Gunoaie aruncate pe câmp, la marginea unei comune din Constanţa. Amenzile şi dosarele penale nu au efect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Călin Gavrilaş
FOTO: Călin Gavrilaş

Cogealac este cunoscută ca fiind una dintre comunele cu cele mai mari parcuri eoliene din ţară. Dar nu numai energia verde a promovat această comună, ci şi câmpurile de gunoaie care întâmpină pe orice trecător la marginea localităţii.

Din trenul care face legătura între Constanţa şi Tulcea sau din maşină, gunoaiele locuitorilor din Cogealac se văd împrăştiate pe câmpurile de la intrarea în localitate. Deşi Garda de Mediu a dat amenzi şi a făcut sesizări penale, lucrurile nu se îndreaptă deloc.

Zilele acestea, câmpul de la intrare în localitatea Cogealac, din direcţia Râmnicu de Jos, a fost ocupat de gunoaie. Acestea au fost împrăştiate de vânt dintr-un loc de depozitare neconform pe care Primăria Cogealac îl foloseşte. Garda de Mediu s-a sesizat şi arată că la Cogealac problemele se ţin lanţ. 

În anul 2021, UAT Cogealac a fost amendată cu 85.000 de lei pentru depozitarea neconformă a deşeurilor, iar cu 50.000 de lei a fost amendată firma de salubrizare a Consiliului Local. 

Steluţa Popescu, şefa Gărzii de Mediu Constanţa, spune că în acest moment ei nu mai au nicio soluţie, au dat amenzi şi au făcut sesizări penale cu privire la gunoaiele depozitate în acel loc şi împrăştiate pe tot terenul din zonă. 

„Ei au un serviciu de salubrizare al Consiliului Local. Între timp, şi acel serviciu a rămas fără autorizaţie de mediu deoarece în loc să ducă deşeurile la depozitul ecologic de la Ovidiu le puneau pe o platformă sau lângă, aşa cum se poate observa în imagini”, spune Steluţa Popescu.  

Comisarul spune că Garda de Mediu a încercat să vorbească cu primarul comunei, Cati Hristu, dar acesta este de negăsit. Şi reporterii „Adevărul” au încercat să vorbească cu edilul sau cu viceprimarul, dar nimeni nu răspunde la telefon sau mesaje.

Silviu Iulian Coşa, prefectul judeţului Constanţa, a avut marţi o întâlnire cu primarul şi comisarii de mediu pentru a găsi o soluţie. Primăria Cogealac urmează să prezinte în câteva zile o soluţie pentru a asigura un serviciu de salubrizare conform cu legislaţia în domeniu.

gunoaie in comuna cogealac foto calin gavrilas

Foto: Călin Gavrilaş

 

Amenzi şi dosare penale

În luna aprilie 2021, Garda de Mediu  a identificat depozite neorganizate de deşeuri atât în Cogealac, cât şi în satul Râmnicu de Jos, fapt pentru care Primăria Cogealac a fost sancţionată cu amendă în valoare de 15.000 de lei şi s-au stabilit mai multe măsuri pentru rezolvarea problemelor constatate.

După două luni, comisarii de mediu au mers din nou la Cogealac pentru a verifica modul în care problemele au fost remediate. Au constatat că lucrurile sunt la fel şi au amendat din nou primăria cu 70.000 de lei. 

Totodată, Serviciul Local de Salubrizare al Comunei Cogealac a fost sancţionat cu amendă de 50.000 lei pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu. Acest serviciu înfiinţat de Consiliul Local Cogealac prelua deşeurile de la gospodăriile oamenilor şi le duce pe o platformă de sortare a deşeurilor reciclabile, deşi deşeurile trebuiau să ajungă la un depozit ecologic. 

Pentru toate acestea, Garda de Mediu a sesizat în luna noiembrie 2021 Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. În acelaşi timp, firma de salubrizare a comunei Cogealac a rămas fără autorizaţie de mediu, iar anul acesta a intrat oficial în insolvenţă.

gunoaie in comuna cogealac foto calin gavrilas

foto: Călin Gavrilaş

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Bursa Nouă, clădire-simbol a Portului Constanţa, intră în reabilitare

Mii de piese auto contrafăcute, sosite din China, depistate în Portul Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite