Mecanismul exploatării sălbatice a românilor din Italia. „Caporalii“, oamenii care racolează sclavi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abuzurile asupra românilor care muncesc în Italia fără contracte de muncă continuă. Autorităţile româneşti care s-au sesizat după ce presa internaţională a dezvăluit cazuri de sclaviei, au făcut o vizită de lucru în zonă, după care i-au abandonat din nou.

În Italia sunt peste trei milioane de români, dintre care peste jumătate nu sunt înregistraţi cu forme legale. Voluntara Carmen Luminiţa Andrei, din Constanţa, care este implicată de mai mulţi ani în acţiuni umanitare dedicate românilor exploataţi cu sălbăticie de către angajatori în sudul Italiei, spune că nu s-a schimbat nimic după vizita oficialităţilor din luna martie, în Sicilia, în frunte cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac. 

„Am aflat că s-au împărţit fly-ere cu informaţii privind autorităţile unde românii abuzaţi se pot adresa. Aş dori să-mi răspundă doamna ministru, oficial, unde au fost distribuite. Aş fi interesată să am şi eu unul. Ministrul a spus că s-a întâlnit cu 5.000 de femei. Eu, nici dacă merg pe stradă două zile, nu pot spune că am văzut atâtea femei românce. Aş mai vrea să ştiu cu ce organizaţie de protecţie a românilor s-a întâlnit. Eu am o organizaţie recunoscută, CAPIMED, dar nu m-a întrebat nimeni nimic. Nu ajung 50 de asociaţii să-i ajute pe aceşti oameni. Aici nu e vorba de egoism“, reclamă constănţeanca. 

În timp ce autorităţile româneşti i-au abandonat iar pe românii abuzaţi din Italia, seria tragediilor continuă. Românca ne aduce la cunoştinţă cazul unei tinere de 19 ani, care a murit de epuizare pe câmp, în localitatea Ragusa. „Tânăra şi o verişoară de-a sa au venit în Sicilia la cules de roşii, fiind racolate de pe uliţă. I s-a propus un salariu decent, însă visul din România s-a sfârşit după ce a coborât din microbuz. Muncită până la epuizare, tânăra a murit pe câmp“, povesteşte femeia. 

Cum funcţionează sistemul? „Un «caporal», adică un român se plimbă pe străzi, în România, unde racolează muncitori. Le promite 100 de euro pe zi. Din momentul în care ajung aici şi sunt daţi jos din maşină sclavia lor a început. Le ia buletinul şi aruncă în bordeie. Conaţionalul nostru este abuzat şi de caporal, care îi ia o parte din banii câştigaţi, şi de patron, care îl pune să muncească 18 ore pe zi“, spune ea. 

image

Un alt caz, care a emoţionat-o până la lacrimi, este cel al unui băieţel de doi ani, care de când s-a născut stă în spitale. „Mama lui este româncă. Copilul l-a făcut cu concubinul italian. Pentru că nu acte, statul italian nu îi acordă tot ajutorul. Băieţelul este în stare vegetativă. Are nevoie de multe intervenţii chirurgicale şi de foarte mulţi bani, pe care nu-i putem oferi“, spune Carmen Luminiţa Anghel. 

Românii sunt din ce în ce mai temători şi şi-au pierdut orice speranţe în urma acestor vizite. „Ei nu vorbesc cu oricine despre problemele lor, decât dacă au încredere, încredere care se obţine în timp. Dacă vrei să afli despre români te prezinţi la magazinul românesc, la biserică sau la sediul Atlassib“, spune cea care se ocupă voluntar de drepturile românilor care muncesc în Sicilia.

Italienii, spune ea, nu au pentru români niciun respect. „Fetele care devin concubine sunt luate, de fapt, ca să aibă grijă de bunici italienilor şi ei să n-o mai plătească“, dezvăluie femeia. 

Pe fondul acestor probleme al abuzurilor asupra românilor care muncesc în Italia, un nou semnal de alarmă a fost tras din Spania, unde, recent, 24 de cetăţeni români au fost salvaţi de Garda civilă de pe o plantaţie de usturoi din zona rurală Segovia, ei fiind prost plătiţi pentru munca depusă şi ţinuţi în condiţii mizere. Premierul Mihai Tudose l-a convocat luni, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernandez-Bachiller, pentru a discuta despre cazurile de români exploataţi în Spania.  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite