Mesajul unui muzician pentru tineri, după moartea lui Bowie: Mergeţi la concerte, bucuraţi-vă de «cei mari», în urmă vine doar mâzga care umple FM-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Bowie în 1976. Foto / davidbowie.com
David Bowie în 1976. Foto / davidbowie.com

Un muzician român, cu 30 de ani de experienţă în domeniu, fondator şi protagonist în mai multe trupe şi proiecte muzicale autohtone, lansează un apel către tinerele generaţii, în contextul dispariţiei legendarului David Bowie.

“Mergeţi la concerte, bucuraţi-vă de marii artişti cât inca mai sunt vii! Ieri Lemmy (fondatorul trupei Motorhead, mort în decembrie 2015, n.red.), azi David Bowie, mâine cine va urma? Nimic nu vine după ei , doar o mâzga de ‘idioţi’ care umplu FM-ul si despre care nimeni nu va mai vorbi peste 2 ani! Mergeţi sa-i vedeţi pe cei mari, cât inca mai trăiesc!”, a scris pe pagina sa de facebook Sandy Deac. El este fondatorul trupei Desperado, din Cluj, cunoscută în România pentru hituri precum „Beţivan ratat” şi „Lenea”, dar şi al formaţiei tribut „Speak Floyd”, proiect singular în ţară, care readuce în atenţia publicului autohton şi nu numai melodiile şi atmosfera legendarei trupe Pink Floyd. Interpret, compozitor, producător şi textier, el mai activează şi în formaţia Kappa, pe care a înfiinţat-o acum 30 de ani, pe când era student la Medicina din Cluj.

Lipsă de "identitate" proprie

„Când am zis ‘mâzgă’ m-am referit la la o masă amorfă şi fără personalitate, ca mizeria de pe stradă, care se depune iarna, primăvara dispare, vin maşinile primăriei şi o spală, iarna următoare iar se pune. E un fenomen întâlnit nu doar în România, ci la nivel mondial. Nu insist ca tinerii să nu asculte muzică nouă, sunt şi eu fan de trupe care apar acum, mă interesează, dar constat o decădere a educaţiei, a cărei lipsă alterează gusturile muzicale.  Avem de a face cu o muzică de duzină, toţi cântă la fel, nu mai au individualitate”, a explicat pentru Adevărul, Sandy Deac.

Sandy Deac

(Sandy Deac în concert. Foto / Cristian Năstase)

Conform lui, în trecut rolul producătorilor muzicali era „să scoată ce-i mai bun din artişti şi să promoveze acest lucru”, pe când în prezent „producătorii văd ce merge şi aia fac”.

Sandy crede că deşi muzica unor trupe precum Beatles sau Led Zeppelin e mai puţin la modă decât acum 20 de ani, de exemplu, „puştimea” începe totuşi să redescopere muzica de calitate. Dovadă este proiectul singular în România pe care l-a lansat alături de alţi artişti, acum 5-6 ani, Speak Floyd – un tribut adus legendarei trupe Pink Floyd şi care se bucură, potrivit  lui, a cărui continuare este impulsionată chiat de publicul tânăr.

"A influenţat toţi artiştii anilor '70-'80"

Considerat unul din cei mai experimentaţi muzicieni, la nivel de Cluj şi Transilvania, Sandy Deac a detaliat pentru Adevărul cum a perceput influenţa lui Bowie în România şi cine sunt în opinia sa „cei mari” pe care tinerii mai au ocazia să îi vadă live.

„Bowie i-a influenţat pe toţi artiştii anilor ’70-’80 cu excentricităţile lui, a influenţat zeci de trupe care la rândul lor m-au influenţat şi pe mine. Influenţa lui s-a resimţit în viaţa  muzicală într-un mare fel în acea perioadă, atât ca atitudine cât şi  ca  şi compoziţii. Am fost un fan al lui, întotdeauna a avut ceva special şi ceva interesant de spus. A fost mai puţin cunoscut la noi, dar personal l-am văzut în 1997 şi a fost ceva special”, a povestit Sandy Deac pentru Adevărul.

Muzicianul a menţionat că în ceea ce-l priveşte a resimţit influenţa lui Bowie prin intermediul unei alte trupe, de care se simte foarte ataşat.

„Am fost foarte marcat de Duran Duran, iar ei spuneau că pentru ei David Bowie a fost mai important decât Beatles. Nu vorbim doar de muzică, ci şi de vestimetaţie, de tot”, a punctat Sandy.

Deac a adăugat că moartea lui Lemmy - Ian Fraser Kilmister, fondatorul şi solistul trupei Motörhead, eveniment care a survenit în decembrie 2015, a lăsat şi ea un gol important pe scena muzicală internaţională, artistul având o influenţă importantă în sfera hard-rock şi heavy metal.

Chiar dacă la Desperado a abordat un stil country-rock Deac spune că este în schimb fan de „muzici grele şi foarte grele”, în general de „tot ce e muzică bună”.

Cine sunt "cei mari"

Fondatorul Desperado a exemplificat şi care sunt în opinia sa câteva din „numele mari” pe care tinerii ar trebui să îi vadă live. Între aceştia se numără U2, David Gilmour, Roger Waters, AC/DC şi Bon Jovi.

Citeşte:

Cum şi-a transformat David Bowie propria moarte într-o operă de artă: „A luptat şi a muncit ca un leu curajos“

A fost dezvăluită cauza morţii lui David Bowie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite