VIDEO Debra Winger, actriţă de trei ori nominalizată la Oscar: „Premiul TIFF este primul pe care-l accept”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa americană Debra Winger, care va primi premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că are o superstiţie în legătură cu premiile, pe care de obicei le refuză. Actriţa, nominalizată de trei ori la Oscar şi de patru ori la Globurile de Aur, spune că premiul TIFF este probabil primul pe care-l acceptă.

Starul american Debra Winger, care va primi premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a fost nominalizată de trei ori la Oscar - An Officer and a Gentleman (1982), Terms of Endearment (1983), de patru ori la Globurile de Aur - A Dangerous Woman (1993), Terms of Endearment (1983), An Officer and a Gentleman (1982), Urban Cowboy (1980) şi de două ori la BAFTA . Actriţa a susţinut, într-o conferinţă de presă, că a refuzat întotdeauna premiile întrucât  are o superstiţie. „A fost OK că am fost nominalizată,  dar am o superstiţie să accept premii. Cred că premiul TIFF este primul pe care-l accept şi probabil mă voi preface că nu lam  primit”, a susţinut actriţa. Ea a spus, în glumă: „Dacă mi se întâmplă ceva rău anul acesta este din cauza premiului”. Întrebată de reporterul „Adevărul” dacă nu este supărată că nu a primit niciun Oscar, după atâtea nominalizări, Winger a mai spus „eu nu joc pentru premii”.  

De ce a venit la TIFF

"Îmi place întreg festivalul (Festivalul Internaţional de Film Transilvania, n.r.). (...) Este un festival al celor care merg la festival, al spectatorilor şi în prima oră după sosirea mea aici am întâlnit foarte mulţi oameni de la alte festivaluri, iar dacă alte persoane de la alte festivaluri vin la acest festival este un semn foarte bun, înseamnă că este foarte bine. Felicitări!", a declarat actriţa, în conferinţa de presă, susţinută la Cluj-Napoca. Întrebată dacă a văzut un film românesc şi ce părere are despre Noul Val al cinematografiei române, Debra Winger a precizat că nu a avut timp din cauza scurtării vizitei sale la Cluj. "Mi s-a promis că o plec acasă cu nişte DVD-uri şi o să vă scriu o scrisoare după ce voi vedea aceste filme. Am văzut doar scurtmetrajul de aseară din Piaţa Unirii ("Să mori de dragoste rănită", de Iulia Rugină, n.r.) şi am văzut un film maghiar", a mai spus actriţa.

De ce a renunţat la film o perioadă

Întrebată de ce a renunţat pentru o perioadă să joacă în mari producţii care i-au fost propuse, Winger a spus:  „Când citeam un scenariu mă întrebam: <<vreau să călătoresc acolo>>, <<vreau să experimentez asta>>. Normal că trebuie să spui «nu» unor oferte pentru ca să spui «da» altora. Uitaţi-vă la anii în care se spune că am fost retrasă. Nu am stat atunci, ci am lucrat. Iar sentimentul meu atunci când cineva îmi pune această întrebare înseamnă că nu le place ceea ce am făcut, acele proiecte la care am spus «da». Am refuzat proiecte despre care care mi se părea că le făcusem deja. Nu am vrut niciodată să fac un film legat de ce am mai făcut. Selectez rolurile pentru a investiga ceva nou”.  

Ideea de celebritate este decăderea unui artist

Pe de altă parte, Debra Winger a declarat că a acceptat foarte greu ideea de vedetă. "Niciodată nu m-am simţit vedetă, nu am urmărit să devin un star şi nu am trăit niciodată această experienţă. Cred că ideea de celebritate este decăderea, prăbuşirea unui artist. (...) Când lumea mă întreabă «dumneavoastră chiar sunteţi Debra Winger, acea Debra Winger», mă uit în permisul de conducere şi nu scrie acea Debra Winger, ci pur şi simplu Debra Winger", a mai spus actriţa.

"Aveţi o problemă serioasă aici, în România, cu gazele de şist"

"Aveţi o problemă serioasă aici, în România, cu gazele de şist. Singura (ţară, n.r.) care a interzis exploatarea în această zonă este Bulgaria. Trebuie să ne amintim faptul că gazul natural este o sintagmă foarte bună pentru vânzare, pentru brand, dar de fapt este combustibil fosil (...). Dacă îi ascultăm pe oamenii de ştiinţă, schimbările climatice au nevoie de atenţia noastră imediată şi nu mai putem să ne jucăm cu combustibilii fosili. Cu ani în urmă, când eram copil, făceau reclamă gazului natural cu imaginea unei flăcări albastre şi spuneau «gaz natural curat». Este ardere curată, dar este murdar să ajungi să îl extragi. În anii '50- '60 aceste straturi se aflau foarte sus sub scoarţa pământească, iar acum este sub straturi stâncoase şi acestea sunt străpunse şi se folosesc chimicale să aducă gazul. Nu cred că trebuie să vă spun cât de uşor se pot otrăvi apele prin acest procedeu", a afirmat Debra Winger, fiind întrebată ce părere are despre exploatarea gazelor de şist, în contextul în care în Europa există o dezbatere privind acest subiect. Debra Winger a fost consultant al documentarului "GasLand", care prezintă exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Folosind pretextul că fiind pe teritoriul Statelor Unite ale Americii sunt mult mai ieftine decât cele de import, firmele au început extragerea masivă de pe proprietaţile oamenilor, folosind în proces sute de chimicale ce au dus la poluarea apei.

TIFF 2014. A 13-a ediţie, proiecţii în 13 locuri şi proiecte pentru comunitate: „TIFF salvează Depozitul de Filme. Vrem să facem acolo un muzeu al filmului“

VIDEO Ghid complet TIFF 2014: cât costă biletele şi care sunt filmele şi evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi 

„O Lume Nouă“, filmul despre povestea primilor emigranţi români în America, va avea premiera la TIFF 

VIDEO Spotul oficial al TIFF 2014 cu Matia Corvin şi Vlad Ţepeş în „rolurile principale“  

Mesajul din spatele afişului TIFF 2014: „Dacă Decebal ar trăi azi, sigur ar vrea să vadă Avatar 3D“  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite