Viaţă de ziarist în perioada interbelică: cămin cu biliard, sală de concerte, prânz şi cină la preţuri mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă jurnaliştii din Uniunea Ziariştilor Profesionişti au obţinut, în 2016, pensii speciale, în perioada interbelică Sindicatul Presei din Ardeal şi Banat avea ca obiectiv un „cămin” al jurnaliştilor cu sală de lectură, de biliard, de şah, sală de concerte, restaurant cu preţuri avantajoase. Obiectivul a fost realizat prin donaţiile făcute în cadrul superbelor baluri pe care le organizau ziariştii.

Votarea legii care prevede acordarea unor suplimente la pensiile jurnaliştilor membri ai uniunilor de creaţie a provocat dispute aprinse în breaslă. În urmă cu circa o sută de ani, primul sindicat al jurnaliştilor români din Vestul ţării milita pentru alte obiective. Cema gazetăriei din Ardeal şi Banat, printre care publicişti precum Ion Agârbiceanu, Lucian Blaga, Cezar Petrescu, Daniel Tomescu, Adrian Maniu, Gib. I Mihăescu, s-a reunit în primul sindicat al jurnaliştilor români din Vestul ţării înfiinţat în 1920, la Cluj. „La puţin timp după înfiinţare, conducerea Sindicatului, avându-l preşedinte pe scriitorul şi publicistul Ion Agârbicenau, directorul al cotidianului politic “Patria”, ia decizia de a organiza o serie de festivaluri, baluri şi şezători ale presei, o tradiţie care începe atunci şi va dura până la Dictatul de la Viena”, scrie jurnalistul Tiberiu Fărcaş, în volumul “Poveşti despre Cluj”.   Scopul acestor evenimente a fost adunarea de fonduri pentru consolidarea Sindicatului, dar şi pentru culturalizarea maselor. Unul dintre obiectievele breslei a fost realizarea unui cămin al  ziariştilor, după modelul colegilor de la Budapesta. 

Căminul ziariştilor: biliard, şah, prânz şi cină 

“Voim să creăm un cămin al ziariştilor, întâi aici la Cluj, apoi în toate marile centre din România Mare, unde presa e puternic reprezentată. În acest cămin, pe lângă sală de lectură, de biliard, şah, să avem şi o sală de concerte, un restaurant unde pe preţuri avantajoase de cost, ziariştii să obţie şi prânz, şi cină. În acelaşi cămin să se înfiinţeze cooperativa ziariştilor, care să procure ziariştilor articole de primă necesitate la preţ de cost. Se ştie că sindicatul ziariştilor din Budapesta are magazinul lui propriu de manufactură, băcănia lui, măcelăria lui. Urmărim construcţia unui sanatoriu al ziariştilor într-una dintre localităţile balneare din Ardeal (Ocna Sibiului, Tuşnad, Braşov etc...). e de datoria noastră a ziariştilor să facem la Braşov să nu rămâie numai o piatră de temelie ci să facem un sanatoriu pentru ziariştii Ardealului”, scria ziarul “România” despre obiectivele sindicatului.   

Voim să creăm un cămin al ziariştilor, întâi aici la Cluj, apoi în toate marile centre din România Mare, unde presa e puternic reprezentată. În acest cămin, pe lângă sală de lectură, de biliard, şah, să avem şi o sală de concerte, un restaurant unde pe preţuri avantajoase de cost, ziariştii să obţie şi prânz, şi cină. În acelaşi cămin să se înfiinţeze cooperativa ziariştilor, care să procure ziariştilor articole de primă necesitate la preţ de cost.

Ziarul România

Bal mascat şi costumat cu donaţii

Evenimentele organizate de Sindicatul Presei din Ardeal şi Banat au beneficiat de un important sprijin din partea comunităţii, gazetărie fiind considerată o profesie nobilă. Opera Naţională, Teatrul Naţional şi Conservatorul şi-au dat concursul pentru ca primul festival al presei să fie un succes. La eveniment a urcat pe scenă, pe lângă renumiţi artişti români, şi un pianist din Austria considerat “copilul teribil al Vienei”, Feuermann. Festivalul era completat de un “Bal mascat şi costumat”, găzduit de saloanele elegantului Hotel New York (Continentalul de astăzi), în cadrul căruia ţinuta era obligatorie: 

“Balul mascat şi costumul. Va fi, după cum am mai spus, o sărbătoare a fanteziei, spiritului şi eleganţei. S-a hotărât ca toate costumele să fie bine venite: travestiurile istorice, sombolice, fantastie, dominouri, toalete de bal şi îndeosebi costume naţionale. Masca nu va fi obligatorie, dar va fi admisă”, se arată în cotidianul “România”. La aceste baluri participau scriitori, publicişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, toată protipendada vremii. La baluri se făceau chete pentru strângerea de fonduri pentru realizarea căminului presei din Cluj. La 25 octombrie 1931 are şi inaugurarea Căminului Ziariştilor Clujeni, eveniment cu ocazia căruia au avut loc ample manifestări la care au participat, printre alţii, ministrul pentru Ardeal, Valer Pop, subsecretarul de stat la Interne, Ştefan Meteş, subsecretarul de la Domenii şi Agricultură Victor Stanciu. 

Citeşte şi

FOTO Cum ajunge moloz fabrica de bere „Ursus“ din Cluj, care producea încă din 1878. Ce vrea să facă proprietarul cu terenul

Băile Someşeni, staţiune pentru englezi

Vezi aici de ce un parc clujean a fost premiat de Hitler

Află aici care era locul preferat de îmbăiere al clujenilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite