Proces cu Penny Market pentru câţiva lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bondi Zoltan arată spre terenul despre care zice că i s-a furat.
Bondi Zoltan arată spre terenul despre care zice că i s-a furat.

Bondi Zoltan acuză grupul german REWE, proprietarul Penny Market, că şi-a însuşit 600 de metri pătraţi din terenul lui, aflat în centrul Huedinului.

Bondi Zoltan (53 de ani), un antreprenor din Huedin, susţine că în 2009 a vândut, alături de alţi vecini, câteva sute de metri pătraţi de teren grupului REWE. Pe terenul de pe strada Horea, din zona centrală a oraşului, s-a început construcţia Penny Market, magazin terminat acum în proporţie de 80%. Problemele au apărut în 2010, când lucrările s-au extins şi pe terenul rămas în proprietatea lui Bondi.  „Mi-au furat terenul, trei CF-uri mi-au dispărut. Prin cadastrare mi-au furat 600 de metri pătraţi de teren. La primele măsurători, cadastristul din Huedin a arătat situaţia reală, dar nu le-a convenit celor de la REWE şi au adus un cadastrist din Timişoara, Eugenia Oprea. Aceasta nu a ţinut cont de cum merg terenurile şi de limitele de proprietate", susţine el.

11 procese

În ultimii ani, bărbatul a încercat să-şi găsească dreptatea prin toate mijloacele, iar în prezent a deschis nu mai puţin de 11 procese în acest sens. „Am făcut zeci de sesizări la Primărie, la cadastru, la Inspectoratul de Stat în Construcţii, nu ştiu unde să mai merg să-mi caut dreptatea? La cadastru e primul venit, primul servit. Eu flutur extrasul CF şi actul de dobândire degeaba, că sunt proprietar, dar alţii construiesc pe terenul meu. Am depus inclusiv o plângere penală împotriva Eugeniei Oprea, pentru fals", adaugă Bondi. Până la închiderea ediţiei, Eugenia Oprea nu a putut fi contactată.

Fiecare cu varianta lui

Primarul Huedinului, Mircea Moroşan, spune că e vorba de o suprafaţă mult mai mică. „E o chestie de litigiu pe margini, sunt 30 de metri pătraţi în realitate. Noi am dat autorizaţia de construire, el a făcut reclamaţie şi am retras-o, numai că cei de la REWE au cotestat, au spus că au început deja lucrările şi atunci numai instanţa poate să retragă autorizaţia. Suntem între două tăvăluguri, ori ne dă în judecată Bondi, ori REWE, ori ambele părţi", spune Moroşan. În replică, Bondi Zoltan susţine că nu se ţine cont de tot terenul. „30 de metri, cât spune primarul, e doar suprafaţa de suprapunere cu hala, restul fiind folosit pentru drumul de acces şi parcări".

Nereguli la Inspectorat

În urma sesizărilor făcute de Bondi către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Marian Bucur, secretarul general al instituţiei, a concluzionat, în 2 noiembrie 2011, că lucrările la Penny Market nu sunt în conformitate cu legea. „Autorizaţia în cauză a fost eliberată cu încălcarea prevederilor Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, respectiv fără întocmirea, avizarea şi aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu", se arată în răspunsul dat de ISC. Potrivit aceluiaşi document, în 24 octombrie 2001, ISC a sesizat Prefectul solicitându-i să ceară anularea autorizaţiei de construire de către instanţă.

„Există erori de măsurare"

Problema a ajuns şi la prefectul Florin Stamatian, care arată: „Acolo sunt mai multe probleme şi părerea mea e că numai prin mediere directă se pote rezolva. Există erori de măsurare, există erori în succesiunea unor acte administrative, dar nu e un capăt de lume. Autorizaţia de construire s-a depus pe nişte acte, care erau eronate. Eu le-am recomandat să se-ntâlnească, să fie o mediere la care să participe şi un reprezentant al prefecturii". Leontina Kovacs, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj, spune că e la curent cu situaţia şi că s-au făcut verificări. „În raportul întocmit se menţionează că există o suprapunere reală, e consemnat şi în cartea funciară că există un proces pe rol. Problema există, iar reglementările în vigoare spun că totul se poate rezolva fie pe cale amiabilă, fie în instanţă", afirmă aceasta.

Vrea o ofertă

Bondi Zoltan spune că nu vrea să se demoleze magazinul sau să i se înapoieze terenul.„Eu sunt conştient că nu o să-mi primesc terenul înapoi şi nu vreau să fiu eu vinovat că nu vor apărea 20 de locuri de muncă sau că nu vin investitori. Eu vreau să mă despăgubească pentru terenul pe care mi l-au furat", conchide clujeanul. În ceea ce priveşte suma pe care o solicită, el a susţinut că aşteaptă oferte.

„Considerăm acuzaţiile aduse total nefondate"

Reprezentanţii companiei REWE susţin că nu există nicio problemă reală cu terenul în cauză. „Considerăm acuzaţiile aduse de dl. Bondi total nefondate. Compania REWE este proprietara terenului situat în Huedin, str. Horea nr. 36, pe baza contractelor de vânzare-cumpărare autentificate şi a unei documentaţii cadastrale vizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Spre deosebire de noi, dl. Bondi are o documentaţie cadastrală respinsă de OCPI. În ceea ce priveşte stabilirea liniei de hotar, Judecătoria Huedin a stabilit grăniţuirea din care reiese fără dubiu că cei 600 m invocaţi de dl. Bondi nu se suprapun cu terenul nostru (conf. documentaţiei noastre cadastrale, vezi link portalul Justitiei:http://noulportal.just.roInstantaDosar.aspx?idInstitutie=242&=MjQyMDAwMDAwMDAwMDgyMzY*). Compania noastra detine extras CF din care reiese foarte clar suprafaţa avută în proprietate. Aşadar, în acest moment o investiţie de 1,3 milioane euro, prin care s-ar crea numeroase locuri de muncă în acest oraş, este periclitată", susţin reprezentanţii companiei.

Inspectoratul de Stat în Construcţii sesizează nereguli


În urma sesizărilor făcute de Bondi către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Marian Bucur, secretarul general al instituţiei, a concluzionat, în 2 noiembrie 2011, că lucrările la Penny Market nu sunt în conformitate cu legea. „Prin verificările efectaute s-a pus în evidenţă faptul că autorizaţia în cauză a fost eliberată cu încălcarea prevederilor Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, respectiv fără întocmirea, avizarea şi aprobarea unui P.U.D.", se arată în răspunsul dat de ISC. Potrivit aceluiaşi document, în 24 octombrie 2001, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Cluj a sesizat Instituţia Prefectului pentru a cere anularea autorizaţiei de construire de către instanţa de contencios administrativ.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite