Mobilizări de partid şi acompaniament în straie populare pe Oda lui Beethowen, de Mica Unire la Cluj

0
0

Aproximativ două sute de persoane, dintre care o bună parte membri ai organizaţiilor locale ale unor partide politice, au participat duminică la parada militară şi la hora organizate cu ocazia aniversării Micii Uniri la Cluj.

În faţa statuii lui Cuza Vodă, din faţa Prefecturii Cluj, ceremoniile au debutat cu serviciul religios oficiat de mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ. La câţiva metri de acesta, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu s-a mulţumit să privească slujba, din acest punct de vedere existând delimitări destul de stricte între cele două confesiuni, chiar dacă la Cluj cel puţin ierarhii celor două biserici româneşti au o relaţie cordială.

Ceremonia religioasă a fost urmată de cea a depunerii de coroane lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, făuritorul Unirii Principatelor de la 1859. A fost momentul în care pe "covorul roşu" imaginar - mai bine zis în lumina rampei, au păşit zeci de membri ai unor organizaţii locale de partid, mai mult sau mai puţin cunoscuţi.

Organizaţiile PSD şi PNL au "defilat" cu zeci de adepţi, în frunte cu figurile cele mai cunoscute, deputatul Aurelia Cristea la social-democraţi, secondată de consilieri judeţeni şi locali, respectiv europarlamentarul Daniel Buda la liberali, secondat de viceprimarul Gheorghe Şurubaru şi alţii. În lumina "reflectoarelor" au păşit apoi şi grupuleţe ale unor formaţiuni politice mai noi, precum partidele înfiinţate de Călin Popescu Tăriceanu sau Mircea Geoană, ai căror adepţi din teritoriu sunt mai degrabă anonimi în spaţiul public. Nu au lipsit nici simpatizanţi ai Noii Drepte, cei mai înzorzonaţi cu eşarfe tricolore. De salutat pe de altă parte că şi în acest an UDMR a fost reprezentată la eveniment, în frunte cu deputataul Laszlo Attila.

Ceremonia a avut şi momente insolite: un grup de artişti populari, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au ţinut să îşi arate zelul patriotic, cel puţin de la un moment dat încolo, iar imnul Uniunii Europene, celebra "Odă a Bucuriei" a lui Beethowen, i-a surprins aplaudând de zor, oarecum anacronic cu momentul.

Trupe ale Armatei şi ale Poliţiei au trecut apoi la pasul de defilare, în faţa oficialităţilor şi a celor prezenţi, momentul fiind ca de obicei, cel mai gustat. Ceremonia a luat sfârşit cu hora Unirii, la care "maestrul de ceremonii", prefectul Gheorghe Vuşcan, i-a invitat pe cei prezenţi.

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, care şi-a sărbătorit de altfel duminică ziua de naştere, a acceptat provocarea de a face câţiva paşi în horă alături de cei prezenţi, oferindu-le fotoreporterilor ocazia unui instantaneu uşor inedit. În Piaţa Unirii după-masa au fost programate concerte de muzică populară şi un ffoc de artificii, iar accesul la patinoarul din centru a fost liber.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri