Principesa Margareta vine la Cluj cu o carte de bucate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alteţa Regală Principesa Margareta vine la Cluj vineri, pentru a-şi lansa la Iulius Mall, de la ora 17.30, „Cartea regală de bucate“, apărută la Editura Curtea Veche.

Lansarea face parte dintr-un turneu de promovare a cărţii, urmând după lansările din Bucureşti, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Braşov din ultimele luni. Tot vineri Principesa Margareta îşi va prezenta  cartea şi în Alba Iulia (începând cu ora 14.30), urmând ca sâmbăta, 9 aprilie, cartea să fie lansată şi în Târgu Mureş.

"Cartea regală de bucate" îmbină file de istorie cu reţete de la marile case nobile ale lumii, dar şi mărturisiri pe care Principesa le face despre familia regală din România. „Regele Mihai nu este ceea ce s-ar putea numi un gurmand. Apreciază discret felurile bune de mâncare, dar prânzurile cu părinţii mei sunt întotdeauna scurte şi simple. Iar cina, când este luată în familie, începe la ora 18.30 şi nu durează niciodată prea mult“, scrie Principesa Margareta. Alteţa Sa dezvăluie în „Cartea regală de bucate“, că Regele Mihai şi Regina Ana sunt indiferenţi la salate şi preferă legumele, carnea simplu preparată sau supele. „Regina se lipseşte bucuroasă de desert, în timp ce tatăl meu preferă îngheţata, mai ales cea cu caramel. Regele obişnuia să bea un pahar de Sangria la prânz, în anii petrecuţi la Versoix. Atunci când merge în vizită undeva, tata preferă un pahar de vin rosé dulce, în timp ce mama alege puţin vin roşu demise“, scrie Principesa Margareta. Regale Mihai are puţine feluri de mâncare preferate, între care pasta con pesto (mâncare specific italienească, vegetariană şi cu o aromă ameţitoare, în care pastele, de regulă spaghetti, se combină cu parmezan, cu ulei de măsline şi cu o pastă obţinută din busuioc proaspăt şi muguri de pin, toate trecute prin mixer), spuma de ciocolată şi New York Cheesecake, care seamănă cu pasca românească cu brânză, cu deosebirea că la prăjitura americană brânza nu e coaptă odată cu aluatul ci aşezată deasupra proaspătă.

Lansată în luna octombrie, cartea de bucate a Principesei Margareta s-a numărat printre cele mai bine vândute cărţi ale anului 2010 la editura Curtea Veche.

Dacă doriţi să încercaţi prăjitura preferată a Regelui Mihai, iată reţeta Principesei Margareta:

New York Cheesecake



Ingrediente (pentru 8-10 persoane)
Blatul: 300 g de biscuiţi digestivi, sfărâmaţi mărunt
50 g de zahăr tos
80-95 g de unt topit
1 linguriţă de scorţişoară (opţional)
Umplutura: 1 plic de gelatină fără aromă
60 ml de apă rece
450 g de brânză cremoasă, marca Philadelphia
100 150 g de zahăr
1 praf de sare
200 g de smântână grasă
200 g de smântână dulce, pentru frişcă
Sosul care se toarnă deasupra (afine însiropate), numit în engleză topping:
200 g de afine (dacă nu aveţi afine, puteţi pune zmeură, piersici, căpşuni sau alte fructe)
2 linguri de apă
100 g de zahăr tos
Cantitatea de ingredient pentru topping poate fi dublată.

Mod de preparare:
Blatul: Fărâmiţaţi biscuiţii într un robot de bucătărie (alternativ, îi puteţi pune într o pungă cu închidere etanşă şi i puteţi sfărâma cu o conservă de supă sau cu un sucitor).
Puneţi într un castron mijlociu biscuiţii sfărâmaţi şi zahărul, adăugând untul topit, şi amestecaţi până când ingredientele se omogenizează şi formează o pastă. Dacă doriţi, se poate adăuga puţină scorţişoară, după gust.
Ungeţi cu unt o tavă rotundă de tartă de 20 23 cm în diametru şi puneţi o folie de aluminiu, pentru ca aluatul să nu se lipească (se poate pune o hârtie de copt, pentru a uşura tăierea şi scoaterea blatului din tavă). Presaţi bine pasta de biscuiţi pe fundul şi pe laturile tăvii (aproximativ 2,5 cm) folosind spatele unei linguri sau fundul unui pahar. Cât timp pregătiţi umplutura, acoperiţi aluatul cu o folie de plastic şi puneţi l în frigider, ca să se răcească.
Umplutura: Diluaţi gelatina în apă rece, amestecaţi la foc mic până se dizolvă. Bateţi brânza Philadelphia cu mixerul sau cu telul până devine o cremă moale. Adăugaţi încet gelatina, amestecând până ce compoziţia devine omogenă. Adăugaţi zahărul şi sarea şi continuaţi să amestecaţi până compoziţia devine uşoară şi pufoasă.
Într un castron curat, bateţi smântâna dulce pentru frişcă până se întăreşte. Turnaţi smântâna grasă peste frişca obţinută, apoi adăugaţi încet amestecul de smântână în compoziţia cremoasă de Philadephia.
Turnaţi totul peste blatul de biscuiţi şi uniformizaţi suprafaţa cremei. Puneţi la frigider până se întăreşte (minimum 4 ore sau, mai bine, peste noapte).
Afinele cu sirop: Puneţi într o tigaie la foc mediu o treime din afine, cu două linguri de apă şi 100 g de zahăr, până când zahărul se topeşte şi afinele se sfărâmă. Când amestecul fierbe, învârtiţi tigaia, pentru a distribui uniform lichidul. Continuaţi să fierbeţi la foc mediu, până când compoziţia se îngroaşă şi se transformă într un sirop mai închegat. Strecuraţi siropul într un castron, aruncaţi afinele fierte şi lăsaţi siropul să se răcească la temperatura camerei. Adăugaţi, în sirop, afinele crude rămase. Amestecaţi şi puneţi la frigider.
Servire:
Treceţi cu paleta de jur împrejurul prăjiturii înainte să îndepărtaţi marginea tăvii. Mutaţi uşor prăjitura pe platoul de servire (acesta trebuie să fie plat, fără bordură). Dacă aţi folosit hârtie de copt, tăierea şi ridicarea se vor face mai uşor. Turnaţi afinele reci şi siropul peste Cheesecake şi serviţi rece. Înainte să tăiaţi prăjitura, introduceţi cuţitul în apă fierbinte.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite