VIDEO Experienţa unui actor celebru în SUA: „Oamenii cu munci murdare sunt mai fericiţi decât credeţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Rowe  FOTO mikerowe.com
Mike Rowe  FOTO mikerowe.com

Mike Rowe e un actor american, producător şi gazda unui fost show TV care a rulat în SUA pe Discovery Channel, între 2005 şi 2012. Emisiunea se numea „Munci Murdare“, iar Rowe şi echipa sa practicau o zi diverse meserii, de la castrat miei până la cea de prins crabi pe un vas de pescuit în Marea Bering. El a povestit experienţele sale într-o conferinţă TEDx, iar concluziile la care a ajuns au fost neaşteptate.

Actorul şi gazda fostului show-ul de televiziune „Munci Murdare“, Mike Rowe, a povestit într-o conferinţă TEDx din 2008 provocările prin care a trecut datorită formatului emisiunii, dar şi concluziile la care a ajuns în urma experienţelor pe care le-a avut.

„Rolul meu în emisiune, pentru aceia dintre dvs care n-au văzut-o, este destul de simplu. Eu sunt un ucenic şi muncesc cu oamenii care fac cu adevărat munca în cauză. Iar responsabilităţile mele sunt pur şi simplu să încerc să ţin pasul şi să fac o descriere onestă despre cum este să ii aceşti oameni, pentru o zi din viaţa lor“, le povestea Rowe curioşilor de la TEDx.

Emisiunea a fost difuzată între 2005 şi 2012, potrivit imdb.com.

Rowe a pescuit crabi pe un vas în Marea Bering, a castrat miei în Colorado. În total au fost circa 300 de joburi diferite, se arată pe site-ul lui Rowe. Acestea sunt doar două dintre experienţele sale care i-au schimbat percepţia despre anumite profesii şi despre muncă.

În opinia sa, uneori, să-ţi urmăreşti pasiunea nu e cea mai bună soluţie. Dă exemple din oamenii pentru care a lucrat ca ucenic în cadrul emisiunii sale: un fermier ce creşte porci în Las Vegas şi care colectează rămăşiţele de mâncare de la cazinouri ca să-şi hrănească animalele deoarece „există atâtea proteine încât porcii lui cresc de două ori mai repede“; un producător de lactate din Connecticut care şi-a dat seama că bălegarul de la vacile sale valorează mai mult decât laptele pe care-l dau, dacă-l foloseşte ca să facă ghivece de flori biodegradabile. Niciunul dintre cei doi, subliniază realizatorul TV, nu şi-au urmat pasiunea.

„Oamenii cu munci murdare sunt mai fericiţi decât credeţi. Ca grup, sunt cei mai fericiţi oameni pe care-i cunosc“, spunea, în 2008, Mike Rowe.

Potrivit acestuia, americanii, ca societate, au declarat război muncii. „Modul în care portretizăm muncitorii la TV, e ridicol. Dacă e vorba de un instalator, are 130 de kilogrameg şi i se vede crăpătura dintre fese, recunoaşteţi. Îl vedeţi tot timpul. Aşa arată instalatorii, corect? Îi transformăm în eroi, sau îi transformăm în poante. Asta face TV-ul. La Munci Murdare încercăm din greu să nu facem asta, de aceea eu muncesc şi nu trişez.

Dar am luptat acest război în domeniul publicităţii. Adică, foarte multe din reclamele produse acolo - în ce priveşte mesajul, ce se spune de fapt? Viaţa ta ar fi mai bună dacă ai munci mai puţin, dacă n-ar trebui să munceşti atît de mult, dacă ai putea ajunge acasă mai devreme, dacă te-ai pensiona puţin mai devreme, dacă (...)“, precizează el.

Soluţia? Vedeta TV credea că o campanie de PR despre „beneficiile uitate“ ale unor meserii ar ajuta. Acesta mai afirmă că, în 2008, scădeau numărul de înscrieri la liceele profesionale. Ulterior, a demarat o campanie în acest sens.

„Deci, dacă aş candida pentru ceva, şi nu candidez, aş zice pur şi simplu că slujbele pe care sperăm să le facem şi slujbele pe care sperăm să le creăm nu vor rezista decît dacă sunt slujbe pe care oamenii le vor“, punctează Mike Rowe.

Mai puteţi citi:

VIDEO Povestea femeii care a reuşit în afaceri în lumea arabă: „Niciun bărbat n-a ştiut presiunile cu care mă confruntam“

Leila Hoteit este o femeie de afaceri din Emiratele Arabe Unite cu o experienţă de peste 17 ani şi doctorat în inginerie electrică. A făcut cercetare în Anglia şi consultanţă în Orientul Mijlociu, lucrând în domenii dominate de bărbaţi. O întrebare pe care i-a adresat-o fiica ei a pus-o în dificultate: „De ce aici, unde locuim noi, nu există poze cu femei puternice pe pereţi?“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite