FOTO Colecţie impresionantă de vestigii ale cumplitei bătălii de la Stalingrad. Cum arată rămăşiţele descoperite după decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de istorie militară cutreieră câmpul de bătălie de la Stalingrad, unde s-a dat cea mai sângeroasă luptă din cel de-Al Doilea Război Mondial, decisivă pentru înfrângerea Germaniei naziste. Urme ale teribilei încleştări ies şi acum la iveală.

Grupuri de pasionaţi ai trecutului militar, de pe tot globul, alcătuiesc comunităţi virtuale în care împărtăşesc fotografii ale locurilor, obiectelor şi oamenilor care au trăit acele timpuri. Aşa este grupul de Facebook Stalingrad Front fondat de un inginer metalurg rus, Dmitryi Malyshev, din Volgograd. Ei cutreieră câmpul de bătălie, sapă după relicve ale bătăliei, le scot la iveală, le fotografiază în momentul şi la locul descoperirii, apoi postează imaginile pe pagini de Facebook. Obiectele sunt comercializate pe site-ul dedicat stalingradfront.com

În lupta dată pentru Stalingrad, oraşul de pe Volga (fost Ţariţin, actual Volgograd), au murit circa 3 milioane oameni. Numărul total al victimelor (inclusiv din rândul populaţiei civile) este, însă, necunoscut. 

România a luptat la Stalingrad de partea Germaniei, alături de Italia, Ungaria şi Croaţia. Pe timpul Campaniei din Est (iunie 1941 - martie 1944), Armata Română a fost încadrată în planul de luptă al Wehrmacht-ului, pe flancul de Sud: Ucraina-Crimeea-Marea Azov-Don-Stalingrad-Caucaz. 

În noiembrie 1942, trupele româneşti deţineau poziţiile cele mai vulnerabile de pe linia Donului şi în Stepa Kalmîkă. „Erau puncte cu o posibilitate slabă de acoperire, o înzestrare tehnică sumară şi aproape fără rezerve“, spun istoricii militari ai MApN.

Asaltul care a durat între 21 august 1942 şi 2 februarie 1943 s-a soldat cu o victorie zdrobitoare a Rusiei staliniste. 

Contraofensiva sovietică a condus la pierderi grele în rândul Armatei Române. Doar pentru intervalul 15 noiembrie 1942 - 15 martie 1943, estimările indicau 15.566 morţi, 67.183 răniţi şi 98.692 dispăruţi din trupele româneşti. Per total, aproape 160.000 pierderi au fost înregistrate de România în bătălia de la Stalingrad.

Recuperarea eroilor români a început în 2015, când statul român a realizat primele exhumări în regiunea Volgograd, fiind identificate rămăşiţele a 72 de militari români ce au fost reînhumate cu prilejul inaugurării cimitirului. Exhumările din regiune au continuat şi în anul 2016, iar în punctul de luptă Gromki au fost identificate osemintele celor 594 de militari români care vor fi strămutate în aşezământul social-cultural românesc de la Rossoşka.

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE) a identificat mormintele a 4.345 de militari români căzuţi în lupta de la Volgograd şi înhumaţi în 65 de cimitire de campanie şi în gropi comune. Însumând numărul militarilor din cimitirul românesc şi din cel vechi, german, din localitatea Rossoşka, cifra militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad ce au fost înhumaţi se ridică la peste 1.800 de militari. În anii următori va continua centralizarea osemintelor eroilor români căzuţi în campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmâkia, cât şi din ţinutul Krasnodar.

ONCE a marcat prin însemne comemorative de război 15 locuri în care sunt înhumaţi militari români căzuţi în prizonierat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În continuare, oficiul va derula un program comemorativ mai amplu al eroilor români morţi în prizonierat în cele două războaie mondiale şi, anual, vor fi marcate câte 5-6 astfel de locuri.

image

Sursa Facebook Stalingrad Front


Pe aceeaşi temă: 

Întâmplări tulburătoare din Al Doilea Război Mondial. Un ostaş român a oferit unei familii de ţărani ruşi hrana sa pe o săptămână. Răsplata lor l-a uimit

Ostaşi români din Primul Război Mondial, reînhumaţi la 100 ani de la moarte. Osemintele au fost găsite acum un an lângă zidul unei biserici

Cum au celebrat bulgarii cu fast bătălia de la Turtucaia, cea mai ruşinoasă înfrângere din istoria Armatei Române

Eroul care a plecat pe front cu o infirmitate la picior: „Adevăratul ostaş îşi trăieşte viaţa normală numai în faţa morţii“

Generalul care a fugit de pe câmpul de luptă de la Turtucaia. În urma lui Teodorescu s-au auzit blestemele soldaţilor părăsiţi de conducător

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite