Ce se întâmplă cu plajele lărgite din Mamaia. „Marea îşi ia înapoi ce i-a fost luat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea erodează noile plaje foto: Kiteclub România
Marea erodează noile plaje foto: Kiteclub România

Zona de plajă din Mamaia-Mamaia Nord s-a extins cu zeci de hectare datorită unui proiect de reabilitare a zonelor costiere. Plajele s-au lărgit chiar şi cu 150 de metri faţă de zona de promenadă.

Proiectul de reducere a eroziunii costiere este una dintre cele mai importante investiţii ale României, dacă luăm în calcul valoarea lui: peste 840 de milioane de euro. La final, ţara noastră va avea 226 de hectare noi de plaje, începând de la Năvodari şi până la 2 Mai. 

În zona Mamaia-Mamaia Nord, lucrările au început în toamna anului 2020, fiind finalizate cu puţin înainte de începerea sezonului estival de anul acesta. Peste 50 de hectare de plajă au stat la dispoziţia turiştilor. 

Doar că, odată cu apropierea iernii, marea agitată îşi recuperează o parte din teritoriul „furat”. În ultimele săptămâni, din cauza condiţiilor atmosferice, valurile formate la mal au înghiţit aproape 3 metri din plajele noi, în zona Mamaia.

„Marea îşi ia înapoi ce i-a fost luat”, spun cei de la Kiteclub România, care au surprins şi imagini cu noua configuraţie a malului.

plajele din mamaia eroziune foto Kiteclub Romania

FOTO: Kiteclub România

„Marea îşi creează profilul de stabilitate, profilul de echilibru natural la care ne aşteptăm, prin această modalitate: se observă acum un fenomen cliffing, arată ca o mică faleză, datorită acţiunii valurilor, care va progresa în timp tocmai pentru a compensa diferenţa de volum din zona submersă. În zona de îmbăiere, turiştii vor regăsi o progresie mult mai lină decât a fost anterior”, explică Nicuşor Buzgaru, director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).

Specialiştii spun că, în cel mult 3 ani, alţi 40 de metri de plajă pot dispărea în mare. 

Extinderea plajelor din Mamaia foto Bogdan Bola

Lucrările de lărgire a plajelor din Mamaia - foto ABADL

Proiectul de reducere a eroziunii costiere

„Protejarea şi reabilitarea zonelor costiere – Faza a II-a” este un proiect cu o valoare de 841.118.736 de euro, contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de coeziune, fiind de 602.743.199 de euro. Lucrările de lărgire a plajelor în zona Mamaia şi Mamaia Nord au început încă din toamna anului trecut.

Impactul proiectului va fi, conform documentaţiei tehnice, „crearea a 226,12 ha plaje noi, astfel: Mamaia va avea cu 53 ha mai mult; Eforie + 33 ha; Costineşti + 16 ha; Olimp + 32 ha; Neptun-Jupiter + 30 ha; Aurora-Venus-Balta Mangalia + 37 ha; Saturn-Mangalia + 20 ha; 2 Mai + 4,5 ha; Agigea + 6.300 mp”.

diguri marea neagra eforie foto apele romane

Lucrări lărgire plaje Eforie (diguri) foto: ABADL

În acest moment, lucrările se desfăşoară în Eforie pe o distanţă de aproape şase kilometri, din zona portului Belona şi până la intrarea în localitatea Tuzla. În cadrul acestei investiţii vor fi construite şapte diguri şi vor fi folosite pentru lărgirea plajei peste 4,5 milioane de metri cubi de nisip. Valoarea contractului se ridică la peste 122.000.000 de euro.  

Vă recomandăm şi: 

Plaja din Eforie se va lărgi cu zeci de hectare. Lucrările sunt în plină desfăşurare

Prima plajă din Mamaia care se închide în mijlocul sezonului. „Lărgirea plajelor ne-a condus la moarte” 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite