Profesor clujean, ales în fruntea unei asociaţii ştiinţifice europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul universitar doctor academician Dorel Banabic
Profesorul universitar doctor academician Dorel Banabic

România, prin profesorul universitar doctor academician Dorel Banabic de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, se află la conducerea Asociaţia Ştiinţifice Europene de Deformarea Materialelor (ESAFORM).

Prof. univ. dr.  Dorel Banabic, cadru didactic al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române, a fost ales Preşedintele Asociaţiei Ştiinţifice Europene de Deformarea Materialelor (ESAFORM). Este pentru prima dată când un român este ales în fruntea unei organizaţii profesionale europene din domeniul ingineriei. În domeniul ingineriei deformării materialelor, Clujul a devenit, astfel, pentru patru ani, capitala Europei.

În perioada 14 - 15 martie 2012 a avut loc la Universitatea Erlangen-Nurnberg, Germania, cea de a 15-a Conferinţă Internaţională a ESAFORM. Cu această ocazie a avut loc şi adunarea generală a membrilor asociaţiei în cadrul căreia s-a ales prin vot Consiliul Director. Au fost aleşi 21 de membri din Franţa, Germania, Anglia, Belgia, Olanda, Irlanda, Norvegia, Finlanda, Italia, Portugalia, Spania şi Coreea de Sud.

Singura ţară din estul Europei reprezentată în Consiliul Director, pentru o perioadă de patru ani, este România, prin alegerea prof. univ. dr. academician Dorel Banabic. Mai mult, prof. univ. dr.  Dorel Banabic a fost ales prin vot preşedintele Asociaţiei ESAFORM, având contracandidat un reputat profesor în domeniu de la Universitatea din Twente, Olanda. Până acum în fruntea asociaţiei respective au fost aleşi profesori de la Ecoles des Mines dinParis (Franta), Universitatea din Liege (Belgia) şi INSA Lyon (Franţa).

Preşedinţia, secretariatul, baza de date şi site-ul Asociaţiei ESAFORM vor fi localizate pentru următorii patru ani la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Asociaţia Ştiinţifică Europeană de Deformarea Materialelor a fost creată în anul 1997 şi este formată din peste 1.300 de membri din 50 de ţări, atât din Europa cât şi din America, Asia, Australia şi Africa. Obiectivele principale ale asociaţiei sunt: promovarea cercetării aplicative în universităţi şi industrie; diseminarea cunoştintelor ştiinţifice; dezvoltarea sistemului educaţional în domeniul de competentţă al asociaţiei; stabilirea de legături între universităţi şi industrie; realizarea unor reţele de cercetare regionale şi europene în domeniul deformării materialelor.

Prof. univ. dr. Dorel Banabic de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este cel mai tânăr membru din Academia Română, ales în anul 2009 ca membru corespondent. El este şi vicepreşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite