Nokia închide fabrica din Cluj, de la Jucu
0Fabrica Nokia din județul Cluj își va închide porțile, 2.000 de angajați vor rămâne pe drumuri. Anunțul închiderii fabricii a fost făcut în această dimineață de către unul din directorii companiei, în fața tuturor angajaților, şi a fost confirmat oficial de un comunicat la companiei.
UPDATE 15.50 Marius Nicoară, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, în timpul mandatului căruia s-a semnat contractul care a adus Nokia la Cluj, spune că plecarea producătorului de telefonie mobilă poate fi pusă pe seama nerespectării de către actualele autorităţi locale a unor angajamente faţă de gigantul finlandez. " Am negociat un an şi jumătate venirea Nokia la Cluj. În timpul tratativelor le-am prezentat un plan de dezvoltare al Clujului care prevedea o centură rapidă care să lege Clujul de Jucu şi o pistă care să permită aterizarea avioanelor de tip cargo. Aceste obiective nu au fost realizate, ceea ce a făcut ca activitatea celor de la Nokia să devină nerentabilă ", a explicat senatorul Marius Nicoară.
UPDATE 14.30 Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocuparea a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj a precizat că, odată cu închiderea fabricii Nokia, vor fi disponibilizaţi 1956 de angajaţi. "Pe lângă aceştia, mai sunt alte 200 de persoane, pe partea de servicii externalizate. Nu am primit nicio înştiinţare oficială deocamdată. Se face un plan pentru accesarea de fonduri europene, de până la 10 milioane de euro, bani din care s-ar putea asigura şi cursuri de reconversie profesională pentru cei disponibilizaţi", a adăugat Daniel Don.
UPDATE 14.20 Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a catalogat închiderea fabricii Nokia drept regretabilă. "Este o surpriză neplăcută. Vom analiza dacă am avut vreo vină în ceea ce priveşte plecarea celor de la Nokia, însă trebuie luat în seamă că suntem în faţa unei investiţii private. Sunt mâhnit, dar nu pot fi supărat. Nici măcar cei din conducerea fabricii de la Jucu nu au ştiut", a declarat Stamatian. Singura facilitatea acordată finlandezilor de către autorităţile locale, a precizat prefectul, a fost cea legată de infrastructură.
UPDATE 12.30 Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au decis azi înfiinţarea unei comisii care să analizeze în ce măsură Nokia a respectat contractul cu CJ Cluj. Potrivit lui Alin Tişe, Nokia nu şi-a respectat anumite clauze ce ţin de dezvoltare, numărul de angajaţi şi subcontractori. "Spaţiul alocat pentru Nokia a fost de 90 de hectare, ori halele ocupă doar 30 de hectare. Restul urma să fie ocupat de subcontractori, care nu au mai ajuns niciodată la Cluj", a declarat Alin Tişe.
Preşedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, afirmă că politica dusă de
statul român prin modificarea Codului Muncii şi a legii Dialogului
Social face ca Nokia să nu aibă niciun fel de responsabilitate în
concedierea angajaţilor la fabrica din Jucu. Citeşte aici ce a mai declarat liderul sindical.
UPDATE 12.00: Vezi aici cum a motivat Stephen Elop, preşedintele Nokia, închiderea fabricii de la Jucu
UPDATE 11.50: Angajaţii de la Nokia au primit o scrisoare din partea companiei, pe care o reproducem mai jos. "Fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului. Ne aşteptăm că veţi continua să fiţi angajatul Nokia şi să fiţi plătit, până la sfârşitul lunii martie 2012. Veţi beneficia de un pachet compensatoriu pe care îl vom comunica de îndată ce vom finaliza consultările", li s-a comunicat angajaţilor Nokia azi, prin intermediul unei scrisori. De asemenea, prin intermediul scrisorii angajaţii au primit recomăndari cu privire la comunicarea cu presa. "În cazul în care reporterii doresc să vorbească du dvs., puteţi să răspundeţi întrebărilor legate de sentimentele dvs., dar pe de alta parte nu sunteţi obligaţi să o faceţi. Totuşi, nu puteţi împărtăşi informaţii confidenţiale legate de companie", se mai arată în document. Click pe imagine pentru mărire.
UPDATE 11.45 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a avut azi o întâlnire cu reprezentanţii Nokia. Aceştia i-au declarat lui Tişe că decizia închiderii fabricii a fost luată încă din luna februarie şi că fabrica va fi închisă şi nu relocată. Activitatea fabricii din Jucu va fi preluată de două fabrici ale Nokia din Coreea de Sud şi China. Potrivit lui Tişe, reprezentanţii Nokia au motivat decizia de a închide fabrica prin costurile foarte mari legate de transport. "Toţi subcontractorii Nokia erau din Asia. Costurile prea mari legate de transport a fost principalul argument invocat de cei de la Nokia", a declarat Alin Tişe.
Angajaţii vor fi plătiţi până în februarie - martie şi vor primi salarii compensatorii, fără să se ştie la acest moment valoarea acestora, a mai spus Tişe. Valoarea acestor salarii compensatorii va fi stabilită de Nokia, împreună cu liderii sindicali, a explicat Tişe."Iniţial, vizita celor din conducerea Nokia a fost anunţată ca una de curtoazie. Noi am aflat de planurile lor abia azi, după ce şi-au anunţat angajaţii. Ne-au informat, nu au venit să ne ceară părerea. În contract nu este nicio clauză care să-i oblige să comunice cu noi în astfel de situaţii", a precizat Alin Tişe.
Tot el a precizat că în locul celor de la Nokia, CJ este interesat să aducă alţi investitori. "Noi deţinem terenul iar Nokia este proprietarul halelor. Ei şi-au exprimat deja disponibilitatea de a permite unui alt investitor să vină în locul lor. Nu vrem ca acestea să fie distruse sau să rămână nevalorificate. Suntem deocamdată în discuţii cu cel puţin un mare investitor", a explicat preşedintele CJ.
Potrivit acestuia, valoarea totală a investiţiilor CJ la Jucu, în Tetarom III, se ridică la 15,5 milioane de euro.
Click pe imaginile de jos pentru o galerie foto de la şedinţa în care angajaţii Nokia au fost anunţaţi că rămân fără locuri de muncă
UPDATE 11.30 Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a convocat azi, pentru ora 15.00, o şedinţă la sediul Prefecturii cu directorii mai multor instituţii deconcentrate pentru a analiza situaţia fabricii Nokia de la Jucu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Cluj, Anca Stănescu, la întâlnire vor participa directori ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, dar şi primarul comunei Jucu.
Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), Daniel Don, a declarat, joi, că disponibilizarea unui număr mare de angajaţi de la Nokia va duce la creşterea ratei şomajului în judeţ, dar aceasta nu va depăşi 4 la sută, faţă de 3,3 la sută cât este în prezent.
Daniel Don a spus că AJOFM poate să facă faţă unui val de disponibilizare şi poate gestiona această problemă în condiţiile în care a mai trebuit să facă faţă disponibilizărilor de la Bechtel.
„Disponibilizările de la Nokia pe care le estimăm la circa 2.000 de persoane vor duce la creşterea ratei şomajului în judeţul de la 3,3 la sută până la 4 la sută. Vom putea gestiona această disponibilizare la nivelul judeţului şi nu îmi fac niciun fel de probleme. Putem să ne ocupăm şi de 4.000-5.000 de persoane, dacă ar fi cazul. Nu mă sperie faptul că va trebui să gestionăm disponibilizarea a 2.000 de persoane, în condiţiile în care ne-am ocupat cu succes de concedierile de la Bechtel", a spus Daniel Don.
UPDATE: Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, regretă închiderea fabricii Nokia şi spune că această decizie va afecta bugetul local al comunei, în condiţiile în care se încasau "din taxe şi impozite câteva milioane de lei pe an".
Dorel Pojar a declarat astăzi că speră ca închiderea fabricii Nokia să nu fie
"definitivă". "Îmi pare rău că se va închide Nokia, regret această decizie şi
totuşi mai sper să nu fie una definitivă. Plecarea Nokia afectează bugetul local
al comunei Jucu, în condiţiile în care încasam din taxe şi impozite câteva
milioane de lei pe an", a declarat Pojar pentru Mediafax.
Nokia a investit în total peste 150 de milioane de euro la Jucu şi a adus în regiune patru dintre furnizorii companiei (Hansaprint, BYD Electronic China, Stora Enso şi Foxconn Hungary).
UPDATE 10.47: „Concentrarea producției de telefoane cu capabilități de bază în acele fabrici care beneficiază de o poziționare optimă față de furnizori și piețele cheie. Ca rezultat, Nokia intenționează să închidă capacitățile de producție din Cluj, România, până la sfârșitul anului 2011, întrucât fabricile Nokia de mare volum din Asia asigură beneficii mai mari in privința proximității și eficienței.
Estimăm că intenția de a închide fabrica din Cluj, împreună cu ajustările din cadrul operațiunilor de distribuție și livrare vizează aproximativ 2.200 de angajați. Schimbările planificate în cadrul diviziei Location & Commerce ar putea afecta aproximativ 1.300 de angajați. Aceste reduceri de personal vin în completarea măsurilor anunțate în aprilie și sunt programate să se producă până la sfârșitul anului 2012", se arată într-un comunicat al Nokia.
UPDATE 10.43: Unul din angajaţii Nokia a declarat că fabrica se va închide până în martie 2012.
UPDATE 10.40: Angajaţii Nokia au ieşit de la şedinţă. Ei sunt transportaţi spre autocarele şi microbuzele cu care au venit. Un cordon de pază nu îi lasă să se apropie de jurnaliştii prezenţi la faţa locului
UPDATE 10.24:
Daniel Don a nuanţat declaraţiile pentru Realitatea TV, el a spus că nu
a aflat pe căi oficiale că fabrica s-ar închide.
UPDATE 10.10: Informația închiderii fabricii a fost confirmată jurnaliştilor de Daniel Don, șeful AJOFM Cluj. Angajații vor fi dați afară.
UPDATE 9.30: Ședința a început, angajații Nokia fiind aduși la fabrica de la Jucu cu autocarele companiei. La fața locului se află mai mulți oameni de pază și reprezentanți ai Poliției.
Surse din cadrul companiei susțin că angajații vor fi trimiți în concediu fără plată. Nokia nu primește suficiente comenzi și va reduce 90% din producție, potrivit aceleiași surse. În cadrul fabricii de la Jucu lucrează aproximativ 2.000 de persoane.