VIDEO SOS Parcul Est: „Ne sufocăm între betoane şi trafic auto. Ar fi minunat să aibă Clujul al doilea parc natural urban din ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Văcăreşti. FOTO: Sorin Ghica.
Delta Văcăreşti. FOTO: Sorin Ghica.

„Cum putem face la Cluj un parc similar cu Parcul Natural Văcăreşti?”, este întrebarea pe care şi-o pun membrii grupului SOS Parcul Est în condiţiile în care clujenii „se sufocă între betoane şi trafic auto”. Directorul Asociaţiei  Parcul Natural Văcăreşti, Dan Bărbulescu, susţine proiectul.

„Ne sufocăm între betoane şi trafic auto. Avem nevoie de mai multe spaţii verzi. Cum putem face la Cluj un parc similar cu Parcul Natural Văcăreşti? Cum încurajăm crearea în marile oraşe din România a unor zone protejate similare?”, scrie într-o postare a paginii de Facebook SOS Parcul Est. 

„SOS Parcul Est” este un grup de iniţiativă civică ce propune clujenilor şi autorităţilor spaţii verzi şi publice de calitate în urma unor consultări publice. 

Unul dintre acei mai activi membri ai grupului, deputatul Adrian Dohotaru a intră în dialog cu Dan Barbulescu, directorul exectiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, după ce a vizitat parcul.

Bărbulescu a susţinut că necesitatea de spaţii verzi este la fel de esenţială şi la Cluj-Napoca cum este la Bucureşti. „Are şi Clujul nevoie de spaţii verzi cum este parcul Est. Ar fi minunat să aibă şi Clujul al doilea parc natural urban din ţară pornind de la exemplul Bucureştiului. Cred că oraşele mai ales oraşele mari trebuie să includă un procent foarte mare de natură”, a susţinut Bărbulescu. 

Primarul Emil Boc a acceptat proiectul Parcului Est, acum a uitat

Adrian Dohotaru a declarat pentru „Adevărul”:„În urmă cu câţiva ani, dl primar a acceptat un parc pe câteva zeci de hectare în cealaltă parte a oraşului, aşa-numitul Parc Est / Între Lacuri, pentru care am militat continuând ideile arhitectului Vasile Mitrea, dar acest spaţiu public nu se materializează. Nu vedem nici o negociere cu proprietarii privaţi, Primăria nu ne arată cât mai are din pepinieră. Se poate face, chiar şi fără negocieri cu proprietarii privaţi, un parc în formă e potcoavă care să lege Parcul Iulius de Parcul Între Lacuri printr-o alee pietonală. Parcul şi lacul de lângă strada Tulcea se pot lega de cartodrom prin pepinieră şi deja avem cel mai mare parc al Clujului. După asta se poate negocia cu proprietarii privaţi care au terenuri la ultimele lacuri şi în a doua parte a pepinierei.” 

Citeşte şi

Al treilea parc de 100 de hectare din ţară ar putea fi amenajat la Cluj. Pentru asta e nevoie de schimbarea legii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite