Teste gratuite în sate din Ardeal pentru depistarea cancerului la sân. „Descoperit în fază incipientă, este tratabil“
0Pe 10 şi 11 noiembrie au loc testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân la Casa de Cultură din Floreşti, între orele 10.00 şi 18.00. Acţiunea face parte dintr-o campanie a Federaţiei Asociaţiilor de Bolnavi de Cancer împreună cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România.
A cincea ediţie a campaniei „Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, organizează testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural din 5 judeţe din Ardeal.
Potrivit unui comunicat, pe 10 şi 11 noiembrie, între orele 10.00 şi 18.00, la Casa de Cultură din Floreşti, judeţul Cluj, voluntarii de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj vor face controale gratuite la sâni, inimă, plămâni, aluniţe şi pentru depistarea diabetului.
Calendarul acţiunilor rămase în cadrul campaniei:
- 10 şi 11 noiembrie la Floreşti, judeţul Cluj
- 17 noiembrie la Nuşfalău, judeţul Sălaj
- 18 noiembrie la Crişeni, judeţul Sălaj
- 24 noiembrie la Băişoara, judeţul Cluj
- 25 noiembrie la Căpuşu Mare, judeţul Cluj
Afişul campaniei
Campania a început, anul acesta, în octombrie, în judeţul Alba, unde au fost testate 165 de persoane, la Ighiu şi Bistra. A continuat în Bistriţa-Năsăud - la Căianu Mic unde au fost testate 231 de persoane, în Sibiu - la Iacobeni, 70 de persoane, iar în Cluj - la Apahida, 82 de persoane, Sănduleşti - 55 de persoane, dintre care 5 femei au prezentat suspiciuni serioase în urma ecografiei la sân şi au primit recomandare pentru mamografie; la Chiuieşti - 95 de femei şi 6 bărbaţi; dintre femeile testate pentru cancer de sân, 3 au prezentat suspiciuni în urma ecografiei şi au primit recomandare către mamografie, urmând ca şi aceasta să fie efectuată gratuit.
Rezultatele campaniei din 2017
Conform organizatorilor, în cadrul campaniei din 2017, derulată în cinci judeţe din Moldova, medicii au descoperit: 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, dar refuză să meargă la medic de frică sau ruşine; 4 din 5 femei nu au făcut vreodată un control medical la sâni.
„Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar şansele de supravieţuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalităţi la sâni şi au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă şi au fost trimise la medicul specialist“, declară Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Potrivit organizatorilor campaniei, cancerul de sân e cauza mortalităţii a 9.000 de românce în fiecare an, deşi descoperit în fază incipientă se poate vindeca. De aceea, medicii le sfătuiesc pe femei să-şi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la un control.
Ce sfaturi dau medicii pentru depistarea precoce a cancerului la sân:
„În fiecare lună trebuie să-ţi palpezi singură sânii, de preferat la o săptămână după apariţia menstruaţiei. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare apărută în forma sau în dimensiunea sânilor: un nodul, schimbări ale aspectului pielii (încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de “coajă de portocală”), secreţii sau modificări la nivelul mamelonului. Specialiştii susţin că 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite de femei în timpul alăptării. Dacă observi vreuna dintre modificările de mai sus, trebuie să mergi imediat la medicul de familie. Ecografia sau mamografia (după vârsta de 40 de ani) sunt extrem de importante. Chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă este foarte important să mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani dacă ai până în 40 de ani şi în fiecare an dacă ai peste 40 de ani“.
Mai puteţi citi:
Celebrul oncolog turc Meral Gunaldi oferă o a doua opinie bolnavilor de cancer, la Constanţa