Moştenirea unui ţăran din Basarabia: sute de poze în podul unei case abandonate. O parte, expuse publicului la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea de pe afişul expoziţiei de fotografie
Imaginea de pe afişul expoziţiei de fotografie

„Aşa văzut-a Zaharia - improvizaţii într-o lume captivă“ este numele unei expoziţii de fotografie găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj. Din 24 noiembrie pot fi admirate poze realizate de Zaharia Cuşnir, un ţăran din Basarabia.

„O astfel de micro-istorie – de data aceasta vizuală – este şi cea a lui Zaharia Cuşnir şi a satelor pe care el le-a fotografiat în anii ’50-’60 în mai bine de 4000 de clişee. Recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 km de Chişinău, arhiva fotografică a lui Zaharia ne oferă astăzi şansa rară de a privi viaţa rurală din Basarabia de după război într-o manieră care eludează realitatea îngrădirilor dictate de propaganda şi discursul oficial al epocii“, spun reprezentanţii Muzeului Etnografic al Transilvaniei, potrivit unui comunicat.

Imagini realizate de acesta pot fi admirate din 24 noiembrie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj. Vernisjaul va începe la ora 14.00. Organizatorii expoziţiei intitulate „Aşa văzut-a Zaharia - improvizaţii într-o lume captivă“ sunt Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Ambasada Republicii Moldova în România.

Evenimentul este posibil datorită colaborării dintre Ambasada Republicii Moldova în România şi Asociaţia pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chişinău, proiectul fiind susţinut de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Fotograful-ţăran şcolit la Iaşi eşuează în încercarea de a se împotrivi intrării în colhoz, fiind închis o vreme. Se va refugia în schimb în fotografie. Cu o arie de cuprindere limitată la câteva sate, Zaharia Cuşnir este un etnograf inocent care înregistrează episoadele sărbătorii şi ale cotidianului, scene casnice sau de convivialitate, însă fără a se opri la ceea ce poate face oricine deţine un aparat foto. Observaţia sa aparent tăcută este surprinzătoare prin dinamica multora dintre cadre, parcă impregnate de o stare  de film“, se mai arată în comunicat.

Inedita expoziţie va putea fi vizitată până pe 10 ianuarie 2019. Intrarea este liberă.

afis expozitie cluj

Mai puteţi citi:

Centenar la Muzeul de Artă. Expoziţia „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” aduce lucrările unor importanţi artişti contemporani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite