Parc din Cluj transformat în groapă de gunoi de o firmă abonată la bani publici. Compania aparține unor milionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nord Conforest, firma care trebuie să modernizeze un parc din centrul Clujului cu 38 de milioane de lei, a fost surprinsă îngropând o cantitate mare de deșeuri în incinta parcului. Pentru această faptă, a fost amendat un angajat al companiei cu 3.000 de euro.

Angajații Nord Conforest au îngropat deșeurile în parc. FOTO: captura video
Angajații Nord Conforest au îngropat deșeurile în parc. FOTO: captura video

Un clujean a sesizat presa că, la începutul lunii, compania Nord Conforest, care a câștigat licitația pentru modernizarea unuia dintre cele mai mari parcuri din oraș - Parcul Feroviarilor - cu aproape 38 de milioane de lei plus TVA, a săpat o groapă în mijlocul parcului, pe care a umplut-o cu deșeuri provenite din construcții.

„Bună ziua, vă scriu pentru a vă furniza niște materiale în legătură cu modul în care șantierul din Parcul Feroviarilor scapă de deșeuri îngropându-le. În data de 7.12.2022 a fost săpată o groapă adâncă, ce a început să fie treptat umplută cu deșeuri provenite din construcții. Lemn, plastic, beton, metale", a susținut clujeanul.

Mesajul a fost însoțit de un clip video în care putea fi văzută o basculantă cum aruncă deșeuri într-o groapă din incinta parcului.

În urma mai multor sesizări, Garda de Mediu Cluj a constatat că, într-adevăr, compania, una dintre cele mai importante din oraș în ceea ce privește contractele publice câștigate, a depozitat o cantitate considerabilă de deșeuri într-o groapă adâncă de trei metri și cu o suprafață de circa 120 de metri pătrați.

15.000 de lei sancțiune

În răspunsul trimis activistului civic clujean Istvan Szakats, Garda de Mediu Cluj arată că echipa de inspectori a dispus stoparea imediată a lucrărilor de depozitare a deșeurilor și evacuarea din săpătura existentă.

„De asemenea, Garda de Mediu Cluj a dispus măsuri corective privind gestionarea corespunzătoare a deșeurilor, respectiv eliminarea/valorificarea deșeurilor existente pe amplasament, prin operatori economici autorizați”, se mai arată în răspuns.

În plus, instituția arată că „a aplicat sancțiune 0 contravențională conform legislației specifice - Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor”.

„Adevărul” a încercat să ia legătura cu Garda de Mediu având în vedere potențiala confuzie determinată de textul răspunsului: „sancțiune 0 contravențională” (este cifra zero sau litera „o” rătăcită din greșeală) și faptul că Ordonanța menționată de Garda de Mediu prevede (articolul 61 pct 1 a) amenzi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice care dețin deșeuri și nu se asigură că acestea sunt „pregătite pentru reutilizare, reciclare sau sunt supuse altor operaţiuni de valorificare”.

Într-un răspuns al Gărzii de Mediu pentru „Adevărul”, se arată că a fost sancționată persoana fizică responsabilă, probabil un angajat al companiei, cu 15.000 de lei (circa 3.000 de euro).

Compania nu comentează

„Adevărul” a sunat și la compania incriminată - SC Nordconforest, una dintre companiile care câștigă regulat contracte pe bani publici în Cluj-Napoca: ​Baza Sportivă și de Agrement Gheorgheni, ​Parcul Între Lacuri, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, alei din Parcul Central Iuliu Hațieganu. La telefon, a răspuns o secretară care a transmis pe un ton arogant: „Nu știu să vă spun nimic pentru că e ședință. Nu știu nici să vă spun cine știe pentru că e ședință”.

Deși reporterul „Adevărul” a lăsat numărul pentru a fi sunat, reprezentanții companiei nu au făcut acest lucru.

Firma este deținută de Dorin și Ioan Așchilean, doi dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Cluj, conform topurilor Forbes din ultimii ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite