Ministrul Mediului a urecheat autorităţile din Cluj: „Am vrut să vedem ce se întâmplă cu depozitul de la Pata Rât, o pată neagră pe toată zona aceasta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu  FOTO gov.ro
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu  FOTO gov.ro

Ministerul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a făcut luni, 2 octombrie, o vizită la rampa de gunoi a Clujului unde a criticat aspru autorităţile locale şi judeţene pentru nefinalizarea celor şase depozite de deşeuri din judeţ. ”Este inacceptabil ca fiecare clujean, fiecare român, să plătească pentru o proastă gestiune a banului public din cauza celor de la judeţul Cluj”, a afirmat ministrul.

„Niciun depozit din judeţul Cluj nu este conform, sunt şase şi toate neconforme. Deşeurile din judeţul Cluj s-au plimbat prin toată ţara, la Alba, la Bihor, la Odorheiul Secuiesc, oriunde, dar numai depozitarea lor într-un depozit conform nu s-a făcut”, a declarat ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu la Cluj, potrivit Transilvania Reporter.

Aceasta a mai afirmat că le va face azi grafic de lucrări celor de la Consiliul Judeţean Cluj, că va monitoriza foarte atent situaţia şi că va fi foarte drastică cu toate instituţiile clujene subordonate Ministerului Mediului.

„Alţii au făcut absorbţii de sute de milioane de euro, acesta de ce nu se poate face? De ce să punem sănătatea populaţiei în pericol? De ce nu sunt în stare responsabilii de aici, începând de la Primăria Cluj-Napoca şi de la CJ Cluj? Este inadmisibil. Să vedem dacă plouă cum toate deşeurile sunt în stradă. Clujul are situaţia cea mai grea, cea mai urâtă şi nu ştiu ce judeţ o să îşi mai permită să primească deşeurile din judeţul Cluj“, a mai afirmat ministrul.

Potrivit sursei citate, oficialul a mai zis că aşteaptă să vadă cu ce soluţie vin reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj pentru rezolvarea problemei depozitelor de deşeuri şi că situaţia de la Cluj este inadmisibilă:

„Am vrut să vedem ce se întâmplă cu depozitul de la Pata Rât, pentru că este o pată neagră pe toată zona aceasta de plin centru al Ardealului şi este inadmisibil, a depăşit cu mult ceea ce se întâmplă la Braşov. (…) Este inacceptabil ca fiecare clujean, fiecare român, să plătească pentru o proastă gestiune a banului public din cauza celor de la judeţul Cluj”.

Ministerul Mediului a avut luni, 2 octombrie, întâlniri cu reprezentanţii Prefecturii Cluj, ai autorităţoilor judeţene şi ai instituţiilor mediu. 

ministrul mediului la prefectura cluj foto deputat usr adrian dohotaru

Ministrul Mediului la Prefectura Cluj  FOTO Adrian Dohotaru Facebook

Declaraţiile ministrului Mediului, potrivit video-ului postat pe pagina sa de Facebook

Contextul vizitei ministrului

În urmă cu aproape o lună, prefectul Clujului solicita, într-o întâlnire a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, luarea de măsuri urgenţe pentru stoparea poluării înregistrate în zona alunecărilor de teren de la Pata Rât, unde în iulie, din cauza unei alunecări de teren, sute de litri dintr-un lichid toxic - levigat - din depozitul de gunoi s-a scurs într-un pârâu din zonă. Din iulie şi până când autorităţile au luat măsuri a trecut aproape o lună.

Pe 8 septembrie, prefectul Clujului declara că lichidul toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor revărsat a format un lac de circa 6.000 de metri cubi, pe 3 hectare. „Este un fenomen de poluare masivă a acestui pârâu, cu impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei. Analizele de laborator au înregistrat depăşiri ale unor substanţe toxice care sunt foarte periculoase pentru mediu şi sănătatea populaţiei, dacă oamenii ar intra în contact cu ele“, afirma, pentru Mediafax, prefectul.

Tot în primele zile ale lui septembrie, deputatul USR din Cluj Adrian Octavian Dohotaru a adresat o interpelare scrisă premierului Mihai Tudose în care îi cerea să-şi trimită Corpul de Control ca să verifice neregulile semnalate la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Cluj-Napoca şi amintea şi de scurgerea lichidului toxic din deşeuri din a doua parte a lunii iulie.

Azi, 2 octombrie, Dohotaru a participat la întâlnirea avută de ministrul Mediului cu autorităţile locale şi judeţene la Prefectura Cluj. Ulterior, acesta nota pe Facebook: 

„Am cerut un corp de control al prim-ministrului cu privire la ilegalităţile şi incompetenţele în gestionarea deşeurilor. Încă se lasă aşteptat, deocamdată a venit la Pata Rât viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Am participat la întâlnirile de la Pata Rât şi de la Prefectură. Ministra a cerut demisia conducerii Gărzii de Mediu Cluj. Demisia ar trebui să vină, în primul rând, din partea preş. Consiliului Judeţean, Alin Tişe, care a promis încă de acum 7 ani un Sistem Management Integrat al Deşeurilor (SMID) care să fie funcţional. În lipsa SMID, avem un lac de levigat, munţi de deşeuri şi poluare care rezultă din lipsa colectării selective,a reciclării şi depozităţii neconforme. (...) Depozitarea neconformă a deşeurilor poluează Pata Râtul şi oraşul. De Ziua Mondială a Locuirii e important ca acest mesaj să fie cunoscut de cât mai mulţi clujeni, mai ales prin vocile celor care locuiesc la Pata Rât“.

Mai puteţi citi:

Un deputat cere premierului să trimită Corpul de Control la Cluj: se aduc acuzaţii grave privind Centrul de Management al Deşeurilor

FOTO „Muntele de gunoi“ de la Pata Rât a ajuns în pârâu: 100 de litri/secundă de lichid toxic ajung în apă. Autorităţile dorm

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite