Start simbolic în etapa a doua de vaccinare la Cluj. Primii imunizaţi, vârstnicii de la un centru de îngrijire şi asistenţă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane în vârstă de la un centru de ajutor şi asistenţă din Cluj au fost imunizate.
Mai multe persoane în vârstă de la un centru de ajutor şi asistenţă din Cluj au fost imunizate.

Centrele de vaccinare din Cluj-Napoca vor fi functionale începand de luni, 18 ianuarie 2020, dar startul etapei a doua de vaccinare a fost dat încă de vineri, 15 ianuarie.

Mai multe persoane în etate de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă de pe Bulevardul 21 decembrie 1989 au fost vaccinate. E mai degrabă un start simbolic al campaniei, pentru că centrele de vaccinare din Cluj vor fi funcţionale abia de luni, 18 ianuarie.

Reprezentanţii Prefecturii Cluj au anunţat că începând e vineri, 15 ianuarie, conform cerinţelor privind activităţile de vaccinare specifice etapei a II-a, stabilite de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în judeţul Cluj vor fi vaccinate persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale. 

În judeţul Cluj vor exista un număr de 49 centre rezidenţiale, iar numărul persoanelor care ar urma să fie vaccinate în perioada următoare este de aproximativ 2.000 persoane, incluzând şi personalul care asigură asistenţa.

În total, la nivelul etapei a doua, vor fi organizate în judeţul Cluj 30 de centre de vaccinare. 13 dintre acestea vor fi în municipiul Cluj-Napoca, 3 în municipiul Turda, 1 în municipiul Câmpia Turzii, 1 în municipiul Gherla, 2 în municipiul Dej, 1 în oraşul Huedin, 1 în localitatea Călăţele, 1 în localitatea Apahida, 1 în localitatea Chinteni, 1 în localitatea Gilău, 1 în localitatea Băişoara, 1 în localitatea Aghireşu, 1 în localitatea Floreşti, 1 în localitatea Baciu şi 1 în localitatea Mociu. 

Primele probleme

În primă fază, centrele care vor fi deschise începând de luni sunt în număr de 10 (6 centre comunitare noi şi 4 centre medicale care au funcţionat şi în prima etapă.

Celelalte centre de vaccinare urmează să fie deschise ulterior şi etapizat, în funcţie de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze şi de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare.

Nu toate lucrurile merg însă bine, iar acest lucru este valabil nu numai la nivelul Clujului. Deocamdată, cele mai multe centre de vaccinare există doar pe hârtie, iar autorităţile nu par să gestioneze prea bine situaţia. De altfel, primarii oraşelor din România şi-au exprimat în repetate rânduri nemulţumirea pentru că Guvernul României nu a făcut alocările necesare, iar banii pentru campania de vaccinare vor fi plătiţi de primării.

Printre cei mai vocali a fost primarul municipiului Cluj-Napoca; Emil Boc, care susţine că sumele necesare finanţării campaniei de vaccinare sunt foarte mari, costurile campaniei ridicându-se la 3-5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului.

Primarul Emil Boc a precizat că disputa cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe tema costurilor nu a avut la bază existenţa unei legi care să permită municipiilor să finanţeze activitatea de vaccinare, ci faptul că acestea urmau să fie supuse la cheltuieli foarte mari: „Nu de baza legală e vorba, ci de resursa financiară, 3 - 5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului. Noi am fost revoltaţi pentru faptul că OUG transferă obligaţia financiară in sarcina administraţiei locale”, a declarat Emil Boc pentru „Adevărul”. 

Contre între Boc şi ministrul Voiculescu

Primarul a mai precizat că în jur de 5 milioane euro vor costa personalul necesar şi amenajarea centrelor de vaccinare din Cluj-Napoca plus două comune din apropiere, Ciurila şi Feleac. „Costurile cele mai consistente sunt legate de plata personalului; aproximativ 85% din costuri.”

Voiculescu susţinuse, zilele trecute, că s-a uitat peste cifre, la bugetul solicitat de Cluj când Orban era încă premier, iar atunci vicepremierul Raluca Turcan a invocat pentru Cluj suma de 104.000 de lei. „Atât s-a solicitat pentru Cluj. Mă îndoiesc că 104.000 de lei e o sumă de care să se poticnească un oraş de calibrul Clujului. (...)

Costurile de amenajare şi operare a centrelor de vaccinare nu presupun mare lucru. E vorba de frigidere, paravane, chiuvete, nimic spectaculos”, afirma ministrul.

În schimb, fostul premier Emil Boc  a invocat suma de 5 milioane de euro, din care 2 milioane de lei (circa 350.000 de euro) pentru amenajarea celor 11 centre de vaccinare din Cluj-Napoca, iar restul pentru plata personalului. 

Vă mai recomandăm şi:

Emil Boc spune că vaccinarea costă între 3 şi 5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului

Continuă tensiunile din coaliţie. Un deputat USR îl acuză pe Emil Boc de „ipocrizie fără margini”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite