FOTO VIDEO Cum şi-a primit Constanţa fraţii basarabeni. Mesajul Unirii cu Patria-Mamă, rostit la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul unioniştilor, prin Cumpăna. Mariana Gâju - în centru, Dumitru Bădrăgan - primul din dreapta Foto Codruţ Burdujan
Marşul unioniştilor, prin Cumpăna. Mariana Gâju - în centru, Dumitru Bădrăgan - primul din dreapta Foto Codruţ Burdujan

Tinerii basarabeni care au parcurs pe jos drumul Chişinău-Iaşi (aproape 200 kilometri) au fost primiţi la Constanţa cu căldură. Datorită unioniştilor locali care s-au zbătut ca oaspeţii să aibă parte de braţe deschise şi momente frumoase, pelerinii din Marşul lui Ştefan cel Mare au avut sentimentul că sunt aşteptaţi cu drag şi bineveniţi la ei acasă.

Vizitele grupului de tineri, venit într-o mică vacanţă la Eforie, au început din weekend. Sâmbătă, 18 iulie, ei au mers la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand, apoi la Muzeul de Istorie şi Arheologie Naţională din Constanţa. La primul popas, unii dintre unionişti şi-au căutat în documentele vremii străbunii care au luptat în războaie pentru Ţara-mamă.

„I-am primit cu bucurie pe confraţii de peste Prut, care au dorit să ştie mai multe despre istoria regională şi mai ales despre legătura dintre moldoveni şi dobrogeni, care au luptat alături în cele două Războaie Mondiale“, a relatat istoricul Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie Naţională, s-a declarat, şi el, bucuros de venirea basarabenilor: „Nu trebuie să ne limităm la vorbe mari, trebuie să fim deschişi cu fraţii noştri veniţi să cunoască istoria neamului şi credinţa ortodoxă. Ei trebuie ajutaţi să revină în sânul poporului român, pentru că au fost minţiţi decenii la rând. Sunt fraţii noştri!“

Următoarea oprire a fost la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel de la Constanţa. Aici i-a aşteptat însuşi arhiepiscopul Teodosie, care s-a arătat emoţionat de sosirea tinerilor unionişti.

Tineri unionişti din Basarabia în vizită la Constanţa - întâlnire cu arhiepiscopul Teodosie Foto Sînziana Ionescu

„Sufletele nu se pot despărţi pentru că nu au graniţă. Sentimentele din dreapta sau stânga Prutului sunt atât de puternice încât ne vor face să nu mai avem nicio graniţă între noi, cât de curând. Ştiu că aveţi acest dor şi nădejde. Prin credinţă şi românism, toţi vom rămâne acelaşi trup şi suflet. Avem acelaşi sânge şi credinţă vie ortodoxă, acestea niciodată nu vor fi învinse pentru că le ţine Dumnezeu!

Mugurii, frăţiile voastre, sunt mai proaspeţi şi mai vii decât rădăcinile! V-aţi ridicat curat cu multă credinţă şi curaj, de-aceea nu ştim cum să vă răsplătim bucuria de a vă exprima apartenenţa la ortodoxie şi românism. Vreau să vă simţiţi acasă, România este casa voastră! Vă felicit şi vă binecuvântez pentru acest curaj sfânt şi bucurie nemăsurată pe care ne-o faceţi pentru că aţi străbătut atât de mult în numele credinţei şi al spiritului naţional, până aici la poarta creştinătăţii noastre.

Nu uitaţi, aici s-a aprins lumina credinţei! În Dobrogea este peştera Sfântului Apostol Andrei, care pentru noi este identică peşterii din Betleem: pentru noi, aici s-a născut Hristos, aici a pătimit, murit şi înviat! Bine aţi venit! Să rămâneţi cu inima, credinţa şi trăirea românească oriunde aţi fi. Dumnezeu să vă ajute!“, a rostit ÎPS Teodosie, care i-a încurajat pe tinerii din Basarabi să vină să studieze în România, la Constanţa, chiar la Facultatea de Teologie de la Universitatea Ovidius, al cărui decan este. „Pentru voi, basarabenii, avem condiţii speciale, vom avea grijă de voi“, a promis decanul Teologiei.

Tineri unionişti din Basarabia în vizită la Constanţa - întâlnire cu arhiepiscopul Teodosie Foto Sînziana Ionescu

Tinerii au primit iconiţe chiar din mâna ierarhului, apoi au vizitat catedrala, s-au închinat la odoare, s-au rugat şi au făcut fotografii. Ana Nastasiu şi Ion Ciobanu, liceeni din raionul Nisporeni, vor reveni cu siguranţă în România, la studii. Ana este din satul Ciuteşti şi vrea să dea admitere la Relaţii Internaţionale la Bucureşti, iar Ion din satul Vărzăreşti vrea la Drept, în Alba-Iulia. „Am prieteni acolo, ce alt oraş este mai frumos decât oraşul Marii Uniri?“, spune băiatul. Olga Ghimpu din Sîngerei este deja studentă la Medicină în Bucureşti, în anul 4, şi plănuieşte să cunoască lumea. Toţi fac parte din Asociaţia Tinerii Moldovei, care militează pentru unirea Basarabiei cu România. „Părinţii şi bunicii noştri visează de o viaţă la Unire, noi sperăm să o înfăptuim“, îşi exprimă credinţa tinerii cei frumoşi.

Tineri unionişti din Basarabia în vizită la Constanţa - întâlnire cu arhiepiscopul Teodosie Foto Sînziana Ionescu
Tineri unionişti din Basarabia în vizită la Constanţa - întâlnire cu arhiepiscopul Teodosie Foto Sînziana Ionescu

Voluntarii de la Asociaţia „Suflete deschise“, coordonată de preotul Cezar Axinte şi de Cristinel Vasile Muşat, i-au primit pe unionişti cu covor roşu pe treptele catedralei, pod de flori, pâine, sare, steaguri tricolore, apă şi merinde. Maşina de îngheţată de pe faleza Cazinoului a venit în faţa catedralei şi le-a dăruit tinerilor îngheţată. O femeie le-a împărţit şi ea apă rece şi covrigi. „Mi-am pierdut familia - şi soţul, şi fata. Dar mi-am păstrat credinţa în Dumnezeu, asta mi-a fost reazemul. Fără el, eram şi eu pierdută. De aceea, le spun: dacă ei cred cu adevărat în ceva, să fie de neclintit!“, le-a transmis Maria.

Tineri unionişti din Basarabia în vizită la Constanţa - întâlnire cu arhiepiscopul Teodosie Foto Sînziana Ionescu

Luni, 20 iulie, tineri au fost poftiţi la Cumpăna, unde primăriţa Mariana Gâju le-a făcut o primire de zile mari. Îmbrăcată în costum popular, Mariana Gâju a chemat 50 colegi primari din ţară să-i întâmpine pe unionişti. Aceştia au fost aşteptaţi la intrarea în comună de un convoi de maşini cu tricolor, cu pâine şi sare. Primăriţa i-a condus pe oaspeţi într-un marş al Unirii, până în centrul Cumpenei, unde s-a încins o horă, apoi i-a poftit la un spectacol folcloric în căminul cultural.

Vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju a fost impresionată de patriotismul tinerilor de peste Prut. Ea a mărturisit că se simte împlinită pentru că s-a putut întâlni cu unioniştii, pe care oricine ar fi onorat să-i aibă oaspeţi. „Tinerii unionişti au dat o lecţie de curaj, pe care noi, adulţii, nu l-am avut. Am credinţa că se va întâmpla această Unire şi conducerile celor două state vor rupe graniţele“, a declarat Mariana Gâju.

Una dintre fetele din grup, Lucia Stegărescu, a participat la acţiuni, deşi avea piciorul bandajat în urma rănilor căpătate la marşul Chişinău-Iaşi. „Visul meu este Unirea cu Patria-Mamă. Nu am simţit durerea şi voi continua să lupt“, a spus curajoasa Lucia (foto).

Lucia Stegărescu - Tineri unionişti din Basarabia

Iniţiatorul acestor manifestări este George Simion, lider al platformei unioniste Acţiunea 2012. La Constanţa, organizator a fost Dumitru Bădrăgan, preşedintele filialei Constanţa a României Unite, formaţiunea politică pro Unire. Constanţa a fost reprezentată şi la Iaşi, şi la Bucureşti, de militanţi unionişti, care au fost alături de basarabeni şi pe parcursul vizitei de la malul mării.

„Constanţa i-a îmbrăţişat cu lacrimi de bucurie pe urmaşii românilor rămaşi în teritoriile ocupate, dincolo de sârma ghimpată şi mitralierele sovietice. Cei o sută de adolescenţi basarabeni veniţi pe litoral au păşit cu emoţie, pentru prima dată, pe pământul patriei lor, deşi trăiesc încă umilinţa şi durerea unei graniţe blestemate. Mii de steaguri tricolore au fluturat în marile oraşe pe care le-au străbătut, pentru a întări dorinţa Moldovei de a dărâma hotarul de la Prut. Zeci de mii de români au scandat «VREM UNIRE!» sau «Ole! Ole! Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti!». Grupul de iniţiativă care s-a ocupat de primirea mesajului sfânt al Unirii la malul mării le mulţumeşte tuturor celor ce s-au implicat în acest demers. Dumnezeu să binecuvânteze România!“, a transmis Dumitru Bădrăgan.

Foto şi video de la Cumpăna realizate de Codruţ Burdujan

Tineri unionişti din Basarabia
Tineri unionişti din Basarabia

Tineri unionişti din Basarabia la muzeele din Constanţa

Constanţa. Tineri unionişti din Basarabia, primiţi de Arhiepiscopul Teodosie

Vă mai recomandăm

Lara, din Basarabia, cu dragoste. Epistola trimisă românilor, de peste Prut, de o tânără patriotă

Mesajul Larei, tânăra patriotă din Basarabia: „Români, vă doresc să vă iubiţi ţara, cel puţin atât cât o fac eu“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite