Ce măsuri se iau în cazul îmbolnăvirii cu West Nile la animale. Regulile impuse de Autoritatea Sanitar Veterinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

ANSVSA a stabilit un set de măsuri care trebuie luate în cazul îmbolnăvirii cu West Nile a animalelor. Cele mai predispuse la contactarea virusului sunt păsările şi caii.

Infecţia cu virusul West Nile este o boală care evoluează în mod predominant ca o meningo-encefalită, transmiterea acesteia realizându-se prin înţepătura ţânţarilor (cunoscuţi drept vectori transmiţători ai virusului).

„Boala afectează în mod deosebit păsările domestice şi sălbatice, precum şi câteva specii de mamifere, dintre care cele mai expuse sunt ecvideele (caii) şi oamenii. Datorită faptului că este o boală comună omului şi animalelor, infecţia cu virusul West Nile este încadrată în grupul zoonozelor”, spun cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În situaţia în care, în urma efectuării de teste de laborator s-au obţinut rezultate pozitive la animale fără semne clinice atribuibile infecţiei cu virusul West-Nile- măsuri aplicabile de către proprietari:

-distrugerea biotopurilor favorabile dezvoltării vectorilor şi păsărilor sălbatice
-controlul vectorilor prin dezinsecţii periodice ale adăposturilor conform recomandărilor producătorilor, precum şi protejarea animalelor de atacul vectorilor

În situaţia în care, în urma efectuării de teste de laborator s-au obţinut rezultate pozitive la animale care prezentau semne clinice atribuibile infecţiei cu virusul West-Nile- se confirmă focar de boală şi se dispun următoarele măsuri:

-distrugerea biotopurilor favorabile dezvoltării vectorilor şi păsărilor sălbatice
-controlul vectorilor prin dezinsecţii periodice ale adăposturilor conform recomandărilor producătorilor, precum şi protejarea animalelor de atacul vectorilor
-în cazul cabalinelor- tratamentul simptomatic al animalelor cu semne clinice; în cazul păsărilor domestice din exploatările non-profesionale-uciderea păsărilor cu semne clinice din exploataţie, întrucât acestea pot reprezenta rezervor de virus
-interzicerea intrării de animale receptive în exploataţie

„În ambele situaţii, în aceste exploataţii pot exista sau nu cazuri de infecţie cu virusul West-Nile la om. Focarul se stinge atunci când animalele afectate(cabalinele) nu mai prezintă semne clinice şi s-au efectuat două dezinsecţii ale adăposturilor şi animalelor la interval de 10-14 zile eficiente pentru stadiile larvare şi de adult, dar nu mai devreme de 30 de zile de la dezinsecţia finală”, se mai arată în informarea ANSVSA.

Pe aceeaşi temă:

Câte persoane au murit în urma infecţiei cu virusul West Nile

Trei cazuri de West Nile în Caraş-Severin. Direcţia de Sănătatea Publică cere autorităţilor să ia în serios problema virusului


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite