Asociaţia Elevilor din Constanţa: Elevii care nu plătesc fondul şcolii sunt ameninţaţi că nu vor putea să dea Bacalaureatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Elevilor din Constanţa s-a autosesizat după ce în presă a apărut o informaţie privind  strângerea de fonduri la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa.

Profesoara Steluţa Andrei, diriginta elevilor care au reclamat faptul că li se cere fondul şcolii, a povestit că la Consiliul Profesoral a aflat faptul că părinţii elevilor săi nu au achitat serviciile firmei de pază. „Le-am reamintit de aceşti bani. Le-am sugerat să aducă fiecare 30 de lei. Fiind 36 de elevi în clasă, ar urma să se strângă 1.000 de lei“, a spus ea pentru Ziua de Constanţa. Cadrul didactic a mai adăugat că banii nu sunt strânşi de ea, ci de elevi.

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor Constanţa au discutat cu mai mulţi elevi din clasa unde prof. Steluţa Andrei este dirigintă. „Ne-a fost adus la cunoştinţă faptul că aceştia nu au fost doar informaţi, plata acestor sume fiind cerută, în mod imperativ, în termen de o zi“, spun ei.

Mai mult decât atât, ei spun că, în cazul în care elevii refuză să cotizeze, sunt ameninţaţi cu faptul că nu vor fi lăsaţi să susţină examenul de Bacalaureat.  Aceste ameninţări sunt foarte dure pentru un elev aflat în pragul examenului.

„Suntem din nou martorii unui sistem defect care în continuare implică, atât profesori, cât şi elevi, în mod direct în strângerea de fonduri“, a spus Constantin-Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. „Faptul că această problematică se discută în consiliul profesoral arată, din nou, implicarea directă a profesorilor în strângerea acestor fonduri“, a adăugat el.

 „Este anormal ca elevii să fie constrânşi să achite acest aşa-zis fond al şcolii. Vom investiga acest caz, iar, dacă se impune, vom sesiza aparatul coercitiv al statului. De asemenea, îi îndemn pe toţi elevii, care sunt martorii unor fapte asemănătoare, să anunţe de îndată Asociaţia Elevilor din Constanţa“, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

„Părinţii sunt impozitaţi de două ori“

Adrian Topor, liderul local al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, spune că depinde în ce context este cerut acest fond al şcolii. „Depinde pentru ce este folosit. Învăţământul are mai puţin de 3% din PIB, foarte puţin faţă de nevoile învăţământului din România. Şi astfel este nevoie de ajutorul părinţilor. Astfel, părinţii ajung să fie impozitaţi de două ori: o dată prin taxele şi impozitele pe care le plătesc şi o dată prin acest fond al şcolii“.

Adrian Topor spune că există Jandarmerie şi Poliţie pentru paza şcolilor, dar şi aceste efective sunt puţine. Pe de altă parte, directorii sunt obligaţi să asigure paza unităţilor de învăţământ, dar cu ce sume?

El spune că nu este însă de acord ca din banii strânşi de la părinţi să se renoveze clasele şi să se cumpere de la parchet la aparatură electronică sau lucruri scumpe, exagerate.

În 2013, Asociaţia Elevilor din Constanţa a demarat o campanie cu privire la existenţa fondului şcolii în liceele din Constanţa. „Am reuşit să atragem atenţia opiniei publice asupra acestui fapt ilegal, conform Art. 251 alin. (3) din ROFUIP (Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor din Învăţământul Preuniversitar): „Este interzisă implicarea copiilor/elevilor sau a cadrelor didactice în strângerea fondurilor”
.
Conform Art. 105 alin (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 "Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru personalul angajat, preşcolari şi elevi".

Asociaţia Elevilor din Constanţa este singura organizaţie reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, ce are ca scop reprezentarea intereselor comune ale acestora, promovarea drepturilor elevului şi stimularea participării elevilor la actul educaţional.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost fondată în anul 2013 şi în prezent este singura organizaţie reprezentativă a elevilor acreditată la Camera Deputaţilor.

Vă mai recomandăm:

Fondul şcolii, ascuns sub paravanul unei asociaţii de părinţi. "Taxa de protecţie" este colectată la Liceul Traian din Constanţa


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite