis în judecată. Procesul s-a finalizat în iunie 2020 cu condamnarea definitivă a slujitorului bisericii la un an de închisoare cu suspendare.

Cu toate că biserica a fost ridicată ilegal, ÎPS Teodosie a spus că va merge la Primăria Constanţa „cu gândul şi dragostea” credincioşilor pentru a putea obţine intrarea în legalitate. Mai mult, ierarhul vrea să obţină proprietatea curţii bisericii, un loc ce a fost o parcare amenajată pentru blocurile din zonă.

În fiecare an, pe 10 februarie (sărbătoarea Sfântului Haralambie), această biserică organizează o procesiune religioasă.

Biserica haralambie Constanta

                        Biserica a fost construită ilegal, cu un stâlp prin acoperiş

Teodosie, pomelnicul sfidărilor

Postul Mare, Sfintele Paşti, Înălţarea Domnului, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului, Cuvioasa Parascheva, Sfântul Dumitru, Sfântul Andrei, Naşterea Domnului, Boboteaza sunt sărbători la care ÎPS Teodosie a apărut în prim-plan, sfidând orice fel de reguli de protecţie împotriva COVID-19.

De aproape un an, ierarhul de la malul mării a devenit un adevărat „rebel” chemând lumea în pelerinaj atunci când acesta era interzis, organizând „Învierea în reluare”, împărtăşind cu aceeaşi linguriţă credincioşii când Direcţia de Sănătate Publică recomanda să nu o facă şi multe altele.

ÎPS Teodosie a ţinut slujbe în biserici atunci când acestea trebuiau oficiate în aer liber, iar credincioşii care sfidau regulile la fel ca episcopul, nepurtând mască, au fost scoşi din locaş de forţele de ordine. Înfuriat, ierarhul i-a adresat, la vremea respectivă, o scrisoare premierului Ludovic Orban în care-l acuza de tolerarea „abuzurilor“ la adresa credincioşilor şi îl întreba ce se va întâmpla dacă el şi credincioşii vor încălca aceste interdicţii şi vor merge în pelerinaj la Peştera Sfântului Andrei. Ierarhul se asemuia lui László Tőkés, cel la uşa căruia s-a aprins scânteia Revoluţiei din Decembrie 1989.

Teodosie a reuşit să sfideze nu doar regulile lumeşti, ci şi pe cele ale BOR, Patriarhia Română rămânând pasivă ori de câte ori ierarhul de la Constanţa a încălcat recomandările venite din Dealul Mitropoliei.

Vă recomandăm şi:

Autorităţile din Constanţa, smerite în faţa lui Teodosie. Preotul Tănăsescu: „Asta e sfidare”

Cum a sfidat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, mai toate regulile sanitare de prevenţie din pandemie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite