Postul de la răsărit la apus, un nou posibil tratament pentru afecţiunile legate de obezitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de la răsărit la apus timp de 30 de zile a crescut nivelurile unor proteine care joacă un rol crucial în îmbunătăţirea rezistenţei la insulină şi protecţia împotriva riscurilor cauzate de o dietă bogată în grăsimi şi alimente bogate în zaharuri, potrivit cercetătorilor americani.

Studiul prezentat la conferinţa „Digestive Disease Week® (DDW) 2019” (Săptămâna bolilor digestive), care a avut loc în luna mai în San Diego (SUA), bazat pe practicile de post ale Ramadanului, o practică spirituală pentru musulmani, oferă o nouă abordare a tratamentului pentru afecţiunile legate de obezitate, inclusiv diabetul, sindromul metabolic şi boala hepatică necauzată de alcool, relatează Science Daily.

650 de milioane de obezi 

„Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea afectează peste 650 de milioane de oameni din întreaga lume, expunându-i la riscul de apariţie a mai multor boli”, a declarat Ayse Leyla Mindikoglu, autorul principal al studiului şi profesor asociat de medicină şi chirurgie la Colegiul de Medicină Baylor, Texas. „Hrănirea şi postul pot avea un impact semnificativ asupra modului în care organismul produce şi utilizează proteine care sunt esenţiale pentru scăderea rezistenţei la insulină şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase. Prin urmare, programarea meselor şi durata dintre acestea ar putea fi factori importanţi care trebuie luaţi în considerare pentru persoanele care se luptă cu obezitatea condiţii,” a mai precizat acesta. 

Postul duce la creşterea nivelului de proteine care menţin organismul sănătos

Studiul pilot a inclus 14 persoane sănătoase care au postit (fără alimente sau băuturi) aproximativ 15 ore pe zi din zori la apus de soare timp de 30 de zile în timpul Ramadanului. Cercetătorii au colectat probe de sânge de la persoane înainte de a începe postul religios, din nou în a patra săptămână de post şi apoi la o săptămână după post. Eşantioanele de sânge rezultate au arătat niveluri crescute de tropomyosin (TPM) 1, 3 şi 4, proteine care au un rol în menţinerea celulelor sănătoase şi a reparaţiilor celulare importante pentru răspunsul organismului la insulină.

TPM3 joacă un rol-cheie în creşterea sensibilităţii la insulină, care permite celulelor organismului să utilizeze mai eficient glucoza, reducând astfel nivelul de zahăr din sânge. Rezultatele studiului au arătat o creştere semnificativă a proteinelor TPM3 la analizele realizate la o săptămână după post, comparativ cu cele făcute înainte de post. Rezultate similare au fost găsite pentru proteinele TPM1 şi TPM4.

O măsură eficientă în lupta cu afecţiunile legate de obezitate

„Suntem în curs de extindere a cercetării noastre pentru a include persoanele cu sindrom metabolic şi boala hepatică ce nu este cauzată de alcool pentru a determina dacă rezultatele sunt în concordanţă cu cele ale persoanelor sănătoase”, a spus dr. Mindikoglu. „Pe baza cercetării noastre iniţiale, credem că postul de la răsărit la apus de soare poate oferi o intervenţie eficientă pentru cei care se lupta cu afecţiuni  legate de obezitate”, a concluzionat cercetătorul.



Citeşte şi


Somnul suficient reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Cercetătorii americani au descoperit mecanismul

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite