Marinarul a plecat de la Cotroceni. Epoca Traian Băsescu s-a încheiat. „Prefer să mi se spună domnul comandant, că preşedinte nu mai sunt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu mai este condusă de constănţeanul Traian Băsescu. Momentul, întâmplat la 16 noiembrie 2014, a devenit oficial la 21 decembrie 2014, într-o zi simbolică pentru români: împlinirea a 25 ani de când capitala ţării s-a alăturat Revoluţiei din Decembrie 1989.

Traian Băsescu a susţinut ultimul său discurs ca preşedinte al României în seara de sâmbătă, 20 decembrie 2014. „Înainte de a începe vreau să mulţumesc românilor pentru onoarea pe care mi-au făcut-o de a le fi preşedinte timp de 10 ani. Este o onoare pe care nu o voi uita până la sfârşitul vieţii, nici eu, nici soţia mea, nici familia mea, şi o onoare pentru care le voi fi dator, dator să continui, într-un fel sau altul, la atingerea obiectivelor pe care românii le au“, a transmis el ţării.

În aceeaşi zi, preşedintele Băsescu şi-a botezat nepoţelul Radu, băieţelul Ioanei, fiica sa cea mare. „Acum am un singur gând, un singur gând: vreau acasă. Astăzi l-am botezat şi pe Răducu, da? Deci am doi nepoţei, mai vine unul în februarie. Aş vrea să discutăm, cu siguranţă, nu o să fiu unul care să poată sta în casă“, a precizat Băsescu.

La plecarea de la Cotroceni, după ceremonia în care i-a predat ştafeta lui Klaus Iohannis, Traian Băsescu a făcut o vizită în redacţia unui trust de presă care l-a susţinut necondiţionat. „Prefer să mi se spună domnul comandant, că preşedinte nu mai sunt. Normal că am brevet valabil, nu mi-am dat atunci examenele? Este valabil până în 2016“, a spus fostul şef al statului.

Comandantul care ar fi salvat Titanicul

Traian Băsescu s-a născut la 4 noiembrie 1951, la Murfatlar (Basarabi), judeţul Constanţa. A devenit preşedinte al României în 2004 şi a condus ţara timp de două mandate, sub sloganul „Să trăiţi bine!“.

El îşi încheie perioada de glorie în cea mai înaltă funcţie a statului cu fratele său arestat la domiciliul său din Constanţa, pentru luare de mită. În ultima sa conferinţă de presă, Traian Băsescu a catalogat momentul arestării fratelui său Mircea, ca fiind al doilea cel mai dificil moment din cei 10 ani la Cotroceni.

„Cel mai dificil, indubitabil, a fost momentul în care nu ne mai puteam împrumuta de pe piaţă, în 2010 sau ne puteam împrumuta pe câte 30 de zile cu dobânzi din astea de 10, 9, 11 procente, şi când am fost puşi în faţa unei alternative: ori dăm afară într-o zi 200.000 de salariaţi din sectorul public, ori reducem salariile cu 25%. Din păcate, explicarea a fost catastrofală, dar asta a fost realitatea, şi m-a pus şi atunci, şi mai târziu, într-o situaţie extrem de dificilă. A mai fost un moment foarte dificil, nu vă ascund, ziua în care a fost arestat fratele meu...“

În vizită la Constanţa Foto presidency.ro

image

Legat de frontiera maritimă a ţării, Traian Băsescu şi-a menţinut părerea. „Deci eu voi continua să consider că Federaţia Rusă este un risc pentru securitatea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a României. Riscul nu înseamnă că vreodată Federaţia Rusă ar putea gândi să invadeze România - vă dau un exemplu - dar Federaţia Rusă ţinteşte Gurile Dunării, în mod indiscutabil, şi nu trebuie să ne uităm la ce se întâmplă la Lugansk, Doneţk şi Mariopol, ca să zicem «Oho, au 2.000 de kilometri până pe Braţul Chilia». Nu. Uitaţi-vă în Crimeea, că distanţa din Crimeea până în Transnistria şi Chilia este de două-trei sute de kilometri. Deci, Federaţia Rusă este un risc pentru securitatea regională şi, din acest motiv, v-am enumerat şi toate măsurile: flote militare aliate sunt în Marea Neagră, România are un scut antirachetă, sunt detaşaţi în baza de la Kogălniceanu şase sute de puşcaşi marini“, a precizat Băsescu.

De luni, fostul preşedinte spune că se va întoarce la treabă, în politică: „Cu siguranţă voi folosi un birou de la PMP, începând de luni, că încă nu am biroul pe care trebuia să-l am prin lege, dar nu am încă proiecte politice. Deci, preponderent o să mă mişc printre amicii pe care îi mai am pe la PMP şi familie“.

La ultima conferinţă de presă de la Cotroceni, Traian Băsescu a reiterat credinţa că el ar fi salvat Titanicul de la dezastru. „Îţi spun eu cum o face orice comandant acum, care are sistem de navigaţie satelit şi super radare la bord, spre deosebire de vremea Titanicului. Iese pe aripa comenzii şi vede că a scăzut brusc temperatura, ştie că este în preajma unui gheţar. O simte cu faţa“, a explicat Băsescu.

La finalul conferinţei, Traian Băsescu a făcut ultima sa declaraţie: „Vă mulţumesc mult. Vă doresc la toţi sărbători cu bine. Să aveţi numai bucurii acasă şi, aşa cum voi face eu, sunt convins că şi dumneavoastră vă veţi petrece sărbătorile în familie cu cei dragi. La revedere!“

Vă mai recomandăm

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Constanţa îşi pierde preşedintele odată cu plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni

Traian Băsescu împlineşte 63 ani. Ultima aniversare la Cotroceni, prima aniversare după ce fratele său a ajuns după gratii

Bunicul Traian Băsescu a primit un tort numit „Biruinţa“, vasul pe care l-a comandat timp de trei ani

„S-a născut primul Băsescu“, anunţă preşedintele, care a devenit bunic pentru a doua oară

Constanţa electorală, mereu surprinzătoare. Cum au votat românii din sud-est la alegerile prezidenţiale

Adrian Zglobiu a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare pentru că l-a scuipat pe Traian Băsescu

Cum s-a topit afacerea cu îngheţată a familiei Băsescu de la Constanţa. Ingredientul-minune al desertului: laptele natural

Traian Băsescu s-a întâlnit cu foştii colegi din studenţie la Neptun. A fost ultima reuniune desfăşurată la vila de protocol

Mircea Băsescu, în 2004: „Mai repede m-am descurcat cu prietenii decât cu frati-miu“

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite