Minunea de la mănăstirea Prodromiţa. Aici se află o copie a icoanei care a fost terminată de o mână dumnezeiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana de la Prodromiţa FOTO Arhiepiscopia Tomisului
Icoana de la Prodromiţa FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Sâmbătă, 12 iulie, are loc hramul Mănăstirii Prodromiţa, aflată în apropierea oraşului Hârşova. În zi de mare sărbătoare, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba sfinţirii paraclisului, urmată de Sfânta Liturghie.

La această biserică se află o copie după icoana făcătoare de minuni de la Muntele Athos. Icoana Prodromiţa a fost pictată acum 150 de ani. Dorindu-şi din tot sufletul ca şi la schitul Prodromul să fie o icoană făcătoare de minuni, monahul Nifon şi ucenicul său, Nectarie, au venit din Sfântul Munte la Iaşi unde au găsit un meşter iconar, Nicolau Iordache, care a început să o picteze.  

La un moment dat, după ce a pictat veşmintele, meşterul iconar a întâmpinat dificultăţi la pictarea chipurilor, amânând lucrul până a două zi. Dimineaţa, după rugăciune, când a vrut să se apuce de lucru, a găsit feţele pictate în mod desăvârşit. De aceea se spune că icoana nu a fost făcută de mână omenească.
Mărturia pictorului se află la schitul Prodromul într-un document datat 29 iunie 1863.

Mănăstirea Hârşova

Mănăstirea aflată în apropierea oraşului Hârşova FOTO Facebook

Iată ce scria el, în data de 29 mai 1863, despre zugrăvirea icoanei: „Eu, Iordache Nicolau, zugrav din oraşul Iaşi, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăşi mâna mea, şi în vremea lucrului a urmat o minune preaslavită, în modul următor: După ce am terminat veşmintele, după meşteşugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez faţa Maicii Domnului şi a Domnului nostru Iisus Hristos; iar după ce am dat gata mâna întâia şi a doua, apucându-mă de noapte ca să termin de zugrăvit, privind eu la chipuri am văzut că totul a ieşit dimpotrivă, pentru care foarte m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meşteşugul.

Şi aşa, făcându-se seară, m-am culcat mâhnit, nemâncând nimic în ziua aceea, dar socotind că a doua zi sculându-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul de lucru. După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă să-mi lumineze mintea, ca sa pot isprăvi Sfânta Icoană; şi când m-am dus să mă apuc de lucru, o! preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S-au aflat chipurile terminate desăvârşit, precum se vede. Eu văzând această minune, n-am mai îndrăznit a-mi pune condeiul pe ea, fără numai am dat lustrul cuviincios, deşi greşeală am făcut aceasta, ca să mai dau lustru la o asemenea icoană. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane.“

Icoana este zugravită pe lemn de tei, ea având un metru înălţime şi 0.70 metri lăţime. Icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credinţa cum că Sfintele Feţe au fost pictate în chip minunat de mâna nepământească. Prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iunie, cu priveghere de întreaga noapte, aflăm de pe site-ul creştinortodox.ro.

Vă mai recomandăm:

Minunea Maicii Domnului de la Strunga. Binefăcătoarea misterioasă care i-a luat locul lui Gigi Becali

Superstiţii. Cine se ceartă de Buna Vestire, ziua în care cântă cucul prima oară, are necazuri tot anul


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite