FOTO Cum să alegi cea mai curată carne de miel de Paşti. Sfaturi de la cunoscători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cunoscătorii îţi dau sfaturi cum să iei cea mai bună carne FOTO S. Ionescu
Cunoscătorii îţi dau sfaturi cum să iei cea mai bună carne FOTO S. Ionescu

Inspectorii de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa fac recomandări pentru procurarea cărnii de miel din care va fi pregătită masa de Paşti.

Regula nr. 1: carnea de miel trebuie să se cumpere numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar, fie că este producător de la ţară, fie că este din piaţă, fie că este de la magazin.

Carnea şi organele sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate.

„Aceasta atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificarii, au fost supuse examenelor veterinare antemortem şi postmortem, iar in urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea umană“, declară dr. Geronimo Brănescu, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Constanţa.

Carnea de miel, care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, este marcată cu o marcă de sănătate de forma ovală cu dimensiuni de 6,5/4,5 cm cu următoarele inscripţii: denumirea ţării în partea superioară - ROMANIA sau RO pentru carnea obţinută în abatoare din România; central - numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară centrală a ţării de origine; în partea inferioară - abrevierea Comunităţii Europene cu majuscule.

Consumatorilor le este oferită şi posibilitatea achiziţionării directe a mieilor în centrele temporare de sacrificare ce funcţionează până la 5 mai în următoarele locuri: Constanţa - Piaţa Pescăruş şi Pavilionul Expoziţional, Medgidia – str. Pinilor nr. 16 şi str. Mărgăritarului nr. 37, Cernavodă - Piaţa Faleză Canal, Mangalia - fostul I.A.S. Albeşti. De asemenea, se pot sacrifica miei şi în abatorul autorizat sanitar- veterinar din Lumina.

Carnea de miel provenită din centrele de sacrificare temporară este marcată în judeţul Constanţa cu o ştampilă rotundă având diametrul de 3,5 cm cu următoarele inscripţii: în partea superioară – ROMANIA; central – CT urmat fără întrerupere de numarul de autorizare al unităţii; în partea inferioară – CONTROLAT SANITAR VETERINAR.

Pentru a preveni substituirea carcaselor de miel/ied cu alte specii, veterinarii fac o serie de precizări: la achiziţionarea mielului/iedului este de preferat ca acesta să aibă capul ataşat (se observă pe maxilarul superior lipsa caninilor care apar la carnasiere pe ambele maxilare) şi unul dintre membre (se observă copitele biongulate).

Vă mai recomandăm

FOTO Preţurile la mielul de Paşti. Cât se negociază cu vânzătorii

Ouăle, brânzeturile, vinul de Paşti - cum să cumperi cele mai bune produse

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite