Mesajul lui Nicolae, fostul principe de România exclus din linia de succesiune: „Îmi asum datoria pe care înţeleg să o preiau de la înaintaşii mei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai şi fostul principe Nicolae de România Foto arhivă
Regele Mihai şi fostul principe Nicolae de România Foto arhivă

Un mesaj al fostului principe Nicolae al României este interpretat drept o dorinţă a acestuia de a reveni în linia de succesiune a familiei regale. Nicholas de Roumanie Medforth-Mills (32 ani) a fost îndepărtat din Casa Regală în urma unui scandal de paternitate.

Nicholas de Roumanie Medforth-Mills (32 ani), primul nepot al Regelui Mihai cu Ana de Bourbon-Parma, fiul Elenei - cea de-a doua fiică a cuplului regal, a fost invitat de monarhiştii de la Mişcarea pentru Regat şi Coroană să transmită câteva cuvinte cu prilejul comemorării a 90 de ani de la urcarea Regelui Ferdinand la Cer şi al aniversării a 90 de ani de la urcarea nepotului său, principele Mihai, la vârsta de doar 5 ani, pe tronul României. 

Cele două momente importante din istoria României petrecute la 20 iulie 1927 au fost marcate în ziua de 13 iulie (chiar de ziua de naştere de principesei Maria, mezina cuplului regal, născută la 13 iulie 1964), la Jockey Club din Bucureşti.

Programul festiv a început cu citirea mesajului lui Nicolae, prinţul îndepărtat din Casa regală a României. La 5 ani de la acordarea titlului princiar la 1 aprilie 2010, Regele Mihai i-a retras distincţia lui Nicolae la 1 august 2015 şi l-a exclus din linia de succesiune, în urma unui scandal de paternitate care nu este încă tranşat. Nicoleta Cîrjan, o tânără ong-istă din Braşov care a colaborat la acţiunile de voluntariat ale prinţului, l-a indicat pe Nicolae drept tată al fiicei sale Iris Anna. Micuţa s-a născut la 10 februarie 2016 în urma unei relaţii pe care fostul principe a recunoscut-o în cele din urmă, printr-o declaraţie oficială comunicată prin avocaţi. Copilul nu a fost însă asumat de Nicolae, care a cerut un test ADN pentru stabilirea paternităţii. 

Nicoleta Cîrjan şi micuţa Iris Anna Sursa Facebook Nico Leta Cîrjan

image

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de «Principe al României» şi calificativul de «Alteţă Regală». De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeaşi zi. Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi. Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat“, searăta în comunicatul familiei regale. 

Mesajul lui Nicolae

Dar iată mesajul fostului principe Nicolae de România, transmis la evenimentul organizat de Mişcarea pentru Coroană şi Regat, pe care îl redăm integral:

„Rememorez alături de voi două evenimente cu mare semnificaţie în inimile românilor: 90 de ani de la moartea Regelui Ferdinand şi prima urcare pe tronul României a Regelui Mihai, bunicul meu. In ziua când a închis ochii, 20 iulie a anului 1927, Regele Ferdinand lăsa în urma lui o ţară întregită, cu identitate consistentă, şi o dinastie întemeiată pe valorile morale ale Regelui Carol I.

Atunci când urcă pe tronul României, în ziua de 20 iulie a anului 1927, Regele Mihai este înscăunat conducător al unei ţări cu anvergură europeană, performantă cultural, economic şi industrial. Deşi la o vârsă fragedă, înţelege şi îţi asumă dificila misiune de continuator al Dinastiei şi conducător al poporului său printr-o istorie ce avea să se dovedească, nu de puţine ori, crudă şi neiertătoare.

Regele a reprezentat o lumină călăuzitoare în anii celui de-al doilea Război Mondial dar şi în deceniile întunecate ale comunismului românesc.

Astfel, Regele Mihai, bunicul meu, a devenit un reper de identitate şi de moralitate pentru poporul său, până în prezent. Chiar dacă trăia în exil, Regele a rămas un model pentru poporul lui şi a căutat neîncetat modalităţi de a-şi ajuta tara lăsată în urmă.

Regele Mihai, de la a cărui primă urcare pe tron sărbătorim astăzi 90 de ani, a dus mai departe pilda înaintaşilor, devenind un adevărat simbol al datoriei şi devotamentului faţă de ţară.

Rememorăm împreună acele momente de istorie de acum 90 de ani şi sunt convins că putem fi mândri de înaintaşii noştri, care au dovedit că devotamentul faţă de ţară, simţul datoriei împlinite, demnitatea, curajul, cinstea, reprezintă adevăratele valori pe care se construieşte destinul unui popor.

Putem fi mândri de înaintaşii noştri, dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegem că avem şi o datorie de îndeplinit: să ducem mai departe şi să consolidăm valorile şi principiile lăsate de aceştia.

Eu, Nicolae, îmi asum această datorie pe care înţeleg să o preiau de la înaintaşii mei, făuritori ai României moderne, şi să merg alături de poporul meu în făurirea propriului destin istoric.

Nicolae al României“ 

principesa margareta radu duda printul nicolae foto eduard enea

Cine a fost martor la citirea mesajului

După citirea mesajului lui Nicolae în cadrul festiv, Asociaţia Tradiţia Militară, purtând uniformele Armatei Române din timpul Primului Război Mondial, sub sceptrul Regelui Ferdinand, a oferit publicului câteva demonstraţii istorice. Istoricul Dinu Zamfirescu a vorbit despre principele moştenitor Ferdinand, iar prof.dr. Alin Ciupală a descris domnia Regelui Ferdinand. Actriţa Maia Morgenstern a dat glas portretului pe care Martha Bibescu i l-a făcut Regelui Ferdinand în eseul „Un sacrificiu regal: Ferdinand al României”. Marius Oprea a prezentat momentul încoronării Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, subliniind ecourile internaţionale ale acestei încoronări. Seara a continuat cu filmul „Regele Copil“, urmat de un fragment din cartea „Treptele Coroanei. Poveşti adevărate cu Regele Mihai”, de Marilena Rotaru.

La evenimentul de la Jockey Club au participat personalităţi ale societăţii civile din România: Octav Bjoza, preşedintele AFDPR; profesor dr. Nicolae Constantinescu, membru de onoare al Academiei oamenilor de Ştiinţă şi membru în Consiliul de Garanţie Morală al Mişcării pentru Regat şi Coroană; Silvia Colfescu, directoarea editurii Vremea; Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România şi preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România. 

Pro şi contra

Susţinătorii săi consideră acest apel ca un angajament al fostului principe de a lupta pentru drepturile sale din naştere. Izgonirea lui Nicolae al României a împărţit monarhiştii în două tabere: cei care pun la îndoială responsabilitatea deciziei Regelui Mihai care ar fi fost influenţat sau chiar pus să semneze acest act („Prinţ te naşti, nu te faci. Şi oare chiar a fost decizia Regelui?”) şi cei care nu acceptă ca o decizie a capului familiei regale să fie pusă sub semnul îndoielii („Doar pseudomonarhiştii desconsideră deciziile Regelui“).

Nicholas de Medforth-Mills nu s-a amestecat în disputa de pe internet, purtată chiar pe pagina sa de Facebook, preferând să posteze despre victoria unei sportive paralimpice, Mihaela Lulea, la Campionatele Europene de Caiac-Canoe din Plovdiv. 

printul nicolae foto eduard enea

Pe aceeaşi temă: 

Casa Regală: Starea de sănătate a regelui Mihai este fragilă, dar stabilă

„Din culisele cinematografiei“. Interviu cu Regele Mihai despre 23 August 1944, Mareşalul Antonescu, Sergiu Nicolaescu şi filmul „Oglinda“: „Nişte inepţii, asta denotă ceva neserios pentru mine!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite