Cine erau cei 12 apostoli ai lui Iisus şi ce meserii aveau în momentul chemării lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iisus Hristos a fost urmat în misiunea Sa pe pământ de 12 apostoli, oameni aleşi din popor. Unii dintre ei au devenit foarte cunoscuţi de către credincioşi, în timp ce despre alţii nu se cunosc foarte multe date.

Andrei s-a născut în Betsaida Galileei, localitate situată pe ţărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Ţării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm ca este fratele lui Simon Petru şi se îndeletnicea cu pescuitul. Sfântul Apostol Andrei este numit cel dintâi chemat. A murit răstignit pe o cruce în formă de X (crucea Sfântului Andrei). Biserica îl pomeneşte pe 30 noiembrie.

Petru, fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei şi se ocupa cu pescuitul. Numele său de iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatra). După pescuirea minunată de pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. El îi mărturiseşte lui Iisus că: „Tu eşti Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui Viu” (Matei 16:16), iar Domnul i-a zis, „Tu esti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea (Mat. 16:18)”. Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Iudeea,  Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia, Bitinia şi Iliric. A ajuns până în Roma unde a şi primit moarte martirică. Este pomenit pe 29 iunie, alături de Sfântul Pavel.

Iacob a fost fiul lui Zevedeu şi fratele Sfântului Evanghelist Ioan. Împreună cu fratele său, îşi părăsesc corabia, deoarece se ocupau cu pescuitul şi îl urmează pe Iisus. Iacob era cel mai vârstnic apostol dintre cei 12. A fost şi primul dintre ei care a suferit moarte martirică, fiind omorât la porunca regelui Irod Agripa.

Ioan a fost fiul lui Zevedei şi al Salomiei, fratele lui Iacob. A fost cel mai tânăr dintre apostoli, fiind chemat de Iisus la vârsta de 24 de ani. În Biblie este prezentat ca fiind ucenicul iubit al Mântuitorului, cel care a stat alături de Fecioara Maria la baza crucii pe care a fost răstignit Iisus. A murit în jurul anului 100, în insula Patmos unde era exilat. A scris o Evanghelie, trei epistole şi Cartea Apocalipsei.

Filip este cel de-al treilea apostol chemat la misiune de către Mântuitorul Iisus Hristos. La fel ca şi Andrei şi Petru, Filip era originar din Betsaida Galileei. În Bilie nu se relatează despre vreo îndeletnicire clară a apostolului în momentul chemării sale la această misiune. Filip este cel care îl aduce alături de Iisus şi pe Natanael. Ajunge să propovăduiască evanghelia în cetatea Hierapolis (Frigia) unde este omorât. Biserica îl cinsteşte pe 14 noiembrie.

Bartolomeu era de neam din Galaad. El a propovăduit Evanghelia mai întâi în Siria şi în Asia de sus, India, apoi în Armenia cea Mare şi în Alvan, cetatea Armeniei. Despre el Iisus spunea că este un israelian în care nu există vicleşug. La fel ca şi în cazul lui Filip, nu se cunoaşte dacă practica o meserie anume în clipa chemării sale ca apostol. Mai multe se ştiu de activitatea sa misionară şi de moartea martirică pe care a suferit-o în cetatea Hierapolis, crucificat cu capul în jos. Este pomenit de Biserică pe data de 11 iunie şi 25 august.

Toma, numit şi „Geamăn”, era născut în Pansada, cetatea Galileei şi se îndeletnicea cu pescuitul. Toma a decis să renunţe la viaţa sa şi să se alăture lui Iisus după ce a ascultat cuvintele acestuia. El este apostolul care vrea o dovadă palpabilă a morţii şi învierii Mântuitorului, cerând să-i atingă rănile. În popoer este cunoscut ca „Toma Necredinciosul”. A propovăduit în Mesopotamia, Palestina, Etiopia, India, fiind întemeietorul Bisericii de aici. Este pomenit în data de 6 octombrie şi în prima duminică după Paşti (Duminica Tomii).

Matei a fost vameş şi a renunţat la activitatea sa în momentul în care Isus i-a spus: „Urmează Mie”. Potrivit tradiţiei este autorul primei Evanghelii scrisă în limba aramaică. Este pomenit pe data de 16 noiembrie.

Iacob al lui Alfeu a fost fratele lui Matei, iar tatăl lor se numea Alfeu. A propovăduit Evanghelia în sudul Palestinei şi în Egipt. A murit răstignit pe cruce. Nici despre el nu se relatează că ar fi avut o meserie înainte de chemarea apostolică.

Iuda Tadeul a fost fratele lui Iacov cel Tânăr, rudă cu Domnul Iisus Hristos şi, se pare, că se îndeletnicea cu agricultura. A predicat Evanghelia în Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia şi Libia.

Simon Zilotul  este numit şi Natanael. Acesta este mirele de la nunta din Cana Galileei unde Iisus a transformat apa în vin.Imediat după această minune, Simon şi-a părăsit familia şi l-a urmat pe Iisus. A propovăduit în Mauritania, Africa si Britania, unde si-a dat si sufletul sau, fiind răstignit şi îngropat. Este pomenit pe data de 10 mai. Nici despre el nu există date concrete cu privire la meseria pe care o avea în clipa în care l-a întâlnit pe Hristos.

Matia este apostolul care îl înlocuieşte pe Iuda Iscarioteanul, fiind ales de către ceilalţi apostoli prin tragere la sorţi. Matia era educat, fiind iniţiat chiar de Dreptul Simeon în tainele Legii. Nu se relatează că ar fi avut o meserie anume, el făcând parte din grupul celor 70 de apostoli. Este pomenit de Biserică pe data de 9 august.


Pe aceeaşi temă:

Cele 14 reguli care trebuie respectate obligatoriu când mergi la biserică. Unde trebuie sărutată icoana unui sfânt

Ziua în care Biserica Unită cu Roma a intrat în catacombe. 70 de ani de la arestarea episcopilor greco-catolici din România

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite